Nowe etykiety Ciechana

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • rozynand
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2008.09
    • 7

Nowe etykiety Ciechana

Witam
    Zauważyłem dziś nowe etykiety na jednych z moich ulubionych piw. Chodzi o browar Ciechan, chyba porządniej wykonane choć przyzwyczaiłem sie do tych poprzednich zwłaszcza z plastrem miodu (może przywyknę). Próbowałem wybornego i miodowego oba znakomite choć to drugie jakby się trochę zmieniło mniej czuć miodek choć może to złudzenie. Coś sie pozmieniało w browarze czy prężnie się rozwija i znajduje nowych nabywców na swe produkty?
    Pozdrawiam
  • Kamień
    Porucznik Browarny Tester
    • 2007.07
    • 361

Tak, widziałem wczoraj... i nie mogłem uwierzyć własnym oczom. Sam nie wiem co o tym myśleć. Niby nie przepadam, za starymi etykietami, ale czy te nowe sa lepsze to nie jestem pewien. O ile mi się coś nie przewidziało to są metalizowane - powątpiewam czy takie etykiety są dobrze postrzegane przez kupujących. No i trudno teraz poznać to piwo na półce...

Comment

• iron
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2002.08
      • 6717

Wg nas te nowe etykiety (choć widzieliśmy tylko miodowe i mocne) są lepsze od poprzednich, ale nie dorównują wcześniejszym - tym o nieregularnych kształtach, z zamkiem i stemplem "prosto z browaru". Tamte to był majstersztyk, od razu rzucały się w oczy w sklepie i były elaganckie...
      Last edited by iron; 2008-10-10, 11:47.
      bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
      Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
      Rock, Honor, Ojczyzna

Comment

• szefunio
        Porucznik Browarny Tester
        • 2007.01
        • 481

Ciechan wprowadził od początku października nowe wzory etykiet. Na razie widziałem jedynie Miodowe, ale wszystkie będą owalne.
        Robię to co lubię - produkuję piwo.

Comment

• toto
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2006.12
          • 949

Widziałem wczoraj w Omercie Ciechana Wybornego i Mocnego w nowej szacie graficznej i zdecydowanie mi się nie podobały.

Comment

• kopyr
            • 2004.06
            • 9475

Żeby można było podyskutować wrzucę obrazki z projektami tych etykiet. Nie wrzucam do galerii, bo nie są to fizycznie etykiety, ale ich wizualizacje.

Dodam tylko, ze mnie podobają się Miodowe i Pszeniczne. Inne mają sporo wad.
            Attached Files
            blog.kopyra.com

Comment

• kopyr
              • 2004.06
              • 9475

I jeszcze porter, który się nie zmieścił. Oraz przykładowa kontra.
              Attached Files
              blog.kopyra.com

Comment

• Maidenowiec
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2004.07
                • 2287

A mnie się podobają.
                Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

Thou shallt not spilleth thy beer!

Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

Comment

• kibi
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2004.07
                  • 1875

Zgadzam się z Kopyrem. Miodowe i Pszeniczne mają na dole etykiety motyw który je ożywia. Pozostałe są po prostu nudne.

Comment

• kopyr
                    • 2004.06
                    • 9475

W założeniu browaru etykiety miały być czytelne i proste. Nie przeładowane treścią. Wyróżnikiem ma być krawatka dookoła szyjki (taka jaką ma Żywiec, a teraz też Tyskie).

Co bym zmienił (pisałem zresztą o tym do browaru)? Po pierwsze do każdego z piw dodał motyw graficzny u dołu etykiety (tak jak jest w Pszenicznym i Miodowym). Moje propozycje:
                    Wyborne - zielone szyszki chmielu (jakby jeszcze w browarze zwiększyli ilość chmielu w Wybornym, to bym był wniebowzięty).
                    Mocne - kłosy jęczmienia.
                    Stout - worki z palonym słodem, ewentualnie garść palonego słodu/jęczmienia.
                    Porter - dębowe beczki, sugerujące długie leżakowanie.

Koniecznie zmieniłbym czcionkę z nazwą piwa, tak aby była bardziej czytelna.

W stoucie zlikwidowałbym napis Ciechanowski, bo w ogóle tam nie pasuje. zmieniłbym też kolory Stout - czarny, Porter ciemnobrunatny.

Dodałbym na kontretykiecie 1-2 zdania o każdym z piw. Dlaczego stout jest palony, a pszeniczne mętne. Dlaczego niepasteryzowane jest lepsze, itd.

No i popieram Irona, stare etykiety z zamkiem były the best. Może trochę przeładowane treścią, ta pieczęć też może nie bardzo, ale krój, kompozycja - rewelacyjne, wysmakowane.
                    blog.kopyra.com

Comment

• bono_boniecki
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2007.10
                      • 177

Według mnie te nowe etykiety niczym się nie wyróżniają, są zbyt stonowane i asetyczne. Inna sprawa, że rzeczywiście czytelne. Mimo wszystko, wolałem poprzednie.

Comment

• petrus33
                        Gość
                        • 2008.01
                        • 888

Strasznie lipne te nowe etykiety, jakieś takie na odwal się zrobione według mnie. Już tęsknię za starymi, gdzie było zdjęcie głównego wodza Browaru, zwięczone medalami i podpisem Gwarancja Machlejda !!!! Wszystko niestety schodzi na psy
                        pozd

Comment

• Cooper
                          🍼🍼
                          • 2002.11
                          • 6056

Mimo że polscy projektanci jak widać nie mogą oderwać się w grafice et piwnych od "motywu wstęgi" (jak to określam) to w sumie etykiety te nie są brzydkie. Zwłaszcza jako całość stanowią ładny zestaw kolorystyczno-smakowy którego posiadania w ofercie produkcji życzyłbym każdemu browarowi.
                          Uwaga Kopyra o nadaniu stoutowi czarnej kolorystyki a porterowi ciemnobrunatnej słuszna. Mimo wszystko brakuje mi wypromowanego przez dziesięciolecia przez Ciechanów tak charakterystycznego dla niego znaku własnego jak ciechanowski zamek (widok jego mógł by być kolorystycznie dopasowany do rodzaju piwa). Fajnie że nadal przypominany i pokazywany jest przedwojenny znak z tragarzami - to praktycznie jedyny znany mi przypadek powrotu w czasach współczesnych do przedwojennego znaku firmowego. Ja osobiście znak z tragarzami i mottem dał bym na górną część etykiety a motyw zamku na dolną tzn pod wstęgą ale jesli ktoś stwierdzi że to "przeładowanie treścią" i dlatego znak ten trafił na krawatkę to też to rozumiem. Na kontrze faktycznie dodałbym więcej opisów piw zwłaszcza w przypadku tych niszowych jak np stout , miodowe czy nawet porter.
                          Aha jeszcze o papierze : na plikach jakie tu zamieszczono nie widać tego ale jeśli potwierdzi się iż etykiety te będą drukowane na metaliku to wg mnie nie będzie to dobre i cofnie browar do lat 90ych gdzie panowała moda na taki nośnik. Etykiety metaliczne nie prezentują sie dobrze z pewnej odległości (tracą czytelnośc poprzez odblask). Wg mnie zwykły papier z drobną fakturą jakiego browar już nie raz uzywał był by najbardziej odpowiedni.
                          Jako kolekcjonerowi szkoda mi jedynie że to kolejny przykład gdzie krawatka "odbierze" możliwość powstawania kolejnych odmian etykiety głownej gdyż tam przeniosły się opisy te odmiany wcześniej tworzące. Z drugiej strony rozumiem Browar gdyż takie opakowanie (kontra , eta głowna i krawatka) na pewno wygląda bardziej prestiżowo i nadaje grupie piw lepszy charakter a do takiego browar musi aspirować by umocnić swoją pozycję na rynku. Generalnie krok w dobrą stronę z lekkimi poprawkami.
                          Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
                          1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

Comment

• Cooper
                            🍼🍼
                            • 2002.11
                            • 6056

Petrus przypomniał mi powyżej o medalach. Faktycznie ich brak ! Wg mnie Ciechanów niezależnie od projektowania nowych etykiet powinien trzymać się trzech tak dla niego tożsamych motywów jak owe medale (nie żadne sreberka z mleka jakie czasami wymyslają sobie browary żeby przypominało to coś a la medal ktorego nigdy nie dostały) , przedwojenny znak "W Jedności Siła" i wizerunek Zamku Ciechanowskiego.
                            Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
                            1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

Comment

• ART
                              mAD'MINd
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2001.02
                              • 23928

to "P" w nazwach jest definitywnie nieczytelne.... patrząc na "Pszeniczne" odczytuję Bzeniczne
                              - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                              - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                              - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

Przetwarzanie...
                              X