Artykuł Tomka Kopyry: Pasteryzacja to zło? - Komentarze

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • szefunio
    Porucznik Browarny Tester
    • 2007.01
    • 481

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
    Być może. Jakąś filtrację jednak stosuje i to dość skuteczną, bo piwo przeterminowane o 3 miesiące nie jest zepsute.
    Stosuje tzw. filtrację świecową. Podobnie jak Ciechanów lub np. Lech Zwykle są to dwa filtry ustawione po podstawowej filtracji np. płytowej. Filtry te mają wkłady 5 i 10 mikronowe (przepuszczalność).
    Robię to co lubię - produkuję piwo.

    Comment

    • jacer
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2006.03
      • 9875

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
      Mark33 mówił, że po wypiciu koncerniaków trzeba koniecznie walnąć jakies domowe i rano jest ok co potwierdzałoby tę teorię.
      Nie potwierdzam po wczorajszym spożywaniu Lecha ( niestety czasmi trza wyjść na Rynek i posiedzieć na powietrzu) walneliśmy 3 domowe.

      Kac był, no ale może dołożyły się fajki.
      Milicki Browar Rynkowy
      Grupa STYRIAN

      (1+sqrt5)/2
      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
      No Hops, no Glory :)

      Comment

      • skitof
        Major Piwnych Rewolucji
        🍼🍼
        • 2007.11
        • 2485

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rkr205 Wyświetlenie odpowiedzi
        Zastanawiam sie od kilku chwil czy jakiś polski browar robi takie piwo I nic mi nie przychodzi do głowy!
        Na przykład Frater pszeniczny i podwójny to piwa refermentowane.

        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
          Nie potwierdzam po wczorajszym spożywaniu Lecha ( niestety czasmi trza wyjść na Rynek i posiedzieć na powietrzu) walneliśmy 3 domowe.

          Kac był, no ale może dołożyły się fajki.
          Ale może te domowe to były jakies triple, co?

          Ja nie próbowałam, na szczęscie nie mam okazji pijac koncernówek w duzych ilosciach.
          Zresztą, poproszę Liska, żeby porządnie to wytłumaczył, bo mogłam co nieco pokiełbasić, mam natłok wiedzy po Szkole
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • jacer
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2006.03
            • 9875

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
            Ale może te domowe to były jakies triple, co?
            Pils, Grodzisz i La Trappe Tripel 0,33l

            Wydaje mi się, że większego kaca dają fajki.

            Swego czasu na grilllu u naszego wspólnego znajomego wypiliśmy po 10 EDIch. Gospodarz wypij jeszcze 0,75 łiskacza na dwóch, rano (około 10.00) on jak i my wszyscy byliśmy jak nowo narodzeni.

            Czyli jest coś na rzeczy.
            Milicki Browar Rynkowy
            Grupa STYRIAN

            (1+sqrt5)/2
            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
            No Hops, no Glory :)

            Comment

            • petrus33
              Gość
              • 2008.01
              • 888

              #21
              Kac mówicie ??? Jestem w stanie wypić 15-20 piw 0.5L każde i nie mam kaca. Byłem kilka razy na Oktoberfest w Monachium i przeżyłem dwa dni bez problemu, a ostro było.
              Ale wiem dlaczego tak jest. Kac, czyli zatrucie alkoholowe jest następstwem drastycznego odwodnienia organizmu. Piwo niestety strasznie nas odwadnia. Jeśli jednak pije się wodę mineralną w trakcie spożywania złotego trunku, efekt następnego dnia zostanie, albo częściowo zniwelowany, albo go w ogóle nie będzie. Jest to stwierdzone naukowo dawno temu,. Oczywiście związki chemiczne zawarte w piwach koncernowych pogarszają sytuację, zatruwając nasz organizm. Pijąc natomiast dobre piwa i wodę w znacznych ilościach będziemy następnego dnia funkcjonować normalnie. Samochodu jednak radziłbym nie prowadzić.
              pozd

              Comment

              • Cez
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2003.01
                • 1789

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                Pils, Grodzisz i La Trappe Tripel 0,33l

                Wydaje mi się, że większego kaca dają fajki.

                Swego czasu na grilllu u naszego wspólnego znajomego wypiliśmy po 10 EDIch. Gospodarz wypij jeszcze 0,75 łiskacza na dwóch, rano (około 10.00) on jak i my wszyscy byliśmy jak nowo narodzeni.

                Czyli jest coś na rzeczy.
                A później obudził się
                a co ma do pasteryzacji kac i whiskey?
                Masz stare niepotrzebne rzeczy, to napisz.

