Szukam piwa bezglutenowego czy ktoś może mi pomóc ,jakie to,i gdzie można kupic
Czy na rynku dostępne jest piwo bezglutenowe?
Collapse
X
-
Tak jest dostępny na rynku taki rodzaj piwa.
Produkuje je np. browar w Neuzelle w Brandenburgii.
Glutenfreies Bier
Poniżej artykuł po angielsku na temat tego rodzaju piwa.
Wikipedia.en
Czyżby ten "wynalazek" miał się pojawić U Joli?
-
-
Proces produkcji piwa jest sam w sobie świetnym sposobem redukcji glutenu.
Już słodowanie likwiduje ponad 50% oryginalnej zawartości glutenu w ziarnie. Redukcja glutenu począwszy od słodowania ziarna skończywszy na gotowym piwie (kg/kg) sięga poziomu 99,8%
Podwyższona zawartość glutenu będą miały jedynie piwa, do produkcji których użyto słodu pszenicznego lub niesłodowanej pszenicy(Weissbier, Witbier, Koelsch).
Im mocniejsze piwo (wyższy ekstrakt brzeczki nastawnej) tym więcej w nim glutenu.
Typowy Pilsik o zawartości ekstraktu niższej niż 12 % m/m można uznać praktycznie za piwo bezglutenowe (zawartość glutenu niższa niż 20 mg/litr). Zwłaszcza, że dzisiaj ekstrakt koncernowych piw w dużej mierze budowany jest bezbiałkowymi syropami cukrowymi.
Za "Brauwelt International" 25(5)2007; 322-328O!Nanobrowar Domowy "PiwU"
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Czes Wyświetlenie odpowiedziTypowy Pilsik o zawartości ekstraktu niższej niż 12 % m/m można uznać praktycznie za piwo bezglutenowe (zawartość glutenu niższa niż 20 mg/litr). Zwłaszcza, że dzisiaj ekstrakt koncernowych piw w dużej mierze budowany jest bezbiałkowymi syropami cukrowymi.
Za "Brauwelt International" 25(5)2007; 322-328
Comment
-
Comment