Czy wybór dostawcy urządzeń do minibrowaru warunkuje smak piwa?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • sergioP
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.09
    • 1271

    #1

    Czy wybór dostawcy urządzeń do minibrowaru warunkuje smak piwa?

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ada13
    Jedyny minusik to fakt, iż generalnie minibrowary otwierane ostatnio w Polsce za pośrednictwem firmy Kapar-Schulz, oferują takie same piwa, robione z tych samych produktów, według tych samych receptur, i co oczywiste produkowane na takim samym sprzęcie. Nawet ph wody badane jest w Niemczech, a potem przekazywana jest zmodyfikowana receptura (ilość słodu zakwaszającego).
    Chciałbym się mylić, ale wygląda to niestety dosyć znajomo.
    "Gdziekolwiek jesteś - ten sam niepowtarzalny smak"
    Pół biedy, jeśli piwa są naprawdę dobre.
    - Wiesz Luciu, co ci powiem?
    - ???
    - ...napiłbym się piwa.

    ------------------------------------------
    Dzień dobry panu.
    Poproszę dwa piwa...albo nawet trzy.
  • mariocasaro
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2006.11
    • 6

    #2
    Receptura jak i gatunek piwa jaki warzy sie w minibrowarze nie jest zalezne od producenta urzadzen tylko od wlasciciela minibrowaru lub piwowara.Urzadzenia kaspara-schulza pracuja na calym swiecie i napewno piwa w nich produkowane sa inne.

    Comment

    • darko
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.06
      • 2078

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ada13
      Jedyny minusik to fakt, iż generalnie minibrowary otwierane ostatnio w Polsce za pośrednictwem firmy Kapar-Schulz, oferują takie same piwa, robione z tych samych produktów, według tych samych receptur, i co oczywiste produkowane na takim samym sprzęcie. Nawet ph wody badane jest w Niemczech, a potem przekazywana jest zmodyfikowana receptura (ilość słodu zakwaszającego).
      Polskie browary, w których zainstalowane są urządzenia firmy Kaspar-Schulz, uruchamiane są przez piwowara z Bawarii, Wolfganga Tautnera. Receptury, wg których bowary zaczynają produkcję, też są jego dziełem. Bardzo możliwe, że po jakimś czasie piwowarzy przejdą na swoje receptury.
      Dziewięćdziesiąt procent polskich minibrowarów korzysta ze słodów Weyermanna. Sprzęt też nie ma nic do rzeczy - w końcu technologia może być różna.
      W Niemczech przeprowadza się badania wody, aby producent instalacji mógł ustalić, czy potrzebna jest stacja uzdatniania wody.

      Comment

      • Seta
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.10
        • 6964

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko
        Polskie browary, w których zainstalowane są urządzenia firmy Kaspar-Schulz, uruchamiane są przez piwowara z Bawarii, Wolfganga Tautnera. Receptury, wg których bowary zaczynają produkcję, też są jego dziełem. Bardzo możliwe, że po jakimś czasie piwowarzy przejdą na swoje receptury.
        No powiem szczerze, że mnie zszokowałeś. Myślałem, że piwowar w browarze restauracyjnym jest bliższy piwowarom domowym niż przemysłowym...

        Comment

        • darko
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.06
          • 2078

          #5
          To chyba logiczne, że zanim piwowar się "wdroży" w 100% to musi korzystać ze sprawdzonych technologii i receptur.

          Comment

          • Maggyk
            Szara Adminiscjencja
            🍼
            • 2004.05
            • 5618

            #6
            Dyskusja została wydzielona z wątku o mibrowarze Kowal z Koszalina.
            Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
            Piwo domowe -
            Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

            Reklama w BROWARZE
            PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

            Comment

            • Krzysztof
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2001.04
              • 1689

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sergioP
              Chciałbym się mylić, ale wygląda to niestety dosyć znajomo.
              "Gdziekolwiek jesteś - ten sam niepowtarzalny smak"
              Pół biedy, jeśli piwa są naprawdę dobre.

              Smak piwa nie jest tożsamy z wyborem dostawcy urządzeń. Chyba, że na początku. Poźniej przychodzi ciężka praca.... i czas na zmiany....
              Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
              www.twojmalybrowar.pl

              Comment

              • biermann
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2001.09
                • 2552

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta
                No powiem szczerze, że mnie zszokowałeś. Myślałem, że piwowar w browarze restauracyjnym jest bliższy piwowarom domowym niż przemysłowym...
                A cóż w tym szokującego. W domu na swoim jak spieprzysz 20, 40 czy nawet 60 litrów to jest pikuś. A zepsuj 1000 litrów to już zupełnie inna bajka. Dlatego też zwłaszcza na początku lepiej korzystać ze sprawdzonych wzorów. Na modyfikacje i własne "wynalazki" pewno też kiedyś przyjdzie czas.
                "Zawsze pamietaj o przewidywalności głupoty"
                Hare piwo, hare piwo, piwo, piwo, hare, hare
                Hare sex, hare sex, sex, sex hare, hare
                Hare muza, hare muza, muza, muza, hare, hare
                Hare siec, hare siec, piwo, sex, muza, hare.