                Comment

                • Cez
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2003.01
                  • 1789

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika petrus33 Wyświetlenie odpowiedzi
                  Kac mówicie ??? Jestem w stanie wypić 15-20 piw 0.5L każde i nie mam kaca.

                  może inaczej ten stan nazywasz
                  Masz stare niepotrzebne rzeczy, to napisz.

                  Comment

                  • jacer
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2006.03
                    • 9875

                    #24
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cez Wyświetlenie odpowiedzi
                    a co ma do pasteryzacji kac i whiskey?
                    No nic, to taki wątek poboczny.
                    Milicki Browar Rynkowy
                    Grupa STYRIAN

                    (1+sqrt5)/2
                    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                    No Hops, no Glory :)

                    Comment

                    • petrus33
                      Gość
                      • 2008.01
                      • 888

                      #25
                      Poważnie Ci mówię. Picie wody w sporych ilościach powoduje, że organizm wypłucze alkohol z organizmu w ekspresowym tempie, wielokrotnie to sprawdzałem. W Monachium oczywiście czułem te piwa w sobie, ale byłem w nieporównywalnie lepszym stanie do większości festiwalowiczów, niektórzy nie mogli nawet wstać z ławki w namiocie. My trzeciego dnia o 6 rano wsiedliśmy w samochód i do Warszawy.
                      Proponuje wypróbować na sobie. Na 0.5L piwa około 0.3-0.5l wody mineralnej niegazowanej. Przepijać piwo cały czas.

                      Comment

                      • Cez
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2003.01
                        • 1789

                        #26
                        A nie próbowałeś iść na smak a nie na ilość?
                        Masz stare niepotrzebne rzeczy, to napisz.

                        Comment

                        • anteks
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛🥛
                          • 2003.08
                          • 10788

                          #27
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika petrus33 Wyświetlenie odpowiedzi
                          Jestem w stanie wypić 15-20 piw 0.5L każde i nie mam kaca.
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika petrus33 Wyświetlenie odpowiedzi
                          Proponuje wypróbować na sobie. Na 0.5L piwa około 0.3-0.5l wody mineralnej niegazowanej. Przepijać piwo cały czas.
                          czyli 10 l piwa + 10 l wody przyjemjności życzę
                          Ostatnia zmiana dokonana przez anteks; 2008-08-28, 02:44.
                          Mniej książków więcej piwa

                          Comment

                          • kopyr
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2004.06
                            • 9475

                            #28
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika szefunio Wyświetlenie odpowiedzi
                            Stosuje tzw. filtrację świecową. Podobnie jak Ciechanów lub np. Lech Zwykle są to dwa filtry ustawione po podstawowej filtracji np. płytowej. Filtry te mają wkłady 5 i 10 mikronowe (przepuszczalność).
                            Czyli filtr świecowy to coś innego niż mikrofiltracja, tak? No bo w mikrofiltracji stosuje się filtry 0,2-10 mikrometrów, czyli jakby się łapał. Pytam serio, bo myślałem, że jest to tożsame.
                            Zastosowanie tej technologii w Ciechanowie mnie nie dziwi, bo Ciechany też sobie świetnie radzą po terminie przydatności. Jeśli więc filtracja świecowa jest mniej skuteczna, ale i mniej niekorzystnie wpływa na smak, to jestem za jej stosowaniem. To by również mogło świadczyć, że filtracja filtrem świecowym jest lepsza, bo Svijany też mogą ją stosować. Svijany mają 3 miesiące przydatności do spożycia, a taki Svyturys Draught mikrofiltrowany koło roku. Nigdy nie miałem kaca po Svijanach. Zresztą, żeby już tak do końca pojechać tę mikrofiltrację, to Miller Draught jest właśnie mikrofiltrowany.
                            blog.kopyra.com

                            Comment

                            • Marusia
                              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                              🍼🍼
                              • 2001.02
                              • 20221

                              #29
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cez Wyświetlenie odpowiedzi
                              a co ma do pasteryzacji kac i whiskey?
                              Nic nie mają, po prostu niektórzy (np. Petrus) nie raczyli doczytać, o co mi chodziło, i zeszli off topic
                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

                              www.wrowar.com.pl



                              Comment

                              • petrus33
                                Gość
                                • 2008.01
                                • 888

                                #30
                                Marusia
                                Przeczytałem wszystko bardzo uważnie, szczególnie artykuł Kopyra. Ale ponieważ Ty poruszyłaś zagadnienie kaca, chciałem jedynie podsunąć pomysł na uniknięcie tego nieprzyjemnego zjawiska. Wiem, że jest to odejście od głównego tematu i jeśli sprawiło to jakiekolwiek zamieszanie w wątku, to bardzo przepraszam.
                                pozd

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X