Koźlaczek z Juranda prosto ze sklepu? Proszę bardzo

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • bastion
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2006.10
    • 1155

Koźlaczek z Juranda prosto ze sklepu? Proszę bardzo

Kiedy w tamtym roku piłem ostatniego Topa z Juranda, i oglądałem zdjęcia na forum z demolowanego browaru w Olsztynie, nawet przez myśl mi nie przeszło,że jeszcze kiedyś spróbuję piwa z Juranda.
    A jednak!
    Dzisiaj kiedy zaglądnęliśmy z kolegami do małego wiejskiego sklepiku w miejscowości Płoki, wręcz mnie zamurowało.
    W kąciku stały butelki z piwem TOP, i koźlakiem z Juranda.
    Na prośbę aby sprzedała mi pani po jednym, ta stwierdziła, że są do zwrotu do hurtowni, i po terminie (tak jak bym nie wiedział)
    Jednak na moją prośbę, że robie to na własną odpowiedzialność, zgodziła się sprzedać po specjalnej cenie: Top (w but. euro) za 1zł. a koźlaczka za 2 zł.
    Oczywiście prawie zaraz nastąpiła konsumpcja.
    Top miał date ważności do Września 2006, a koźlak do Lutego 2007, tak więc troszeczke były po terminie.
    TOP klarowny, lecz po wstrząśnięciu jakieś farfocle odrywały się od dna.
    Bardziej wysycony, i lekko piana wychodziła przez szyjkę po otworzeniu, natomiast co było dla mnie niespodzianką, nie było żadnych posmaków kwaskowych, porządna goryczka.
    Koźlak podobnie, więcej gazu, klarowny, a w smaku poezja, nawet jakieś nuty miodowe przebijały sie w tle.
    Bezwzględnie dla mnie najlepszy koźlak , niestety w czasie przeszłym.
    Pani sprzedawczyni powiedziała że trzyma je w magazynie, gdzie jest dosyć chłodno.
    Ile tego jeszcze ma, okaże się jutro, gdyż mam zamiar jej nieco wyczyścić te zapasy.
    Z takim czymś spotykam sie po raz pierwszy, bo i owszem przeterminowane piwa to nie żadna nowość w sklepach, ale dwa lata po terminie, to już nieźle, i co ważne z browaru którego już raczej nigdy nie kupimy żadnego piwa.....
    A, i zapowiedziałem żeby w żadnym przypadku nie zwracała go do hurtowni, bo myślę że z pomocą kilku osób, zrobimy sobie niezłą stype po Jurandzie.
  • Seta
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.10
    • 6964

Jak dojechać do Płok??

Comment

• bastion
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2006.10
      • 1155

Kurcze, z Biłgoraja to niezły hektar.
      Droga między Trzebinią a Olkuszem w woj. Małopolskim, a w miejscowości Myślachowice kawałek odbić do Płok.
      Sklep GS SCH na ul. Głównej 4 czynny Po-So 6-20 Ni- 8-14
      Jutro dowiem się ile tego tam maja jeszcze.

Comment

• Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

Seta, daj spokój, przecież Bastion z kolegami wszystko wykupią, ja bym tak zrobiła
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• Seta
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.10
          • 6964

Jakbym teraz wsiadł w samochód...??
          Bastion o której wstajesz?

Comment

• Cez
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2003.01
            • 1789

...tak sobie myślę..z Krakowa jest niedaleko...
            Masz stare niepotrzebne rzeczy, to napisz.

Comment

• petrus33
              Gość
              • 2008.01
              • 888

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bastion Wyświetlenie odpowiedzi
              Top miał date ważności do Września 2006, a koźlak do Lutego 2007, tak więc troszeczke były po terminie.
              A ja się pytam, co te piwa w ogóle robiły w tym sklepie ??? Przecież dziś mamy 27 sierpnia 2008r Jakoś nie bardzo mogę zrozumiec ten cały biznes sklepowy. Czy ta pani zapomniała o tych piwach, czy coś innego niewytłumaczalnego się stało ??? Niech mi to ktoś wytłumaczy, jeśli można. To już nie pierwszy raz jest, gdzie piwa w sklepie są daaaawno po terminie. Jak to możliwe ??
              pozd

Comment

• anteks
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛
                • 2003.08
                • 10785

tak sobie stały w sklepie 2 lata po terminie na widoku aby kupujący sobie oglądał !? i czekały na hurtownika a może sanepid !? jakoś
                Mniej książków więcej piwa

Comment

• Doodeck
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2003.05
                  • 1612

