Belgijskie piwa w Polsce?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

    #46
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika petrus33 Wyświetlenie odpowiedzi
    Ale gdzie są polskie piwa ?? Dlaczego tak trudno znależć je w wersji beczkowej ? A przecież są dużo tańsze od belgijskich specjałów. Ciekawy jestem Twojej odpowiedzi kopyr.
    Przez dwa lata wiele się nie zmieniło.
    blog.kopyra.com

    Comment

    • maciek77
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2010.06
      • 4

      #47
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika petrus33 Wyświetlenie odpowiedzi
      Taaak, to gdzie się mogę napić ich piw beczkowych w ten piątek w Warszawie ??
      Bardzo proszę o podanie mi adresu takiego miejsca.
      pozd
      1. lipca w Kwadracie (www.kwadrat.waw.pl) będą lane lambiki Lindemansa(Kriek i Faro).

      Petrus33 myślę, że nie może Cię tam zabraknąć, choć to nie piątek.

      Comment

      • mimazy
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2010.04
        • 118

        #48
        Polska jest ciągle średniowiecznym zaściankiem, jeśli o kulturę handlu chodzi. My się na tym nie znamy !! Jesteśmy wszystkowiedzący, najmądrzejsi i odporni na krytykę !
        coś w tym jest, we włoskiej restauracji w Arsenale do espresso musiałem wodę dokupić, kelner mi wyjaśnił że nie mają takiej tradycji

        Z całym szacunkiem, ale to odpowiedź dlaczego piw belgijskich nie ma w handlu:
        Piwa belgijskie? Świetne są!
        Tylko, że kurna Olek, drogie jak psi i często w mikroskopijnych jak na polskie gardło buteleczkach...
        Po co pić Belgijskie arcydziełą sztuki piwowarskiej, skoro tyskie jest tańsze i większe. Kolego Pivaria nie jest to personalny przytyk, co raczej odbieram Twój wpis jako głos statystycznego konsumenta. W Belgii piwa belgijskie kosztują praktycznie tyle samo co w Polsce i raczej wątpliwe by to się zmieniło. (W markecie butelka 0,33 Westmalle 1,5 Euro)


        a przeginając nieco można powiedzieć- wino Cabernet Sauvignon nie dość że droższe, to jeszcze kwaśniejsze od pryty za 5zł, a jeszcze korek trza wyciongać, a plastikowy z pryty schodzi łatwo Jaki konsument taki rynek, konsument niszowy nie liczy się tak jak masowy, to ma miejsce w każdej dziedzinie.

        Comment

        • petrus33
          Gość
          • 2008.01
          • 888

          #49
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika maciek77 Wyświetlenie odpowiedzi
          1. lipca w Kwadracie (www.kwadrat.waw.pl) będą lane lambiki Lindemansa(Kriek i Faro).
          Petrus33 myślę, że nie może Cię tam zabraknąć, choć to nie piątek.
          Kolego, zanim coś napiszesz, to najpierw zdobądż dokładne informacje.
          Piwa belgijskie są już od tygodnia w tej knajpce, ale tylko z butelki !!!

          Comment

          • petrus33
            Gość
            • 2008.01
            • 888

            #50
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
            Przez dwa lata wiele się nie zmieniło.
            Polacy nie mają zwyczaju chodzić do restauracji i piwiarrni, a koszty utrzymania knajpy trzeba pokryć. Kelner i kucharz wypłatę musi dostać. A klientów nie ma.
            Tylko ja się pytam co właściciele tychże knajp robią, aby znależć klienta ?? Nic nie robią !! A dlaczego ? Bo znają się na handlu jak świnia na grze w brydża kopyr. Twój artykuł właśnie to udowodnił.

            Comment

            • kopyr
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2004.06
              • 9475

              #51
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika petrus33 Wyświetlenie odpowiedzi
              Kolego, zanim coś napiszesz, to najpierw zdobądż dokładne informacje.
              Piwa belgijskie są już od tygodnia w tej knajpce, ale tylko z butelki !!!
              Petrus umiesz czytać ze zrozumieniem? Przecież napisał wyraźnie, że lane będzie 1. lipca.
              blog.kopyra.com

              Comment

              • kopyr
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2004.06
                • 9475

