Artykuł Tomka Kopyry: W piwowarach domowych nadzieja? - Komentarze

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darko
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.06
    • 2078

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
    Co to są zaniki?

    Czy UC nie ma jakiś ogólnych wytycznych jak ma się to odbywać tzn naliczanie?
    Zaniki to różnice pomiędzy stanami piwa w poszczególnych fazach: warzelnia (wybicie z kotła), fermentacja, leżakownia, rozlew.

    Problem w tym, że wytyczne są BARDZO ogólne i wszystko zostaje w kwestii Naczelnika danego UC.

    Comment

    • ART
      mAD'MINd
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2001.02
      • 23932

      #17
      A jakiego rzędu są to zaniki?

      Jeśłi są to niewielkie wartości, to czy dla uproszczenia i nawet na korzyść UC nie można traktować zaników tak jakby ich w ogóle nie było?
      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

      Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

      Comment

      • skitof
        Major Piwnych Rewolucji
        🍼🍼
        • 2007.11
        • 2484

        #18
        Zgadzam się z wymową artykułu: W Polsce nastał świetny czas dla piwa. Polacy coraz chętniej, a wręcz entuzjastycznie sięgają po piwo. Pytanie tylko po jakie i dlaczego takie, nie inne. Jak jest każdy widzi. Kto więc powinien walczyć o stworzenie odpowiednich warunków do rozwoju małych browarów? Przykładowo BP. Częściowo to robi (np. Tytuł Mikrobrowar Roku), ale w statucie nie ma zapisanego celu: Zachowanie i rozwój wszelkiej różnorodności gatunkowej piwa w Polsce. A dokładnie to jest centralnym celem niemieckiego odpowiednika BP czy innych podobnych organizacji europejskich. Jeden domowy piwowar bez zorganizowanego poparcia nic nie zrobi. Ale próbować warto.

        Comment

        • jacer
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2006.03
          • 9875

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skitof Wyświetlenie odpowiedzi
          Jeden domowy piwowar bez zorganizowanego poparcia nic nie zrobi. Ale próbować warto.


          Zrobi gdy będzie miał odpowiednią ilość własnej gotówki.
          Milicki Browar Rynkowy
          Grupa STYRIAN

          (1+sqrt5)/2
          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
          No Hops, no Glory :)

          Comment

          • skitof
            Major Piwnych Rewolucji
            🍼🍼
            • 2007.11
            • 2484

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
            Zrobi gdy będzie miał odpowiednią ilość własnej gotówki.
            Masz jakieś konkretne przemyślenia w tej sprawie? Czyli ILE?

            Comment

            • naczelnik
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2003.08
              • 1884

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
              Jak sobie wyobrażam taki mały rzemieślniczy browar?...
              Wyobrazam sobie podobnie
              To moje wielkie marzenie, uruchomic kiedys cos takiego, jak w adresie ponizej.
              Po rozmowie z "mlodymi, smiesznymi kolesiami"- jak ich przedstawil wlasciciel sklepu z wyjatkowym piwem- doszedlem do wniosku, ze to sie uda. za cierpliwosc
              Popieram domowe browary!

              Polakom gratulujemy naczelnika

              Zamykam browar.
              Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

              gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

              Comment

              • jacer
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2006.03
                • 9875

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skitof Wyświetlenie odpowiedzi
                Masz jakieś konkretne przemyślenia w tej sprawie? Czyli ILE?
                3 mln zł. Wraz z budynkiem i małą knajpką przybrowarnianą.
                Milicki Browar Rynkowy
                Grupa STYRIAN

                (1+sqrt5)/2
                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                No Hops, no Glory :)

                Comment

                • darko
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2003.06
                  • 2078

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
                  A jakiego rzędu są to zaniki?

                  Jeśłi są to niewielkie wartości, to czy dla uproszczenia i nawet na korzyść UC nie można traktować zaników tak jakby ich w ogóle nie było?
                  Fizyczne minimum to zanik (ubytek) ogólny wynoszący 4% brzeczki gorącej.
                  Wielkie, koncernowe browary operują na poziomie 5-6 %. Browary restauracyjne najczęściej wyrabiają się w 12-15% (ktoś potwierdzi?). W przypadku piw mocnych (koźlaki i inne cudaki) zanik może sięgać 20-21 % - zależy ile wypija piwowar .
                  Prawo dopuszcza zanik ogólny na poziomie 20% dla piw do 15 Plato. Dla piw mocniejszych maksymalny ubytek to 22%.

                  Jak widać są to wartości spore, a więc gra jest warta świeczki .

                  Comment

                  • Krzysztof
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2001.04
                    • 1689

                    #24
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko Wyświetlenie odpowiedzi
                    Fizyczne minimum to zanik (ubytek) ogólny wynoszący 4% brzeczki gorącej.
                    Wielkie, koncernowe browary operują na poziomie 5-6 %. Browary restauracyjne najczęściej wyrabiają się w 12-15% (ktoś potwierdzi?). W przypadku piw mocnych (koźlaki i inne cudaki) zanik może sięgać 20-21 % - zależy ile wypija piwowar .
                    Prawo dopuszcza zanik ogólny na poziomie 20% dla piw do 15 Plato. Dla piw mocniejszych maksymalny ubytek to 22%.

