Czy na rynku dostępne jest piwo bezglutenowe?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jacekwigier
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2003.11
    • 31

    Czy na rynku dostępne jest piwo bezglutenowe?

    Szukam piwa bezglutenowego czy ktoś może mi pomóc ,jakie to,i gdzie można kupic
  • Pankracy
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2007.10
    • 2801

    #2
    Tak jest dostępny na rynku taki rodzaj piwa.
    Produkuje je np. browar w Neuzelle w Brandenburgii.
    Glutenfreies Bier
    Poniżej artykuł po angielsku na temat tego rodzaju piwa.
    Wikipedia.en

    Czyżby ten "wynalazek" miał się pojawić U Joli?

    Comment

    • Pankracy
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2007.10
      • 2801

      #3
      Produkuje je np. browar w Neuzelle w Brandenburgii.
      Ten browar to chyba najbliżej położony granic Polski zakład produkujący Glutenfreies Bier.
      Miejscowość Neuzelle znajduje się nad Odrą jakieś 25 km na północ od Gubina.

      Comment

      • baklazanek
        † 2014 Piwosz w Raju
        • 2001.08
        • 3562

        #4
        Można też kupić włoskie piwo;

        Comment

        • Czes
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2001.06
          • 752

          #5
          Proces produkcji piwa jest sam w sobie świetnym sposobem redukcji glutenu.
          Już słodowanie likwiduje ponad 50% oryginalnej zawartości glutenu w ziarnie. Redukcja glutenu począwszy od słodowania ziarna skończywszy na gotowym piwie (kg/kg) sięga poziomu 99,8%
          Podwyższona zawartość glutenu będą miały jedynie piwa, do produkcji których użyto słodu pszenicznego lub niesłodowanej pszenicy(Weissbier, Witbier, Koelsch).
          Im mocniejsze piwo (wyższy ekstrakt brzeczki nastawnej) tym więcej w nim glutenu.
          Typowy Pilsik o zawartości ekstraktu niższej niż 12 % m/m można uznać praktycznie za piwo bezglutenowe (zawartość glutenu niższa niż 20 mg/litr). Zwłaszcza, że dzisiaj ekstrakt koncernowych piw w dużej mierze budowany jest bezbiałkowymi syropami cukrowymi.
          Za "Brauwelt International" 25(5)2007; 322-328
          O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

          Comment

          • baklazanek
            † 2014 Piwosz w Raju
            • 2001.08
            • 3562

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Czes Wyświetlenie odpowiedzi
            Typowy Pilsik o zawartości ekstraktu niższej niż 12 % m/m można uznać praktycznie za piwo bezglutenowe (zawartość glutenu niższa niż 20 mg/litr). Zwłaszcza, że dzisiaj ekstrakt koncernowych piw w dużej mierze budowany jest bezbiałkowymi syropami cukrowymi.
            Za "Brauwelt International" 25(5)2007; 322-328
            Nie zgodzę się z tym stwierdzeniem. Sam jestem uczulony na gluten i doświadczenia wiem, że takie dwa „pilsiki” mogą wiele namieszać w organizmie. A najgorsze jest to, że uwielbiam pszeniczniaki

            Comment

            Przetwarzanie...
            X