Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
Wyświetlenie odpowiedzi
Artykuł Tomka Kopyry: W piwowarach domowych nadzieja? - Komentarze
Collapse
X
-
Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
www.twojmalybrowar.pl
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysztof Wyświetlenie odpowiedziI co w związku ztym zamierzasz?
Comment
-
-
Ja tam ekspertem nie jestem, rynek znam od roku. Ale, z tego co wiem, sytuacja znacznie poprawiła się po 2000 roku. Na rynku duńskim bezsprzecznie dominuje Carlsberg (i jego bliźniak Tuborg), jedynie Royal Unibrew i Harboe są jako-taką konkurencją ilościową. Jednak na rok 2008 w Danii na 5 mln ludzi jest już prawie 100 browarów, mniejszych i większych. Stowarzyszenie Danske Ølentusiaster, które ma za zadanie promocję małych browarów, powstało w 1998. Od tego czasu właśnie powstało wiele browarów, inne rozszerzyły produkcję. Piwa specjalne trafiły do supermarketów, jest na nie popyt. Na European Beer Festival były straszne tłumy. Co do przekroju dostepnych powszechnie marek, lista piw w Danii dośc dobrze obrazuję ilośc rodzajów. Z drugiej strony, takie piwa (poza małymi wyjątkami, typu Thisted ekologiczne) są ze 3 i więcej razy droższe od Carlsberga.'
Co do uwarunkowań prawnych i liczb, nie mogę się wypowiedziec.Lotna ekspozytura browaru
Też Was kocham.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziI Czechy i Polska są w UE. Nie widzę uzasadnienia, żeby polskie ustawodawstwo było w tym względzie bardziej restrykcyjne niż w innych krajach UE.
Zresztą myślałem bardziej o sytuacji Danii, gdzie w ciągu ostatnich 5-10 lat nastąpiła prawdziwa eksplozja nowych browarów (opieram się na relacji BA).Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
www.twojmalybrowar.pl
Comment
-
-
No i chyba w tym roku doczekamy się pierwszego komercyjnego browaru założonego przez piwowara domowego. Takie głosy dało się słyszeć w Żywcu. A będzie nim browar Rafała Kowalczyka, czyli Browarzyciela. Już na stronie BA widnieje on jako reprezentant Browarzyciel Sp. z o.o.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziNo i chyba w tym roku doczekamy się pierwszego komercyjnego browaru założonego przez piwowara domowego. Takie głosy dało się słyszeć w Żywcu. A będzie nim browar Rafała Kowalczyka, czyli Browarzyciela. Już na stronie BA widnieje on jako reprezentant Browarzyciel Sp. z o.o.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kishar Wyświetlenie odpowiedziJak rozumiem był by to browar "przemysłowy" a nie restauracyjny no i najważniejsze czy wiadomo kiedy poznamy szczegóły tego projektu ??
Comment
-
-
Myślę że w stosownym czasie Rafał da nam znać. Wszak przygotowania do takiego przedsięwzięcia są mozolne i długotrwałe. A kłód może wpaść pod nogi jeszcze sporo.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Minęło sporo czasu i okazało się, że Tomek miał rację.
Coraz więcej ciekawych piw powstaje, powstało, z udziałem piwowarów domowych. Co prawda, autor artykułu, raczej nie przypuszczał, że domowe piwo zostanie uwarzone w ogromnym browarze przemysłowym lub, że piwowar wynajmie browar dla warzenia swego piwa ale jednak ... Życie czasem toczy sie w zupełnie nieprzewidywalnym kierunku.
Nie nastąpiła żadna wielka rewolucja z piwowarami domowymi w roli głównej ale jednak te działania rozpoczynają ważny, moim zdaniem, kierunek w polskim piwowarstwie."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedziNie nastąpiła żadna wielka rewolucja z piwowarami domowymi w roli głównej
Niejako dalszy ciąg rozważań z felietonu "W piwowarach domowych nadzieja?" jest w felietonie z 1. nr Piwowara pt. "Czy wszyscy piwowarzy to prostytutki?" (właśnie wrzuciłem na bloga).
Comment
-
-
No i chyba rewolucja się zaczęła na dobre. Prawie pięć lat, od czasu artykułu Tomka, na rozpędzanie machiny czasu, i wielu naszych kolegów jest zawodowcami.
Ostatnio jakby jakiś wysyp nastąpił. Jedni budują swoje browary, inni zajmują stanowiska piwowarów, technologów-pomysłodawców a jeszcze inni warzą swe piwo jako "browar kontraktowy".
Ciekawe ilu już można na te listę wpisać?
1 Artezany
2 Kopyr
2 luklaz
2 mark33
3 wogosz
4..."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
Comment