Urtyp - ktokolwiek wie...

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Seta
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2002.10
    • 6964

    Urtyp - ktokolwiek wie...

    Przy opisywaniu piwa Löwenbräu, Urtyp zadałem pewne pytanie. Ponieważ nikt nie czyta działu Piwo konkretnie -> Europa -> Niemcy pozwolę się sobie sam zacytować TU:

    Z innej beczki:
    Czy ktoś wie co to jest "urtyp"?? Przekartkowałem moje książki i nic...
    W niemieckiej Wikipedii podają go jako gatunek(!) piw dolnej fermentacji, niestety jedyny bez definicji...
    W angielskiej trafiłem na hasło o browarze Löwenbräu, a tam o "moim" piwie:

    Cytat:
    Urtyp – 5.4% ABV, brewed according to traditional methods

    Kto wie o co chodzi?
    Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.
  • lzkamil
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.01
    • 3611

    #2
    Tak na szybko na wyczucie i bez guglania - wg mnie Urtyp to piwo trochę mocniejsze (np. 5.5%) i wyżej ekstraktywne od standardowego pilsa/lagera (np. 4.8-5%) z danego browaru. Ale pewnie i tu panuje dowolność, np. że ktoś sobie tak nazwie piwo o typowych parametrach pilsa. To trochę jak z nazwami Landbier czy Export.
    W Holandii też ostatnio znalazłem urtypa.
    Last edited by lzkamil; 2008-07-01, 22:12.
    Lepszy jabol pod okapem
    niż GŻ, CP i KP !


    Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.

    Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!

    Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)

    Comment

    • skitof
      Major Piwnych Rewolucji
      🍼🍼
      • 2007.11
      • 2484

      #3
      Samo słowo Urtyp w języku niemieckim oznacza tyle co prototyp, archetyp, model, wzór pierwotny, kładący podwaliny pod coś, co było później.

      Comment

      • Seta
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2002.10
        • 6964

        #4
        No tak pełnego tłumaczenia nie spotkałem. Ale przyznaję - słaby jestem z niemieckiego.
        Może to oznaczać piwo tradycyjne? Stare receptury?
        Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

        Comment

        • skitof
          Major Piwnych Rewolucji
          🍼🍼
          • 2007.11
          • 2484

          #5
          Wszystko co znalazłem to wzmianka o piwie Astra z Hamburga: "Astra Premium Bier wird in Hamburg als Urtyp bezeichnet, d.h. es ist ein sehr traditionelles helles Lagerbier". Co oznacza: Piwo Astra Premium określane jest w Hamburgu jako Urtyp tzn. jest to bardzo tradycyjne jasne piwo typu lager.

          Comment

          • abernacka
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛
            • 2003.12
            • 10861

            #6
            Słabo szukałeś
            Last edited by abernacka; 2008-07-02, 02:14.
            Piwna turystyka według abernackiego

            Comment

            • slavoy
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              🥛🥛🥛
              • 2001.10
              • 5055

              #7
              Link do wyników wyszukiwania przypisany jest tylko do danego Twojego wyszukiwania.
              Krótko mówiąc, link nie działa, panie abernacka.
              Dick Laurent is dead.

              Comment

              • darekd
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🍺🍺🍺
                • 2003.02
                • 12561

                #8
                Tak jak pisał Skitof chodzi o archetyp, wzór pierwotny. Tak jak w czeskim pilznerze - w nazwie występuje określenie "urquelle" czyli po czesku "prazdroj" czyli po polsku "prazdrój" (czyli prastary zdrój, dziś już źródło, praźródło). Oczywiście nie mylimy tego z "altem" bo to inna fermentacja i kopia czegoś historycznego. Urtyp to według mnie bardziej nawiązanie niż kopia (stąd dookreślenie "typ"). Tego rodzaju piw jest stosunkowo dużo w Niemczech. Moim zdaniem charakteryzują się większym nachmieleniem (co za tym idzie większą goryczkowością) od pilsów. W każdym razie Slavoy, jest to rodzaj piwa jak najbardziej wskazany do konsumpcji, więc - na zdrowie!

                Comment

                • Mikko
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2008.12
                  • 583

                  #9
                  Większe nachmielenie i goryczkowość ale też kolor i smak dla mnie najbliższy był piwu Ale niż pilsowi. Zaznaczam że piłem tylko Oettingera Urtypa i Erdingra Urweissa (o którym napisałem w innym wątku że był jak dla mnie miksem Ale i pszenicy). Nie chce snuć teorii że te 'prastare' niemieckie piwo mogło być zbliżone do Ale w smaku (co prawda Ale to górna fermentacja, podobnie jak Alt) ale może coś w tym jest.

                  Comment

                  • Krzysiu
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2001.02
                    • 14936

                    #10
                    Nie dalej jak w weekend popijałem Urtypa z Warburga. Wyraźnie odpowiednik czeskiego polotmavego - znakomity. O drożdżach na etykiecie nie pisali, ale to dolne piwo.

                    Z ich strony: "WARBURGER URTYP gilt unbestritten als Wegbereiter dunkler, untergärig eingebrauter Biere in Ostwestfalen. Schon 1957 braute Franz Kohlschein zur Warburger Oktoberwoche diese Spezialität: Aus dunkel gedarrtem Taubermalz, mit Tettnanger Hopfen verfeinert, über 90 Tage im Lagerkeller gereift, nach bewährtem Rezept. Warburger Urtyp gibt es in der 0,33l und 0,5l Flasche sowie im 30l KEG-Fass."

                    W skrócie: warburski Urtyp uważany jest za pioniera ciemnego, dolnego piwa we wschodniej Westfalii. Uwarzył go Franz Kohlschein na warburski Oktoberwoche w 1957 r. - z ciemnego Taubermalz (i tu jest zagadka, bo Tauber to samiec gołębia - może słód ma być obsrany?), chmielony Tettnangerem, leżakowany 90 dni.

                    Comment

                    • Krzysiu
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2001.02
                      • 14936

                      #11
                      Warburger Urtyp w galerii: http://www.browar.biz/galeria.php?id=13711

                      Comment

                      • Pancernik
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2005.09
                        • 9787

                        #12
                        Myślę, że Taubermalz to pewnie słód pochodzący z doliny rzeki Tauber (chyba Frankonia to będzie), tam ponoć w daaaawnych czasach bywały rośliny uprawiane mocno lokalnie... Brzmi pewnie strawniej, niż koncepcja Krzysia

                        Comment

                        • grzech
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2001.04
                          • 4592

                          #13


                          Wyskakuje tam słowo "taubergerste", ale przy braku niemieckiego nic więcej nie wykombinuję.

                          Comment

                          • skitof
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🍼🍼
                            • 2007.11
                            • 2484

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika grzech Wyświetlenie odpowiedzi
                            http://www.main-tauber-kreis.de/inde...od=pres&ffsm=1

                            Wyskakuje tam słowo "taubergerste", ale przy braku niemieckiego nic więcej nie wykombinuję.
                            To strona prezentująca aktrakcje kulturalno-turystyczne doliny Tauber. Słowo Taubergerste to jak pisał Pancernik jęczmień z tego regionu. Rozumieć trzeba jak np. Chmiel Lubelski - czyli produkt o pewnych właściwościach występujących tylko w tym regionie.

                            Comment

                            Przetwarzanie...
                            X