Artykuł Tomka Kopyry: Pasteryzacja to zło? - Komentarze
Collapse
X
-
Kac był, no ale może dołożyły się fajki.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Ja nie próbowałam, na szczęscie nie mam okazji pijac koncernówek w duzych ilosciach.
Zresztą, poproszę Liska, żeby porządnie to wytłumaczył, bo mogłam co nieco pokiełbasić, mam natłok wiedzy po SzkoleComment
-
Pils, Grodzisz iLa Trappe Tripel 0,33l
Wydaje mi się, że większego kaca dają fajki.
Swego czasu na grilllu u naszego wspólnego znajomego wypiliśmy po 10 EDIch. Gospodarz wypij jeszcze 0,75 łiskacza na dwóch, rano (około 10.00) on jak i my wszyscy byliśmy jak nowo narodzeni.
Czyli jest coś na rzeczy.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Kac mówicie ??? Jestem w stanie wypić 15-20 piw 0.5L każde i nie mam kaca. Byłem kilka razy na Oktoberfest w Monachium i przeżyłem dwa dni bez problemu, a ostro było.
Ale wiem dlaczego tak jest. Kac, czyli zatrucie alkoholowe jest następstwem drastycznego odwodnienia organizmu. Piwo niestety strasznie nas odwadnia. Jeśli jednak pije się wodę mineralną w trakcie spożywania złotego trunku, efekt następnego dnia zostanie, albo częściowo zniwelowany, albo go w ogóle nie będzie. Jest to stwierdzone naukowo dawno temu,. Oczywiście związki chemiczne zawarte w piwach koncernowych pogarszają sytuację, zatruwając nasz organizm. Pijąc natomiast dobre piwa i wodę w znacznych ilościach będziemy następnego dnia funkcjonować normalnie. Samochodu jednak radziłbym nie prowadzić.
pozdComment
-
Pils, Grodzisz iLa Trappe Tripel 0,33l
Wydaje mi się, że większego kaca dają fajki.
Swego czasu na grilllu u naszego wspólnego znajomego wypiliśmy po 10 EDIch. Gospodarz wypij jeszcze 0,75 łiskacza na dwóch, rano (około 10.00) on jak i my wszyscy byliśmy jak nowo narodzeni.
Czyli jest coś na rzeczy.
a co ma do pasteryzacji kac i whiskey?Masz stare niepotrzebne rzeczy, to napisz.Comment
-
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Poważnie Ci mówię. Picie wody w sporych ilościach powoduje, że organizm wypłucze alkohol z organizmu w ekspresowym tempie, wielokrotnie to sprawdzałem. W Monachium oczywiście czułem te piwa w sobie, ale byłem w nieporównywalnie lepszym stanie do większości festiwalowiczów, niektórzy nie mogli nawet wstać z ławki w namiocie. My trzeciego dnia o 6 rano wsiedliśmy w samochód i do Warszawy.
Proponuje wypróbować na sobie. Na 0.5L piwa około 0.3-0.5l wody mineralnej niegazowanej. Przepijać piwo cały czas.Comment
-
Ostatnia zmiana dokonana przez anteks; 2008-08-28, 02:44.Mniej książków więcej piwaComment
-
Zastosowanie tej technologii w Ciechanowie mnie nie dziwi, bo Ciechany też sobie świetnie radzą po terminie przydatności. Jeśli więc filtracja świecowa jest mniej skuteczna, ale i mniej niekorzystnie wpływa na smak, to jestem za jej stosowaniem. To by również mogło świadczyć, że filtracja filtrem świecowym jest lepsza, bo Svijany też mogą ją stosować. Svijany mają 3 miesiące przydatności do spożycia, a taki Svyturys Draught mikrofiltrowany koło roku. Nigdy nie miałem kaca po Svijanach. Zresztą, żeby już tak do końca pojechać tę mikrofiltrację, to Miller Draught jest właśnie mikrofiltrowany.Comment
-
Comment
-
Marusia
Przeczytałem wszystko bardzo uważnie, szczególnie artykuł Kopyra. Ale ponieważ Ty poruszyłaś zagadnienie kaca, chciałem jedynie podsunąć pomysł na uniknięcie tego nieprzyjemnego zjawiska. Wiem, że jest to odejście od głównego tematu i jeśli sprawiło to jakiekolwiek zamieszanie w wątku, to bardzo przepraszam.
pozdComment
Related Topics
Collapse
-
Kiedy według waszych informacji w polskich browarach/rozlewniach pojawił się proces pasteryzacji piwa?
-
Channel: Historia
2024-10-28, 14:44 -
-
Świat nie jest czarno-biały. Świat ekonomii także. Czy i w świecie piwa, pomiędzy biegunami producent-konsument jest jeszcze ktoś usytuowany? Zapraszam do kolejnego felietonu Tomka Kopyry!
Artykuł znajduje się tu:
http://www.browar.biz/artykuly.php?id=136
Zapraszam...-
Channel: Piwo - ogólne
-
-
W drugim z kolei felietonów Tomek Kopyra spogląda na kulejącą nie tylko pod piwnym względem - gastronomię.
Artykuł znajduje się tu:
http://www.browar.biz/artykuly.php?id=134
Zapraszam do komentowania!
Piwoszy nie muszę zbytnio zachęcać, bo już...-
Channel: Piwo - ogólne
-
-
W dziewiątym felietonie nieco spostrzeżeń o pewnej piwnej krainie...
Artykuł znajduje się tu:
http://www.browar.biz/artykuly.php?id=150
Zapraszam do czytania i komentowania!...-
Channel: Piwo - Gdzie
-
-
W czwartym z kolei felietonów Tomek Kopyra zastanawia się dlaczego w Polsce browary oferują nam tak mocne piwa... nie da się warzyć dla nas Polaków lżejszego piwa nie poświęcając treściwości i smakowitości?
Artykuł znajduje się tu:
http://www.browar.biz/artykuly.php?id=138
...-
Channel: Piwo - ogólne
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment