Jak skracać nazwy

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • MarcinKa
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2005.02
    • 2737

    #1

    Jak skracać nazwy

    Mam takie może trochę śmieszne pytanie do znawców niemieckiego i nie tylko. Browary często maja długie formalne nazwy typu Zakłady Piwowarskie w Leżajsku…itd. Potocznie i na forum używa się skróconej nazwy Leżajsk i tyle. Opisując piwo nie piszemy Zakłady Piwowarskie w Leżajsku, Full tylko po prostu Leżajsk, Full; Leżajsk, Mocne itd. W przypadku niemieckich nazw: Erste Frankfurter Hausbrauerei Zwölf Apostel czy Bad Homburger Brauhaus Graf Zeppelin nie miałem wątpliwości. Wystarczy zostawić nazwę Zwölf Apostel czy Graf Zeppelin. W przypadku Bier-Hannes Brauerei zur Mainkur wątpliwości już się pojawiły. Moim zdaniem nazwą jest Bier-Hannes i opisując piwo powinienem je zatytułować Bier-Hannes, Dunkel Export czy Bier-Hannes, Weizen. Jak poprawnie skrócić formalną rozbudowaną nazwę? Tu jest strona browaru jakby ktoś chciał spojrzeć: http://www.bier-hannes.de/ (tam na zdjęciach można zobaczyć budynki z szyldami, piwa... Mainkur to nazwa miejsca we Frankfurcie gdzie jest browar.
    To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów
  • skitof
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2007.11
    • 2485

    #2
    Mainkur to część Frankfurtu i tak należy to rozumieć. Piwo natomiast to
    Bier-Hannes Dunkel Export
    Bier-Hannes Main-Bock
    Bier-Hannes Weizen
    Bier-Hannes Zwickel-Pils

    Nazwą piwa jest więc Bier-Hannes plus dodatek specyfikujący piwo.

    Comment

    • piwowar2
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2001.11
      • 588

      #3
      W przypadku browaru na skale krajowa, jak n.p Paulaner, Henninger lub Becks to informacja Paulaner Hell jest wystarczajaca. Jezeli browar nazywa sie Müller, to takich moze byc w Niemczech ze kilkanascie, wiec informacja powinna zawierac i miejsce, n.p: browar Müller, Reundorf (bei Bamberg), Kellerbier(przy okazji moje ulubione).

      Comment

      • MarcinKa
        Major Piwnych Rewolucji
        🍼🍼
        • 2005.02
        • 2737

        #4
        Właściwie to zgadzam się z obydwoma wypowiedziami. Co do zasady skracania skitof potwierdził moje przypuszczenia odnośnie Bier-Hannes. Zaś jeśli chodzi o to czy skracać, przynajmniej częściowo, zgadzam się z piwoware2. Ja bym to ujął tak: przed zamieszczeniem skróconej nazwy trzeba się zorientować czy jest jakiś browar o nazwie która po skróceniu brzmiała by tak samo. Jeżeli nie, to bez względu na wielkość bym skracał. Jeśli natomiast na rynku jest kilka browarów, które w wersji skróconej posiadają tę samą nazwę, to należało by dla odróżnienia napisać pełną rozbudowaną nazwę.
        Dzięki za wypowiedzi.
        To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów

        Comment

        • ART
          mAD'MINd
          🥛🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2001.02
          • 24007

          #5
          czyli doszedłeś do zasad ogólnych stosowanych w browarbizie
          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

          Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

          Comment

          • MarcinKa
            Major Piwnych Rewolucji
            🍼🍼
            • 2005.02
            • 2737

            #6
            Znowu mnie ktoś wyprzedził

            Zasady są klarowne, ale problemy bywają. Czasem ciężko rozeznać co jest "rdzeniem" a co "dobudówką" itp. itd.
            Taki przykład: jest browar w Żywcu, na piwie pisze Żywiec, gdzieś z tyłu piwo jasne.
            Na forum piwo jest jest opisane tak: Żywiec, Full Light (stara nazwa, teraz jest piwo jasne). A można by je opisać tak: Żywiec, Żywiec Full Light. Czy jeżeli w nazwie piwa główną rolę gra nazwa Browaru należy "dublować" ją? W wielu niemieckich piwach jest dublowanie, a w wielu nie ma. Ja osobiście bym nie dublował nazw. Po co pisać Oettinger, Oettinger Schwarzbier, wystarczy Oettinger, Schwarzbier.
            To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów

            Comment

            • ART
              mAD'MINd
              🥛🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2001.02
              • 24007

              #7
              tyle że w przypadku Oettingera jest to marka stosowana przez kilka browarów w grupie. Tak jak miałoby sens np. Warka, Warka Strong i Leżajsk, Warka Strong
              - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
              - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
              - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

              Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

              Comment

              Related Topics

              Collapse

              • MarcinKa
                Zwölf Apostel, Dunkel
                MarcinKa
                Piwo warzone przez browar restauracyjny Zwölf Apostel we Frankfurcie nad Menem. Zapach bardzo delikatny, bliski Hell. Piana dość obfita i trwała (zwłaszcza w kuflu 1l), bardzo drobniutka, lekko kremowa. Barwa ciemna, klasyczna. Gaz średnio intensywny, świetnie dopasowany do łagodnego charakteru...
                2005-12-09, 17:27
              • MarcinKa
                Frankfurt n. Menem, Rosenberger Strasse 1, Zwölf Apostel
                MarcinKa
                Browar znajduje się w niewielkiej kamienicy ok. 10 – 15 minut od rynku i o rzut beretem od głównego deptaku Frankfurtu (mapa pod adresem internetowym). Po wejściu wchodzimy od razu na górną salę. Jest niewielka, przytulna z barem. Ma charakter ewidentnie restauracyjny. Na parterze znajduje...
                2005-12-09, 17:35
              • Gringo
                Hoepfner, Zwölf Fuffzich
                Gringo
                Alkohol 5,0%, ekstrakt 12,50.
                Piwo w stylu Kellerbier uwarzone w browarze Hoepfner w Karlsruhe na zlecenie obchodów 1250-lecia miasta Bretten, leżącego 25 km od Karlsruhe.

                Barwa żółta, pełna mętność. Piana śnieżnobiała, drobnoziarnista. W aromacie i smaku doskonała...
                2017-04-13, 10:10
              • MarcinKa
                Frankfurt n. Menem, Hanauer Landstrasse 568, Bier-Hannes
                MarcinKa
                Pełna nazwa browaru brzmi: Bier-Hannes Brauerei zur Mainkur.
                Browar restauracyjny na obrzeżach Frankfurtu w peryferyjnej dzielnicy Fechenheim. Dojazd z centrum jednak bardzo łatwy, bo spod samego Römeru (rynek) jeździ tramwaj 11 pod sam browar. Główny budynek zamieszczany na większości...
                2008-09-22, 23:05
              • sibarh
                Eichbaum, Apostel Bräu
                sibarh
                Butelka 0,66 litra , alkohol 5 %, eks. brak, kapsel dedykowany piwu
                Kolor - żółty, klarowny
                Piana - drobna, średniowysoka, trwała
                Zapach - wyraźny chmielowy
                Gaz - okey
                Smak - wyraźny chmiel, średni słód, spora słodycz, średnia goryczka
                Do gaszenia...
                2009-03-20, 15:03
              • Loading...
              • Koniec listy.
              Przetwarzanie...