                Comment

                • Krzysztof
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2001.04
                  • 1689

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta
                  No powiem szczerze, że mnie zszokowałeś. Myślałem, że piwowar w browarze restauracyjnym jest bliższy piwowarom domowym niż przemysłowym...
                  Żeby Cię pocieszyć to kiedy ja rozpoczynałem pracę w Bierhalle zauważyłem, że browar restauracyjny wymaga "innego podejscia" niż praca w duzym browarze. Ma to związek nie tylko ze skalą. To coś więcej....
                  Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
                  www.twojmalybrowar.pl

                  Comment

                  • Seta
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2002.10
                    • 6964

                    #10
                    Ja Was Panowie doskonale rozumiem. Sam mam poważne stanowisko w poważnej firmie, ale nie przepadam za swoją nudną pracą. O Waszej pracy myślałem trochę naiwnie (jak 10-letni chłopcy o pracy strażaka), że musi być wspaniała, wręcz idealna, a tu klops...
                    Chodzi o płynną różnicę pomiędzy twórcą w wytwórcą... Spytam tak: warzycie jeszcze w domu?

                    Comment

                    • Krzysztof
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2001.04
                      • 1689

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta
                      Ja Was Panowie doskonale rozumiem. Sam mam poważne stanowisko w poważnej firmie, ale nie przepadam za swoją nudną pracą. O Waszej pracy myślałem trochę naiwnie (jak 10-letni chłopcy o pracy strażaka), że musi być wspaniała, wręcz idealna, a tu klops...
                      Chodzi o płynną różnicę pomiędzy twórcą w wytwórcą... Spytam tak: warzycie jeszcze w domu?
                      Jeżeli uznamy browar za mój dom to odpowiedź brzmi: tak.
                      Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
                      www.twojmalybrowar.pl

                      Comment

                      • Makaron
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2003.08
                        • 2107

                        #12
                        To moze wyjasniac niemalze taki sam zestaw piw na otwarciu w kazdym browarze restauracynym. Czyli Pils, Pszenica i Kozlak.
                        "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

                        Comment

                        • ART
                          mAD'MINd
                          🥛🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2001.02
                          • 24007

                          #13
                          Wbrew pozorom Koźlak nie jest taki częsty...
                          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                          Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                          Comment

                          • biermann
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2001.09
                            • 2552

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
                            Ja Was Panowie doskonale rozumiem. Sam mam poważne stanowisko w poważnej firmie, ale nie przepadam za swoją nudną pracą. O Waszej pracy myślałem trochę naiwnie (jak 10-letni chłopcy o pracy strażaka), że musi być wspaniała, wręcz idealna, a tu klops...
                            Chodzi o płynną różnicę pomiędzy twórcą w wytwórcą... Spytam tak: warzycie jeszcze w domu?
                            Dlaczego zaraz klops wreście robię to co lubię i jeszcze mi za to płacą... z czasem zapewne też zacznę wytwarzać własne koncepcje ... ale na razie chłonę doświadczenia bo warzenie w domu jednak to zupełnie inna bajka.
                            I odpowiedź na Twoje pytanie... w domu już nie warzę
                            "Zawsze pamietaj o przewidywalności głupoty"
                            Hare piwo, hare piwo, piwo, piwo, hare, hare
                            Hare sex, hare sex, sex, sex hare, hare
                            Hare muza, hare muza, muza, muza, hare, hare
                            Hare siec, hare siec, piwo, sex, muza, hare.

                            Comment

                            • kopyr
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2004.06
                              • 9475

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika biermann
                              ale na razie chłonę doświadczenia bo warzenie w domu jednak to zupełnie inna bajka.
                              Mógłbyś to rozwinąć, bardzo jestem ciekaw co jest kluczową różnicą?
                              blog.kopyra.com

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • pebejot
                                Krzywaczka 948, Browar Alteria
                                pebejot
                                Kolejny dziwny minibrowar w dziwnym miejscu.
                                Krzywaczka to mała wieś na południowy wschód od Krakowa, przez którą przebiega ruchliwa droga krajowa nr 52 Kraków - Bielsko-Biała.
                                Minibrowar mieści się w nowopowstałym potężnym, czterokondygnacyjnym budynku.
                                Dookoła jest...
                                2024-10-13, 22:31
                              • pebejot
                                Słowacja, Skalica, Komenského 408/2, Pivovar Špicer
                                pebejot
                                Na Słowacji browarów restauracyjnych nie przybywa w takim tempie jak w sąsiednich Czechach, dlatego każdy nowy obiekt tego typu na piwnej mapie cieszy.
                                W zeszłym roku na zachodzie kraju, w niewielkim miasteczku Skalica przy granicy z Czeską Republiką swoje podwoje otworzył browar Špicer....
                                2025-01-25, 22:06
                              • dadek
                                Gryfice, Nowy Świat 8, Browar Folga
                                dadek
                                Sierpniową eksplorację nowych browarów Pomorza Zachodniego wypadło mi zakończyć 30.07.2019 w Gryficach. Browar Folga jest częścią dość sporego kompleksu hotelowo-restauracyjnego, powstałego na bazie dawnych magazynów, a oddalonego około 600 m od dworca kolejowego. Piętrowe budynki z czerwonej...
                                2019-09-27, 04:46
                              • ART
                                Nieczajna, Session Black IPA
                                ART
                                Piwo uwarzone na podstawie zwycięskiej receptury Pawła Wróbla w kategorii ... Session Black IPA w I Wielkopolskim Konkursie Piw Domowych.

                                ekstr, 12,5 alk. 5,3.

                                Piana gęsta obfita, beżowa, długotrwała.
                                Gazu dużo. Może ciut za.
                                Barwa - czarne nieprzejrzyste....
                                2025-01-04, 23:48
                              • etman
                                Piwowar nr 51
                                etman
                                Właśnie dotarł do nas Piwowar nr 51.

                                Numer 51 magazynu "Piwowar" poświęcony jest głównie stylowi barley wine, prezentując jego charakterystykę, zasady degustacji, przepisy i aspekty prawne. Tematyka numeru obejmuje również piwowarstwo domowe, historię naczyń do piwa,...
                                2024-12-10, 18:48
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...