Korzystając z faktu, że pracuję w nieodległym Olkuszu, zrobiłem sobie małą przerwę w pracy i przejechałem się do Płok.
                  Nabyłem dwie kraty koźlaczka .
                  Dla kolegi bastiona (lub innego chętnego) zostawiłem kilkanaście sztuk luzem.
                  Jedną skrzynkę planuję wziąć na zlot - chętnych zapraszam na PW.
                  Dalekosiężny
                  Obserwator
                  Obiektów
                  Dynamicznie
                  Epatujących
                  Ciekawymi
                  Koncepcjami

Comment

• ART
                    mAD'MINd
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2001.02
                    • 23965

sępy!
                    Last edited by ART; 2008-08-28, 09:46.
                    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• JAckson
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      🍼🍼
                      • 2004.05
                      • 6123

Kobieta za ladą pewnie jest w ciężkim szoku.
                      Ciekawe kiedy zacznie odstawiać do przeterminowania tyskacze i leszki w celu zwiększenia obrotów
                      MM961
                      4:-)

Comment

• e-prezes
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2002.05
                        • 19274

Złośliwy jesteś... toż PH KP, by ją oskalpowali XD

Comment

• bastion
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2006.10
                          • 1155

Byłem ok. 14.00 i pani szczęśliwa meldowała, że już jakiś pan z Olkusza śmignął dwa transportery.
                          Teraz wiem że to Doodeck
                          Po moich zakupach zostało 9 sztuk Koźlaka ,dwa transportery Topa Mocnego w but. euro oraz dwa transportery tego samego w bączkach.
                          O dziwo, czego wczoraj nie było, pojawił się Heban z Juranda.
                          Widać był gdzieś ukryty.
                          Piwa cudownie skurzone prawie jak wino leżakujące w piwnicach winnych.
                          Brakowało tylko pajęczyn.
                          Nie wiem, może ta pani ma coś jeszcze ukrytego w czeluściach tego magazynu?
                          Jak powiedziała pani sprzedająca, trzymała to piwo bo i tak nie miała go komu zwrócić, i nie wiem może chciała go wylać?
                          W każdym razie wczoraj nie było na nim ceny, i mówiła że nie jest na sprzedaż, a tylko dlatego że ja się uparłem to mi za pół ceny sprzedała.
                          Można faktycznie się dziwić czemu to piwo przeleżało tak długo, ale z drugiej strony mamy jedyną i niepowtarzalną okazje jeszcze je spróbować.

Comment

• nikita_banita
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2003.06
                            • 1363

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bastion Wyświetlenie odpowiedzi
                            Jak powiedziała pani sprzedająca, trzymała to piwo bo i tak nie miała go komu zwrócić, i nie wiem może chciała go wylać?
                            W każdym razie wczoraj nie było na nim ceny, i mówiła że nie jest na sprzedaż, a tylko dlatego że ja się uparłem to mi za pół ceny sprzedała.
                            Można faktycznie się dziwić czemu to piwo przeleżało tak długo, ale z drugiej strony mamy jedyną i niepowtarzalną okazje jeszcze je spróbować.
                            Nie ma się czemu dziwić - sklep wziął z hurtowni piwo, które w tym sklepie się nie sprzedało. Do hurtowni nie zwróci, bo nie ma browaru, w którym w ogóle można by rozmawiać o wymianie piwa na pełnowartościowe, a hurtownia nie weźmie tego na siebie, bo musiała by spisać to w swoje koszty. Teoretycznie sklep mógł to spisać we własne koszty i wylać, ale to jest GS i tu jak się nie sprzeda to płaci ekspedientka i tu dochodzimy do meritum - nie wylała Pani piwa, bo nie chciała pożegnać się z połową wypłaty, a na remanencie piwo wykazywano, że piwo jest i owszem ...

Swoją drogą - Koźlak poszedł, ale Top to raczej tej Pani zostanie i druga sprawa - ciekawe jak długo to piwo jeszcze będzie tam stało...

Comment

• bastion
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2006.10
                              • 1155

Swoją drogą - Koźlak poszedł, ale Top to raczej tej Pani zostanie i druga sprawa - ciekawe jak długo to piwo jeszcze będzie tam stało...
                              Eee tam, nad Topkiem też się popracuje , bo akurat jest to jedno z nielicznych mocnych piw polskich które mi smakowało, ale cztery transportery to nawet ja nie ''utargam''.
                              A może jak poleżakuje jeszcze z roczek, to będzie lepsze
                              Last edited by ART; 2008-08-28, 15:11.

Comment

Przetwarzanie...
                              X