Artykuł Tomka Kopyry: W piwowarach domowych nadzieja? - Komentarze
Collapse
X
-
A jakiego rzędu są to zaniki?
Jeśłi są to niewielkie wartości, to czy dla uproszczenia i nawet na korzyść UC nie można traktować zaników tak jakby ich w ogóle nie było?- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
Zgadzam się z wymową artykułu: W Polsce nastał świetny czas dla piwa. Polacy coraz chętniej, a wręcz entuzjastycznie sięgają po piwo. Pytanie tylko po jakie i dlaczego takie, nie inne. Jak jest każdy widzi. Kto więc powinien walczyć o stworzenie odpowiednich warunków do rozwoju małych browarów? Przykładowo BP. Częściowo to robi (np. Tytuł Mikrobrowar Roku), ale w statucie nie ma zapisanego celu: Zachowanie i rozwój wszelkiej różnorodności gatunkowej piwa w Polsce. A dokładnie to jest centralnym celem niemieckiego odpowiednika BP czy innych podobnych organizacji europejskich. Jeden domowy piwowar bez zorganizowanego poparcia nic nie zrobi. Ale próbować warto.Comment
-
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
To moje wielkie marzenie, uruchomic kiedys cos takiego, jak w adresie ponizej.
Po rozmowie z "mlodymi, smiesznymi kolesiami"- jak ich przedstawil wlasciciel sklepu z wyjatkowym piwem- doszedlem do wniosku, ze to sie uda. za cierpliwosc
Popieram domowe browary!
Polakom gratulujemy naczelnika
Zamykam browar.
Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.
gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowiComment
-
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Wielkie, koncernowe browary operują na poziomie 5-6 %. Browary restauracyjne najczęściej wyrabiają się w 12-15% (ktoś potwierdzi?). W przypadku piw mocnych (koźlaki i inne cudaki) zanik może sięgać 20-21 % - zależy ile wypija piwowar.
Prawo dopuszcza zanik ogólny na poziomie 20% dla piw do 15 Plato. Dla piw mocniejszych maksymalny ubytek to 22%.
Jak widać są to wartości spore, a więc gra jest warta świeczki.
Comment
-
Fizyczne minimum to zanik (ubytek) ogólny wynoszący 4% brzeczki gorącej.
Wielkie, koncernowe browary operują na poziomie 5-6 %. Browary restauracyjne najczęściej wyrabiają się w 12-15% (ktoś potwierdzi?). W przypadku piw mocnych (koźlaki i inne cudaki) zanik może sięgać 20-21 % - zależy ile wypija piwowar.
Prawo dopuszcza zanik ogólny na poziomie 20% dla piw do 15 Plato. Dla piw mocniejszych maksymalny ubytek to 22%.
Jak widać są to wartości spore, a więc gra jest warta świeczki.
Z tymi 4 % to przesadziłeś. 4% to sama konrakcja - różnica w objętości przy pomiarach w 100C i 4C. Do tego dochodza straty: osady gorące i zimne, przyrost objętości drożdży. Na tym etapie jest to owe minimum. Do tego staty fizycznie: podczas przepompów i rozlewie piwa. Wypite przez Piwowara piwo nie ma większego wpływu na zanik. Chyba, że produkcja jest naprawdę mała....Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
www.twojmalybrowar.plComment
-
Rzecz w tym żeby dokonać tych pomiarów trzba przejść czasochłonną prozedurę w Głównym Urzędzie Miar dotyczącą tzw. zatwierdzenia typu zbiornika pomiarowego. Za wydanie dezyzji trzeba zapłacić i to słono.
Lepszym rozwiązaniem byłoby sprzedawać piwo gotowe wg. naliczonej akcyza za pomocą kasy fiskalnej. Wymaga to jednak zmian przepisów. Jednakże biorąc pod uwagę uproszczenia dotyczące win tj brak składów podatkowych ale za to wprowadzenie banderol. W browarze rzemieślniczym ten model mógłby się sprawdzić. Natomiast kiedy w browarze restauracyjnym piwo wydawane jest do baru bezpośrednio urzędy na to moim zdaniem nie zezwolą.Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
www.twojmalybrowar.plComment
-
Z tymi 4 % to przesadziłeś. 4% to sama konrakcja - różnica w objętości przy pomiarach w 100C i 4C. Do tego dochodza straty: osady gorące i zimne, przyrost objętości drożdży. Na tym etapie jest to owe minimum. Do tego staty fizycznie: podczas przepompów i rozlewie piwa. Wypite przez Piwowara piwo nie ma większego wpływu na zanik. Chyba, że produkcja jest naprawdę mała....
Straty o których piszesz wynikają już z technologii produkcji.
Jeśli piwowar częstuje gości odwiedzających browar, właściciel ma wielu znajomych, to w ciągu kilkunastu tygodni leżakowania może uzbierać się niezły procentComment
-
Hotel Płock miał w ostatnich latach zaniki na poziomie 14%-18%, Brovaria 10%-14%, Spiż ok. 18%."You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)Comment
-
Dla browaru rzemieślniczego nie wymiar akcyzy, a sposób jej poboru i ustalania jest kluczowy. Gdyby tu udało się uzyskać jakieś uproszczenie, to mogłoby ruszyć lawinę małych browarów. Z których pewnie spora część by po jakimś czasie padła, ale wiele by się ostało.
Macie pomysł jakby musiało to być uregulowane, żeby fiskus był syty i browar można było w miarę łatwo uruchomić.Comment
-
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
Related Topics
Collapse
-
Świat nie jest czarno-biały. Świat ekonomii także. Czy i w świecie piwa, pomiędzy biegunami producent-konsument jest jeszcze ktoś usytuowany? Zapraszam do kolejnego felietonu Tomka Kopyry!
Artykuł znajduje się tu:
http://www.browar.biz/artykuly.php?id=136
Zapraszam...-
Channel: Piwo - ogólne
-
-
W trzecim z kolei felietonie Tomek Kopyra w bardziej bojowym nastroju porusza istotną kwestię - czy mniejsze browary mogą sobie pozwolić na warzenie kiepskich piw?
Artykuł znajduje się tu:
http://www.browar.biz/artykuly.php?id=135
Zapraszam do komentowania i do ...-
Channel: Piwo - ogólne
-
-
W dziesiątym felietonie Tomek Kopyra zastanawia się nad kulisami określania dat przydatności do spożycia piwa - podawanych na opakowaniach. Kto określa takie a nie inne terminy? Dlaczego browary często same sobie utrudniają życie? (...)
Artykuł znajduje się do poczytania tu:
h...-
Channel: Piwo - ogólne
-
-
W czwartym z kolei felietonów Tomek Kopyra zastanawia się dlaczego w Polsce browary oferują nam tak mocne piwa... nie da się warzyć dla nas Polaków lżejszego piwa nie poświęcając treściwości i smakowitości?
Artykuł znajduje się tu:
http://www.browar.biz/artykuly.php?id=138
...-
Channel: Piwo - ogólne
-
-
W drugim z kolei felietonów Tomek Kopyra spogląda na kulejącą nie tylko pod piwnym względem - gastronomię.
Artykuł znajduje się tu:
http://www.browar.biz/artykuly.php?id=134
Zapraszam do komentowania!
Piwoszy nie muszę zbytnio zachęcać, bo już...-
Channel: Piwo - ogólne
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment