Czy wybór dostawcy urządzeń do minibrowaru warunkuje smak piwa?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • sergioP
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.09
    • 1271

    Czy wybór dostawcy urządzeń do minibrowaru warunkuje smak piwa?

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ada13 Wyświetlenie odpowiedzi
    Jedyny minusik to fakt, iż generalnie minibrowary otwierane ostatnio w Polsce za pośrednictwem firmy Kapar-Schulz, oferują takie same piwa, robione z tych samych produktów, według tych samych receptur, i co oczywiste produkowane na takim samym sprzęcie. Nawet ph wody badane jest w Niemczech, a potem przekazywana jest zmodyfikowana receptura (ilość słodu zakwaszającego).
    Chciałbym się mylić, ale wygląda to niestety dosyć znajomo.
    "Gdziekolwiek jesteś - ten sam niepowtarzalny smak"
    Pół biedy, jeśli piwa są naprawdę dobre.
    - Wiesz Luciu, co ci powiem?
    - ???
    - ...napiłbym się piwa.

    ------------------------------------------
    Dzień dobry panu.
    Poproszę dwa piwa...albo nawet trzy.
  • mariocasaro
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2006.11
    • 6

    #2
    Receptura jak i gatunek piwa jaki warzy sie w minibrowarze nie jest zalezne od producenta urzadzen tylko od wlasciciela minibrowaru lub piwowara.Urzadzenia kaspara-schulza pracuja na calym swiecie i napewno piwa w nich produkowane sa inne.

    Comment

    • darko
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.06
      • 2078

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ada13 Wyświetlenie odpowiedzi
      Jedyny minusik to fakt, iż generalnie minibrowary otwierane ostatnio w Polsce za pośrednictwem firmy Kapar-Schulz, oferują takie same piwa, robione z tych samych produktów, według tych samych receptur, i co oczywiste produkowane na takim samym sprzęcie. Nawet ph wody badane jest w Niemczech, a potem przekazywana jest zmodyfikowana receptura (ilość słodu zakwaszającego).
      Polskie browary, w których zainstalowane są urządzenia firmy Kaspar-Schulz, uruchamiane są przez piwowara z Bawarii, Wolfganga Tautnera. Receptury, wg których bowary zaczynają produkcję, też są jego dziełem. Bardzo możliwe, że po jakimś czasie piwowarzy przejdą na swoje receptury.
      Dziewięćdziesiąt procent polskich minibrowarów korzysta ze słodów Weyermanna. Sprzęt też nie ma nic do rzeczy - w końcu technologia może być różna.
      W Niemczech przeprowadza się badania wody, aby producent instalacji mógł ustalić, czy potrzebna jest stacja uzdatniania wody.

      Comment

      • Seta
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.10
        • 6964

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko Wyświetlenie odpowiedzi
        Polskie browary, w których zainstalowane są urządzenia firmy Kaspar-Schulz, uruchamiane są przez piwowara z Bawarii, Wolfganga Tautnera. Receptury, wg których bowary zaczynają produkcję, też są jego dziełem. Bardzo możliwe, że po jakimś czasie piwowarzy przejdą na swoje receptury.
        No powiem szczerze, że mnie zszokowałeś. Myślałem, że piwowar w browarze restauracyjnym jest bliższy piwowarom domowym niż przemysłowym...

        Comment

        • darko
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.06
          • 2078

          #5
          To chyba logiczne, że zanim piwowar się "wdroży" w 100% to musi korzystać ze sprawdzonych technologii i receptur.

          Comment

          • Maggyk
            Szara Adminiscjencja
            🍼
            • 2004.05
            • 5617

            #6
            Dyskusja została wydzielona z wątku o mibrowarze Kowal z Koszalina.
            Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
            Piwo domowe -
            Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

            Reklama w BROWARZE
            PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

            Comment

            • Krzysztof
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2001.04
              • 1689

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sergioP Wyświetlenie odpowiedzi
              Chciałbym się mylić, ale wygląda to niestety dosyć znajomo.
              "Gdziekolwiek jesteś - ten sam niepowtarzalny smak"
              Pół biedy, jeśli piwa są naprawdę dobre.