                #52
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika petrus33 Wyświetlenie odpowiedzi
                Polacy nie mają zwyczaju chodzić do restauracji i piwiarrni, a koszty utrzymania knajpy trzeba pokryć. Kelner i kucharz wypłatę musi dostać. A klientów nie ma.
                Tylko ja się pytam co właściciele tychże knajp robią, aby znależć klienta ?? Nic nie robią !! A dlaczego ? Bo znają się na handlu jak świnia na grze w brydża kopyr. Twój artykuł właśnie to udowodnił.
                Nie do końca. Po prostu zmiana mentalności trwa latami. Polacy nie staną się nagle Włochami, czy Grekami czy Francuzami, którzy 2 posiłki dziennie jedzą poza domem. To samo jest z piwem. Spożycie z beczki w Czechach, UK ~50%, u nas 5%. Tego się nie zmieni w rok. A jeszcze działania małych i wielkich idą w tym kierunku, że sytuacja zamiast się polepszać, się pogarsza.

                Ale dobra, napisz proszę co wg Ciebie powinni zrobić Ci skretyniali restauratorzy, żeby zmienić przyzwyczajenia Polaków, zarobić kupę szmalu i żeby kultura piwna w Polsce kwitła. Napisz, a na każdy Twój argument, dam Ci dwa kontrargumenty.
                blog.kopyra.com

                Comment

                • pivaria
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2001.03
                  • 1538

                  #53
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mimazy Wyświetlenie odpowiedzi
                  (...) Kolego Pivaria nie jest to personalny przytyk, co raczej odbieram Twój wpis jako głos statystycznego konsumenta(...)
                  Nie. Nie jestem statystycznym konsumentem. Mało tego: wyraźnie zaznaczyłem, że mój głos jest głosem zza drugiej strony bufetu. Widzę. że muszę to jednak napisać drukowanymi literami: zza lady po stronie sprzedawcy, który ma takie, a nie inne spostrzeżenia. pzdr
                  PIVARIA - Z MIŁOŚCI DO PIWA!
                  www.pivaria.pl
                  https://www.facebook.com/pages/Pivar...72566796087490

                  Comment

                  • mimazy
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2010.04
                    • 118

                    #54
                    niezależnie czy napisałeś to z dystansem czy nie, a więc czy jesteś statystycznym konsumentem czy nie (nie znam Cię więc skąd mogę wiedzieć) to tymi kategoriami myśli statystyczny Kowalski czy Iksiński.
                    Więc podtrzymuję to co napisałem, jeszcze mocniej (o ile to było niewystarczająco mocno zaznaczone) dystansuję to co napisałem od Twojej kolego osoby. To co napisałeś jest głosem statystycznego Polaka, co nie znaczy że uważam że jesteś przedstawicielem przeciętnego konsumenta.

                    więcej osób czyta "Fakt" czy "Superekspres" niż "Konteksty" czy "Archeologię żywą", więcej osób pija Warkę czy Wojaka niż piwa Belgijskie.

                    Comment

                    • darekd
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🍺🍺🍺
                      • 2003.02
                      • 12579

                      #55
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                      Ale dobra, napisz proszę co wg Ciebie powinni zrobić Ci skretyniali restauratorzy, żeby zmienić przyzwyczajenia Polaków, zarobić kupę szmalu i żeby kultura piwna w Polsce kwitła.
                      No sprzedawać lane piwa belgijskie Np. w Obornikach Śląskich

                      Comment

                      • petrus33
                        Gość
                        • 2008.01
                        • 888

                        #56
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                        Nie do końca. Po prostu zmiana mentalności trwa latami. Polacy nie staną się nagle Włochami, czy Grekami czy Francuzami, którzy 2 posiłki dziennie jedzą poza domem. To samo jest z piwem. Spożycie z beczki w Czechach, UK ~50%, u nas 5%. Tego się nie zmieni w rok. A jeszcze działania małych i wielkich idą w tym kierunku, że sytuacja zamiast się polepszać, się pogarsza.

                        Ale dobra, napisz proszę co wg Ciebie powinni zrobić Ci skretyniali restauratorzy, żeby zmienić przyzwyczajenia Polaków, zarobić kupę szmalu i żeby kultura piwna w Polsce kwitła. Napisz, a na każdy Twój argument, dam Ci dwa kontrargumenty.
                        Kopyr, jak ja bym przyjął takie myślenie i czekał, aż się mentalność społeczeństwa zmieni, to poszedłbym z torbami 5 lat temu ! A dziś zatrudniam 68 osób. Jak Ty uważasz, że restauracje nic nie mogą zrobić, żeby klienta znależć, to o czym my tu rozmawiamy
                        No cóż, nie dziwię się, że mamy w Warszawie pustynię, skoro restauratorzy nie znają pojęcia reklamy. Jakoś wszędzie na świecie knajpy szukają klientów i dobrze prosperują, tylko w Polsce wciąż są nawyki komunistyczne.
                        Gwarantuję Ci kopyr, że gdybym otworzył pub, to miałbym full ludzi od samego początku. I nie wchodziłbym w smrodliwe układy z koncernami, tylko miałbym beczkowe piwo z kilku niezależnych browarów. W czym problem ? Aaaa, bo nie schodzi. To trzeba znależć sposób na to by schodziło !

                        U nas nic się nie opłaca, bo czeka się, że klient sam znajdzie miejsce, gdzie są dobre piwa. Komunistyczna mentalność niestety ! I zawsze są te same problemy.....a bo to lodówki szef nie chce kupić, a to szklanek nie ma, a bo system trzeba czyścić i KEGi chłodzić. Zawsze ta sama śpiewka. Ja już nie mogę tego czytać. Toż to jakaś Białoruś sprzed 40 lat jest w głowach tych ludzi chyba. Zero smykałki do interesu, zero inwencji i chęci zmiany sytuacji. Tacy ludzie nie powinni brać się za biznes knajpiany. Na bazar kartofle sprzedawać !!

                        Comment

                        • pivaria
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2001.03
                          • 1538

                          #57
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mimazy Wyświetlenie odpowiedzi
                          niezależnie czy napisałeś to z dystansem czy nie, a więc czy jesteś statystycznym konsumentem czy nie (nie znam Cię więc skąd mogę wiedzieć) to tymi kategoriami myśli statystyczny Kowalski czy Iksiński.
                          Więc podtrzymuję to co napisałem, jeszcze mocniej (o ile to było niewystarczająco mocno zaznaczone) dystansuję to co napisałem od Twojej kolego osoby. To co napisałeś jest głosem statystycznego Polaka, co nie znaczy że uważam że jesteś przedstawicielem przeciętnego konsumenta.
                          Ja piszę po polsku, a Ty udajesz Belga...
                          Jaśniej się już nie da: sam w końcu zrozumiałeś i napisałeś, że takimi kategoriami myśli statystyczny Kowalski. A tu ich raczej nie ma! Miej to na względzie i rozgraniczaj w przyszłości. pzdr
                          PIVARIA - Z MIŁOŚCI DO PIWA!
                          www.pivaria.pl
                          https://www.facebook.com/pages/Pivar...72566796087490

                          Comment

                          • petrus33
                            Gość
                            • 2008.01
                            • 888

                            #58
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                            Petrus umiesz czytać ze zrozumieniem? Przecież napisał wyraźnie, że lane będzie 1. lipca.
                            Dzwoniłem rano do człowieka z tej knajpy i powiedział mi, że o beczkowym nie słyszał.
                            Ale przed sekundą rozmawiałem z niejaką Zosią i powiedziała mi, że od 1 lipca będą dwa lambiki beczkowe od 17.00......cena bedzie między 10-12zł za 0.5L Nie bardzo chce mi się w to wierzyć, skoro u nich to samo piwo w butelce, kosztuje 15zł. Z pewnością tam wpadnę.

                            Comment

                            • mimazy
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2010.04
                              • 118

                              #59
                              jak widzę na tym forum recenzje piw tesco brand (UWAGA- NIE TWOJEGO AUTORSTWA!!) to wcale nie jestem przekonany czy statystycznych "kowalskich" nie ma tu
                              Z Twojej pierwszej wypowiedzi wcale nie wynikało jaki jest Twój stosunek do jej treści.
                              Odnosiłem się tylko do treści, zaznaczyłem wyraźnie że nie dotyczy Twojej osoby.
                              Pozdrawiam

                              Comment

                              • leona
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2009.07
                                • 5853

                                #60
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mimazy Wyświetlenie odpowiedzi
                                jak widzę na tym forum recenzje piw tesco brand (UWAGA- NIE TWOJEGO AUTORSTWA!!) to wcale nie jestem przekonany czy statystycznych "kowalskich" nie ma tu
                                Statystyczny Kowalski pije Tyskie Gronie i popycha je Żywcem Fullem a nie Tesco Value

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X