Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
Wyświetlenie odpowiedzi
Artykuł Tomka Kopyry: Pasteryzacja to zło? - Komentarze
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziMark33 mówił, że po wypiciu koncerniaków trzeba koniecznie walnąć jakies domowe i rano jest ok co potwierdzałoby tę teorię.
Kac był, no ale może dołożyły się fajki.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rkr205 Wyświetlenie odpowiedziZastanawiam sie od kilku chwil czy jakiś polski browar robi takie piwo I nic mi nie przychodzi do głowy!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedziNie potwierdzam po wczorajszym spożywaniu Lecha ( niestety czasmi trza wyjść na Rynek i posiedzieć na powietrzu) walneliśmy 3 domowe.
Kac był, no ale może dołożyły się fajki.
Ja nie próbowałam, na szczęscie nie mam okazji pijac koncernówek w duzych ilosciach.
Zresztą, poproszę Liska, żeby porządnie to wytłumaczył, bo mogłam co nieco pokiełbasić, mam natłok wiedzy po Szkole
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziAle może te domowe to były jakies triple, co?
Wydaje mi się, że większego kaca dają fajki.
Swego czasu na grilllu u naszego wspólnego znajomego wypiliśmy po 10 EDIch. Gospodarz wypij jeszcze 0,75 łiskacza na dwóch, rano (około 10.00) on jak i my wszyscy byliśmy jak nowo narodzeni.
Czyli jest coś na rzeczy.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Kac mówicie ??? Jestem w stanie wypić 15-20 piw 0.5L każde i nie mam kaca. Byłem kilka razy na Oktoberfest w Monachium i przeżyłem dwa dni bez problemu, a ostro było.
Ale wiem dlaczego tak jest. Kac, czyli zatrucie alkoholowe jest następstwem drastycznego odwodnienia organizmu. Piwo niestety strasznie nas odwadnia. Jeśli jednak pije się wodę mineralną w trakcie spożywania złotego trunku, efekt następnego dnia zostanie, albo częściowo zniwelowany, albo go w ogóle nie będzie. Jest to stwierdzone naukowo dawno temu,. Oczywiście związki chemiczne zawarte w piwach koncernowych pogarszają sytuację, zatruwając nasz organizm. Pijąc natomiast dobre piwa i wodę w znacznych ilościach będziemy następnego dnia funkcjonować normalnie. Samochodu jednak radziłbym nie prowadzić.
pozd
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedziPils, Grodzisz i La Trappe Tripel 0,33l
Wydaje mi się, że większego kaca dają fajki.
Swego czasu na grilllu u naszego wspólnego znajomego wypiliśmy po 10 EDIch. Gospodarz wypij jeszcze 0,75 łiskacza na dwóch, rano (około 10.00) on jak i my wszyscy byliśmy jak nowo narodzeni.
Czyli jest coś na rzeczy.
a co ma do pasteryzacji kac i whiskey?Masz stare niepotrzebne rzeczy, to napisz.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika petrus33 Wyświetlenie odpowiedziKac mówicie ??? Jestem w stanie wypić 15-20 piw 0.5L każde i nie mam kaca.
może inaczej ten stan nazywaszMasz stare niepotrzebne rzeczy, to napisz.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cez Wyświetlenie odpowiedzia co ma do pasteryzacji kac i whiskey?Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Poważnie Ci mówię. Picie wody w sporych ilościach powoduje, że organizm wypłucze alkohol z organizmu w ekspresowym tempie, wielokrotnie to sprawdzałem. W Monachium oczywiście czułem te piwa w sobie, ale byłem w nieporównywalnie lepszym stanie do większości festiwalowiczów, niektórzy nie mogli nawet wstać z ławki w namiocie. My trzeciego dnia o 6 rano wsiedliśmy w samochód i do Warszawy.
Proponuje wypróbować na sobie. Na 0.5L piwa około 0.3-0.5l wody mineralnej niegazowanej. Przepijać piwo cały czas.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika petrus33 Wyświetlenie odpowiedziJestem w stanie wypić 15-20 piw 0.5L każde i nie mam kaca.Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika petrus33 Wyświetlenie odpowiedziProponuje wypróbować na sobie. Na 0.5L piwa około 0.3-0.5l wody mineralnej niegazowanej. Przepijać piwo cały czas.Ostatnia zmiana dokonana przez anteks; 2008-08-28, 02:44.Mniej książków więcej piwa
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika szefunio Wyświetlenie odpowiedziStosuje tzw. filtrację świecową. Podobnie jak Ciechanów lub np. Lech Zwykle są to dwa filtry ustawione po podstawowej filtracji np. płytowej. Filtry te mają wkłady 5 i 10 mikronowe (przepuszczalność).
Zastosowanie tej technologii w Ciechanowie mnie nie dziwi, bo Ciechany też sobie świetnie radzą po terminie przydatności. Jeśli więc filtracja świecowa jest mniej skuteczna, ale i mniej niekorzystnie wpływa na smak, to jestem za jej stosowaniem. To by również mogło świadczyć, że filtracja filtrem świecowym jest lepsza, bo Svijany też mogą ją stosować. Svijany mają 3 miesiące przydatności do spożycia, a taki Svyturys Draught mikrofiltrowany koło roku. Nigdy nie miałem kaca po Svijanach. Zresztą, żeby już tak do końca pojechać tę mikrofiltrację, to Miller Draught jest właśnie mikrofiltrowany.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cez Wyświetlenie odpowiedzia co ma do pasteryzacji kac i whiskey?
Comment
-
-
Marusia
Przeczytałem wszystko bardzo uważnie, szczególnie artykuł Kopyra. Ale ponieważ Ty poruszyłaś zagadnienie kaca, chciałem jedynie podsunąć pomysł na uniknięcie tego nieprzyjemnego zjawiska. Wiem, że jest to odejście od głównego tematu i jeśli sprawiło to jakiekolwiek zamieszanie w wątku, to bardzo przepraszam.
pozd
Comment
-
Comment