                    Jak widać są to wartości spore, a więc gra jest warta świeczki .

                    Z tymi 4 % to przesadziłeś. 4% to sama konrakcja - różnica w objętości przy pomiarach w 100C i 4C. Do tego dochodza straty: osady gorące i zimne, przyrost objętości drożdży. Na tym etapie jest to owe minimum. Do tego staty fizycznie: podczas przepompów i rozlewie piwa. Wypite przez Piwowara piwo nie ma większego wpływu na zanik. Chyba, że produkcja jest naprawdę mała....
                    Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
                    www.twojmalybrowar.pl

                    Comment

                    • Krzysztof
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2001.04
                      • 1689

                      #25
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                      Co to są zaniki?

                      Czy UC nie ma jakiś ogólnych wytycznych jak ma się to odbywać tzn naliczanie?
                      Ogólne wytyczne są: zanik ogólny to róznica pomiędzy pomiarem objętości brzeczki gorącej w kotle i tym co z tej objętości zostanie wydane z browaru. Owa róznica może wynosić 20% dla piw do 15 Plato i 22% dla piw powyżej 15 Plato.

                      Rzecz w tym żeby dokonać tych pomiarów trzba przejść czasochłonną prozedurę w Głównym Urzędzie Miar dotyczącą tzw. zatwierdzenia typu zbiornika pomiarowego. Za wydanie dezyzji trzeba zapłacić i to słono.

                      Lepszym rozwiązaniem byłoby sprzedawać piwo gotowe wg. naliczonej akcyza za pomocą kasy fiskalnej. Wymaga to jednak zmian przepisów. Jednakże biorąc pod uwagę uproszczenia dotyczące win tj brak składów podatkowych ale za to wprowadzenie banderol. W browarze rzemieślniczym ten model mógłby się sprawdzić. Natomiast kiedy w browarze restauracyjnym piwo wydawane jest do baru bezpośrednio urzędy na to moim zdaniem nie zezwolą.
                      Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
                      www.twojmalybrowar.pl

                      Comment

                      • darko
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2003.06
                        • 2078

                        #26
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysztof Wyświetlenie odpowiedzi
                        Z tymi 4 % to przesadziłeś. 4% to sama konrakcja - różnica w objętości przy pomiarach w 100C i 4C. Do tego dochodza straty: osady gorące i zimne, przyrost objętości drożdży. Na tym etapie jest to owe minimum. Do tego staty fizycznie: podczas przepompów i rozlewie piwa. Wypite przez Piwowara piwo nie ma większego wpływu na zanik. Chyba, że produkcja jest naprawdę mała....
                        Pisałem "fizyczne" w sensie "prawo fizyki".
                        Straty o których piszesz wynikają już z technologii produkcji.

                        Jeśli piwowar częstuje gości odwiedzających browar, właściciel ma wielu znajomych, to w ciągu kilkunastu tygodni leżakowania może uzbierać się niezły procent

                        Comment

                        • delvish
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2004.11
                          • 3508

                          #27
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko Wyświetlenie odpowiedzi
                          Fizyczne minimum to zanik (ubytek) ogólny wynoszący 4% brzeczki gorącej.
                          Wielkie, koncernowe browary operują na poziomie 5-6 %.
                          Wielkie koncernowe browary, dzięki stosowaniu technologii HGB, w końcowym rozrachunku mają "zwiększenia", a nie jakieś staromodne zaniki
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko Wyświetlenie odpowiedzi
                          Browary restauracyjne najczęściej wyrabiają się w 12-15% (ktoś potwierdzi?).
                          Hotel Płock miał w ostatnich latach zaniki na poziomie 14%-18%, Brovaria 10%-14%, Spiż ok. 18%.
                          "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
                          (Frank Zappa)

                          "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

                          Comment

                          • kopyr
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2004.06
                            • 9475

                            #28
                            Dla browaru rzemieślniczego nie wymiar akcyzy, a sposób jej poboru i ustalania jest kluczowy. Gdyby tu udało się uzyskać jakieś uproszczenie, to mogłoby ruszyć lawinę małych browarów. Z których pewnie spora część by po jakimś czasie padła, ale wiele by się ostało.
                            Macie pomysł jakby musiało to być uregulowane, żeby fiskus był syty i browar można było w miarę łatwo uruchomić.
                            blog.kopyra.com

                            Comment

                            • piotry
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              • 2005.08
                              • 761

                              #29
                              to jak jest teraz ustalana akcyza ??

                              pytam bo nie wiem :/

                              Comment

                              • jacer
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2006.03
                                • 9875

                                #30
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piotry Wyświetlenie odpowiedzi
                                to jak jest teraz ustalana akcyza ??

                                pytam bo nie wiem :/
                                A samochód sprowadzałeś? Płaciłeś akcyzę? To na tym samym druku.

                                Liczy się od brzeczki nastawnej.

                                W którymś wątku Krzysztof podawał wzory.
                                Milicki Browar Rynkowy
                                Grupa STYRIAN

                                (1+sqrt5)/2
                                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                                No Hops, no Glory :)

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X