Belgijskie piwa w Polsce?

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • delvish
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.11
    • 3508

Pewnie nic
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika petrus33 Wyświetlenie odpowiedzi
    Czy jak ktokolwiek coś pisze, to według ciebie od razu z tego coś ma wynikać ??
    "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
    (Frank Zappa)

"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

Comment

• chemmobile
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2009.03
      • 2168

Hihi, delvish mistrzem ciętej riposty
      Last edited by chemmobile; 2010-07-25, 20:45.
      Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
      Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609

Comment

• petrus33
        Gość
        • 2008.01
        • 888

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika chemmobile Wyświetlenie odpowiedzi
        Hihi, delvish mistrzem ciętej riposty
        A jaki tam mistrz.....pewnie ciągle nie rozumie, o czym ja piszę

Comment

• delvish
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2004.11
          • 3508

A to, to na pewno
          "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
          (Frank Zappa)

"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

Comment

• kopyr
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2004.06
            • 9475

Wczoraj byłem na dwóch koncertach jazzowych na Starówce, drugi z nich był w pubie Molly Mallone's. Ta sama scenka co zawsze, mają Guinnessa, Murphys, Paulanera i cydr Strongbow z beczki, a ludzie kupowali jedynie Żywca.....bo kosztował 8zł.
            W piwnicy było bardzo dużo ludzi, na stolikach dominował Żywiec, tylko zagraniczni turyści mięli w kuflach ciemne piwa. Powiedz mi jacer, dlaczego nikt nie chciał płacić 15zł za kufel 0.5L znakomitych irlandzkich piw ?? A przecież to normalna cena tych stoutów, co niektórzy powiedzą nawet, że to tanio
            Dlatego, że Polacy nie lubią ciemnych, gorzkich piw, wolą łatwo wchodzącego nijakiego Żywca. Cena jest sprawą drugorzędną. Co starałem Ci się przekazać już kilka postów temu.
            blog.kopyra.com

Comment

• pivaria
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2001.03
              • 1538

MAES

Mam do odsprzedania 5-litrowe puszki belgijskiego pilsa http://www.tapvat.be/Home.htm -nadają się do sklepu, na działkę czy na spotkanko towarzyskie.
              Zainteresowanych zapraszam na PW.
              PIVARIA - Z MIŁOŚCI DO PIWA!
              www.pivaria.pl
              https://www.facebook.com/pages/Pivar...72566796087490

Comment

• Gringo
                Major Piwnych Rewolucji
                🍼
                • 2007.07
                • 2160

Tak poczytałem sobie troszkę dyskusji wczesniejszych postów o cenach piw belgijskich i nasuwa mi się pytanie.
                W Czechach pojawiły się lokale gdzie sprzedaje się Hoegaarden i Leffe Brune z kija, degustowałem w Ostrawie i Libercu, w Libercu za Leffe Brune 0,33 z kija w firmowym szkle zapłaciłem 33 CZK, czyli ok 5,3 PLN, czyli tyle co u nas w sklepie w bardzo promocyjnej cenie. Hoegaaarden 49 CZK (ok 7,8 PLN) za 0,5 l a w kerfurze 6 PLN za 0,25l.

Nie znam się za bardzo na rynku piwnym ale teraz nasuwają mi się pytania.
                Czy to są piwa licencyjne że cena jest taka atrakcyjna ? Chociaż barman niepewnie zaprzeczył. Czy też belgowie musieli zejść z cenami aby konkurować z bardzo silnymi piwami rodzimymi oraz pewnymi tradycjami czechów ?

Comment

• jacer
                  • 2006.03
                  • 9875

Hoegarden i Leffe to koncernówka. We Wrocku Leffe swego czasu tez było w fajnej cenie.
                  Milicki Browar Rynkowy
                  Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
                  "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                  "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                  No Hops, no Glory :)

Comment

• Gringo
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🍼
                    • 2007.07
                    • 2160

Oj to ja życzyłbym sobie taki lokal z koncernówkami w mojej okolicy i z takimi cenami. Byłby to mój drugi dom

Comment

• docent
                      • 2002.10
                      • 5205

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Gringo-sl Wyświetlenie odpowiedzi
                      Nie znam się za bardzo na rynku piwnym ale teraz nasuwają mi się pytania.
                      Czy to są piwa licencyjne że cena jest taka atrakcyjna ? Chociaż barman niepewnie zaprzeczył. Czy też belgowie musieli zejść z cenami aby konkurować z bardzo silnymi piwami rodzimymi oraz pewnymi tradycjami czechów ?

http://www.potrefenahusa.cz/pp/jnp/c...erec-menu.html
                      Jak sam zauważyłeś, piwa te są oferowane w lokalach sieci "Potrefena Husa" firmowanych obecnie przez koncern StarBev - właściciela marki Staropramen. Przy zakupie firmy od poprzednich właścicieli Anheuser-Bush InBev, udało im się utrzymać licencję na te piwa, w zamian ABI ma wyłączność na dystrybucję Staropramena na obszarze swoich wpływów.
                      Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
                      Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
                      Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
                      Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

Comment

• Pendragon
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛
                        • 2006.03
                        • 13952

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika docent Wyświetlenie odpowiedzi
                        Jak sam zauważyłeś, piwa te są oferowane w lokalach sieci "Potrefena Husa"
                        Nie tylko tam, ale fakt - chyba zawsze w towarzystwie Staropramena.

moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot

Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Comment

• Seta
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2002.10
                          • 6964

No niestety Polskę rozdzieliły między siebie trzy koncerny z dość nieciekawym portfelem marek. Od dawna zazdraszczam Pepikom dość łatwo i dość niedrogo dostępnych Hoegaardenów i Leffów - najlepszych koncerniaków jakie piłem...

Comment

• Buczo
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2010.05
                            • 4

I co z tego ?
                            Mają obecnie dwa piwa beczkowe i te 8zł za 0.25L jest przystępną ceną, ale dla......Belga
                            Ja tą knajpkę i tak skreśliłem z mojej piwnej mapy Warszawy. Nie będę tam chodził.

Z tego: Daje porównanie, że dla Belga 8 euro jest do przełknięcia za 0,5l. Cieszmy się, że jest takie piwko z kija.

Comment

• Cannabee776i99
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              • 2009.08
                              • 658

Mają obecnie dwa piwa beczkowe i te 8zł za 0.25L jest przystępną ceną, ale dla......Belga
                              Ja tą knajpkę i tak skreśliłem z mojej piwnej mapy Warszawy. Nie będę tam chodził.
                              W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.

Tak od 3:08.

Comment

• piokl13
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2003.06
                                • 946

Coś z tymi cenami piwa w Polsce może i jest nie tak. W ostatnią sobotę byłem w Belgii w Zwevegem na festiwalu piwa. Wszystkie piwka z beczki (ze 100) były po 2e za szklanicę. Biorąc pod uwagę zarobki, to tak jakby w nas na tego typu imprezie piwo było po 3 złote.
                                Last edited by piokl13; 2010-08-16, 21:12.

Comment

Przetwarzanie...
                                X