              Smak piwa nie jest tożsamy z wyborem dostawcy urządzeń. Chyba, że na początku. Poźniej przychodzi ciężka praca.... i czas na zmiany....
              Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
              www.twojmalybrowar.pl

              Comment

              • biermann
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2001.09
                • 2552

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta Wyświetlenie odpowiedzi
                No powiem szczerze, że mnie zszokowałeś. Myślałem, że piwowar w browarze restauracyjnym jest bliższy piwowarom domowym niż przemysłowym...
                A cóż w tym szokującego. W domu na swoim jak spieprzysz 20, 40 czy nawet 60 litrów to jest pikuś. A zepsuj 1000 litrów to już zupełnie inna bajka. Dlatego też zwłaszcza na początku lepiej korzystać ze sprawdzonych wzorów. Na modyfikacje i własne "wynalazki" pewno też kiedyś przyjdzie czas.
                "Zawsze pamietaj o przewidywalności głupoty"
                Hare piwo, hare piwo, piwo, piwo, hare, hare
                Hare sex, hare sex, sex, sex hare, hare
                Hare muza, hare muza, muza, muza, hare, hare
                Hare siec, hare siec, piwo, sex, muza, hare.

                Comment

                • Krzysztof
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2001.04
                  • 1689

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta Wyświetlenie odpowiedzi
                  No powiem szczerze, że mnie zszokowałeś. Myślałem, że piwowar w browarze restauracyjnym jest bliższy piwowarom domowym niż przemysłowym...
                  Żeby Cię pocieszyć to kiedy ja rozpoczynałem pracę w Bierhalle zauważyłem, że browar restauracyjny wymaga "innego podejscia" niż praca w duzym browarze. Ma to związek nie tylko ze skalą. To coś więcej....
                  Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
                  www.twojmalybrowar.pl

                  Comment

                  • Seta
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2002.10
                    • 6964

                    #10
                    Ja Was Panowie doskonale rozumiem. Sam mam poważne stanowisko w poważnej firmie, ale nie przepadam za swoją nudną pracą. O Waszej pracy myślałem trochę naiwnie (jak 10-letni chłopcy o pracy strażaka), że musi być wspaniała, wręcz idealna, a tu klops...
                    Chodzi o płynną różnicę pomiędzy twórcą w wytwórcą... Spytam tak: warzycie jeszcze w domu?

                    Comment

                    • Krzysztof
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2001.04
                      • 1689

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta Wyświetlenie odpowiedzi
                      Ja Was Panowie doskonale rozumiem. Sam mam poważne stanowisko w poważnej firmie, ale nie przepadam za swoją nudną pracą. O Waszej pracy myślałem trochę naiwnie (jak 10-letni chłopcy o pracy strażaka), że musi być wspaniała, wręcz idealna, a tu klops...
                      Chodzi o płynną różnicę pomiędzy twórcą w wytwórcą... Spytam tak: warzycie jeszcze w domu?
                      Jeżeli uznamy browar za mój dom to odpowiedź brzmi: tak.
                      Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
                      www.twojmalybrowar.pl

                      Comment

                      • Makaron
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2003.08
                        • 2107

                        #12
                        To moze wyjasniac niemalze taki sam zestaw piw na otwarciu w kazdym browarze restauracynym. Czyli Pils, Pszenica i Kozlak.
                        "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

                        Comment

                        • ART
                          mAD'MINd
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2001.02
                          • 23952

                          #13
                          Wbrew pozorom Koźlak nie jest taki częsty...
                          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                          Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                          Comment

                          • biermann
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2001.09
                            • 2552

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
                            Ja Was Panowie doskonale rozumiem. Sam mam poważne stanowisko w poważnej firmie, ale nie przepadam za swoją nudną pracą. O Waszej pracy myślałem trochę naiwnie (jak 10-letni chłopcy o pracy strażaka), że musi być wspaniała, wręcz idealna, a tu klops...
                            Chodzi o płynną różnicę pomiędzy twórcą w wytwórcą... Spytam tak: warzycie jeszcze w domu?
                            Dlaczego zaraz klops wreście robię to co lubię i jeszcze mi za to płacą... z czasem zapewne też zacznę wytwarzać własne koncepcje ... ale na razie chłonę doświadczenia bo warzenie w domu jednak to zupełnie inna bajka.
                            I odpowiedź na Twoje pytanie... w domu już nie warzę
                            "Zawsze pamietaj o przewidywalności głupoty"
                            Hare piwo, hare piwo, piwo, piwo, hare, hare
                            Hare sex, hare sex, sex, sex hare, hare
                            Hare muza, hare muza, muza, muza, hare, hare
                            Hare siec, hare siec, piwo, sex, muza, hare.

                            Comment

                            • kopyr
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2004.06
                              • 9475

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika biermann Wyświetlenie odpowiedzi
                              ale na razie chłonę doświadczenia bo warzenie w domu jednak to zupełnie inna bajka.
                              Mógłbyś to rozwinąć, bardzo jestem ciekaw co jest kluczową różnicą?
                              blog.kopyra.com

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X