Czy wybór dostawcy urządzeń do minibrowaru warunkuje smak piwa?
Collapse
X
-
Receptura jak i gatunek piwa jaki warzy sie w minibrowarze nie jest zalezne od producenta urzadzen tylko od wlasciciela minibrowaru lub piwowara.Urzadzenia kaspara-schulza pracuja na calym swiecie i napewno piwa w nich produkowane sa inne. -
Jedyny minusik to fakt, iż generalnie minibrowary otwierane ostatnio w Polsce za pośrednictwem firmy Kapar-Schulz, oferują takie same piwa, robione z tych samych produktów, według tych samych receptur, i co oczywiste produkowane na takim samym sprzęcie. Nawet ph wody badane jest w Niemczech, a potem przekazywana jest zmodyfikowana receptura (ilość słodu zakwaszającego).
Dziewięćdziesiąt procent polskich minibrowarów korzysta ze słodów Weyermanna. Sprzęt też nie ma nic do rzeczy - w końcu technologia może być różna.
W Niemczech przeprowadza się badania wody, aby producent instalacji mógł ustalić, czy potrzebna jest stacja uzdatniania wody.Comment
-
Polskie browary, w których zainstalowane są urządzenia firmy Kaspar-Schulz, uruchamiane są przez piwowara z Bawarii, Wolfganga Tautnera. Receptury, wg których bowary zaczynają produkcję, też są jego dziełem. Bardzo możliwe, że po jakimś czasie piwowarzy przejdą na swoje receptury.Comment
-
Dyskusja została wydzielona z wątku o mibrowarze Kowal z Koszalina.Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
Piwo domowe -
Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych
Reklama w BROWARZE
PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :DComment
-
Smak piwa nie jest tożsamy z wyborem dostawcy urządzeń. Chyba, że na początku. Poźniej przychodzi ciężka praca.... i czas na zmiany....Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
www.twojmalybrowar.plComment
-
"Zawsze pamietaj o przewidywalności głupoty"
Hare piwo, hare piwo, piwo, piwo, hare, hare
Hare sex, hare sex, sex, sex hare, hare
Hare muza, hare muza, muza, muza, hare, hare
Hare siec, hare siec, piwo, sex, muza, hare.Comment
-
Żeby Cię pocieszyć to kiedy ja rozpoczynałem pracę w Bierhalle zauważyłem, że browar restauracyjny wymaga "innego podejscia" niż praca w duzym browarze. Ma to związek nie tylko ze skalą. To coś więcej....Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
-
Ja Was Panowie doskonale rozumiem. Sam mam poważne stanowisko w poważnej firmie, ale nie przepadam za swoją nudną pracą. O Waszej pracy myślałem trochę naiwnie (jak 10-letni chłopcy o pracy strażaka), że musi być wspaniała, wręcz idealna, a tu klops...
Chodzi o płynną różnicę pomiędzy twórcą w wytwórcą... Spytam tak: warzycie jeszcze w domu?Comment
-
Ja Was Panowie doskonale rozumiem. Sam mam poważne stanowisko w poważnej firmie, ale nie przepadam za swoją nudną pracą. O Waszej pracy myślałem trochę naiwnie (jak 10-letni chłopcy o pracy strażaka), że musi być wspaniała, wręcz idealna, a tu klops...
Chodzi o płynną różnicę pomiędzy twórcą w wytwórcą... Spytam tak: warzycie jeszcze w domu?Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
-
Wbrew pozorom Koźlak nie jest taki częsty...- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
Chodzi o płynną różnicę pomiędzy twórcą w wytwórcą... Spytam tak: warzycie jeszcze w domu?wreście robię to co lubię i jeszcze mi za to płacą... z czasem zapewne też zacznę wytwarzać własne koncepcje ... ale na razie chłonę doświadczenia bo warzenie w domu jednak to zupełnie inna bajka.
I odpowiedź na Twoje pytanie... w domu już nie warzę"Zawsze pamietaj o przewidywalności głupoty"
Hare piwo, hare piwo, piwo, piwo, hare, hare
Hare sex, hare sex, sex, sex hare, hare
Hare muza, hare muza, muza, muza, hare, hare
Hare siec, hare siec, piwo, sex, muza, hare.Comment
-
Comment