Mam takie może trochę śmieszne pytanie do znawców niemieckiego i nie tylko. Browary często maja długie formalne nazwy typu Zakłady Piwowarskie w Leżajsku…itd. Potocznie i na forum używa się skróconej nazwy Leżajsk i tyle. Opisując piwo nie piszemy Zakłady Piwowarskie w Leżajsku, Full tylko po prostu Leżajsk, Full; Leżajsk, Mocne itd. W przypadku niemieckich nazw: Erste Frankfurter Hausbrauerei Zwölf Apostel czy Bad Homburger Brauhaus Graf Zeppelin nie miałem wątpliwości. Wystarczy zostawić nazwę Zwölf Apostel czy Graf Zeppelin. W przypadku Bier-Hannes Brauerei zur Mainkur wątpliwości już się pojawiły. Moim zdaniem nazwą jest Bier-Hannes i opisując piwo powinienem je zatytułować Bier-Hannes, Dunkel Export czy Bier-Hannes, Weizen. Jak poprawnie skrócić formalną rozbudowaną nazwę? Tu jest strona browaru jakby ktoś chciał spojrzeć: http://www.bier-hannes.de/ (tam na zdjęciach można zobaczyć budynki z szyldami, piwa... Mainkur to nazwa miejsca we Frankfurcie gdzie jest browar.
Jak skracać nazwy
Collapse
X
-
W przypadku browaru na skale krajowa, jak n.p Paulaner, Henninger lub Becks to informacja Paulaner Hell jest wystarczajaca. Jezeli browar nazywa sie Müller, to takich moze byc w Niemczech ze kilkanascie, wiec informacja powinna zawierac i miejsce, n.p: browar Müller, Reundorf (bei Bamberg), Kellerbier(przy okazji moje ulubione).
Comment
-
-
Właściwie to zgadzam się z obydwoma wypowiedziami. Co do zasady skracania skitof potwierdził moje przypuszczenia odnośnie Bier-Hannes. Zaś jeśli chodzi o to czy skracać, przynajmniej częściowo, zgadzam się z piwoware2. Ja bym to ujął tak: przed zamieszczeniem skróconej nazwy trzeba się zorientować czy jest jakiś browar o nazwie która po skróceniu brzmiała by tak samo. Jeżeli nie, to bez względu na wielkość bym skracał. Jeśli natomiast na rynku jest kilka browarów, które w wersji skróconej posiadają tę samą nazwę, to należało by dla odróżnienia napisać pełną rozbudowaną nazwę.
Dzięki za wypowiedzi.To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów
Comment
-
-
czyli doszedłeś do zasad ogólnych stosowanych w browarbizie- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Znowu mnie ktoś wyprzedził
Zasady są klarowne, ale problemy bywają. Czasem ciężko rozeznać co jest "rdzeniem" a co "dobudówką" itp. itd.
Taki przykład: jest browar w Żywcu, na piwie pisze Żywiec, gdzieś z tyłu piwo jasne.
Na forum piwo jest jest opisane tak: Żywiec, Full Light (stara nazwa, teraz jest piwo jasne). A można by je opisać tak: Żywiec, Żywiec Full Light. Czy jeżeli w nazwie piwa główną rolę gra nazwa Browaru należy "dublować" ją? W wielu niemieckich piwach jest dublowanie, a w wielu nie ma. Ja osobiście bym nie dublował nazw. Po co pisać Oettinger, Oettinger Schwarzbier, wystarczy Oettinger, Schwarzbier.To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów
Comment
-
-
tyle że w przypadku Oettingera jest to marka stosowana przez kilka browarów w grupie. Tak jak miałoby sens np. Warka, Warka Strong i Leżajsk, Warka Strong- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
Comment