Czy wybór dostawcy urządzeń do minibrowaru warunkuje smak piwa?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19292

    #16
    skala.

    Comment

    • kopyr
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2004.06
      • 9475

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
      skala.
      To oczywiste. Jak również minimalizowanie ewentualnych odchyleń smaku itd. Chodzi mi raczej o techniczną sprawę, co się różni najbardziej - zacieranie, fermentacja?
      blog.kopyra.com

      Comment

      • e-prezes
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2002.05
        • 19292

        #18
        Z mojego punktu widzenia systematyczność, powtarzalność, programowalność i coś czego nie potrafię nazwać a tego zawsze mi brak w domowych warzeniach - masz to wszystko na wyciągniecie ręki i tym sterujesz. To nadal jest piękna praca piwowara, ale już nie ma mieszania garami.

        Comment

        • biermann
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2001.09
          • 2552

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
          Mógłbyś to rozwinąć, bardzo jestem ciekaw co jest kluczową różnicą?
          Mimo iż w pełni się z moim browarem identyfikuję to jednak już nie jest MÓJ WŁASNY browar. Występuje tu szefostwo i z tym się wiąże inny rodzaj odpowiedzialności.
          Skala też ma swoje znaczenie, bo i warzysz wiecej, a jednocześnie jesteś ograniczony pojemnością zbiorników i szybkościa sprzedaży.
          Poza tym każde potencjalnie nowe piwa wymagają zmiany w aktach weryfikacyjnych browaru. Warząc w domu nowy rodzaj piwa przelewasz do butelek i możesz walczyć z kolejnym wynalazkiem.
          "Zawsze pamietaj o przewidywalności głupoty"
          Hare piwo, hare piwo, piwo, piwo, hare, hare
          Hare sex, hare sex, sex, sex hare, hare
          Hare muza, hare muza, muza, muza, hare, hare
          Hare siec, hare siec, piwo, sex, muza, hare.

          Comment

          • Seta
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2002.10
            • 6964

            #20
            Wiesz co Biermann? Jak będę w Gdańsku muszę się z Tobą napić. Podoba mi się ta szczerość. Wezmę z sobą jakieś moje wynalazki...

            Comment

            • biermann
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2001.09
              • 2552

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
              To oczywiste. Jak również minimalizowanie ewentualnych odchyleń smaku itd. Chodzi mi raczej o techniczną sprawę, co się różni najbardziej - zacieranie, fermentacja?
              Aaaa.... technicznie to jest dużo prościej oczywiście. Nie trzeba łychą machać. Warzelnia full automat. Za to trzeba się młóta nadźwigać.
              "Zawsze pamietaj o przewidywalności głupoty"
              Hare piwo, hare piwo, piwo, piwo, hare, hare
              Hare sex, hare sex, sex, sex hare, hare
              Hare muza, hare muza, muza, muza, hare, hare
              Hare siec, hare siec, piwo, sex, muza, hare.

              Comment

              • biermann
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2001.09
                • 2552

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
                Wiesz co Biermann? Jak będę w Gdańsku muszę się z Tobą napić. Podoba mi się ta szczerość. Wezmę z sobą jakieś moje wynalazki...
                Zapraszam
                "Zawsze pamietaj o przewidywalności głupoty"
                Hare piwo, hare piwo, piwo, piwo, hare, hare
                Hare sex, hare sex, sex, sex hare, hare
                Hare muza, hare muza, muza, muza, hare, hare
                Hare siec, hare siec, piwo, sex, muza, hare.

                Comment

                • ART
                  mAD'MINd
                  🥛🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2001.02
                  • 24007

                  #23
                  Pieczcie chleb z wysłodzinami, to piekarz będzie dźwigał
                  - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                  - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                  - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                  Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                  Comment

                  Related Topics

                  Collapse

                  • pebejot
                    Krzywaczka 948, Browar Alteria
                    pebejot
                    Kolejny dziwny minibrowar w dziwnym miejscu.
                    Krzywaczka to mała wieś na południowy wschód od Krakowa, przez którą przebiega ruchliwa droga krajowa nr 52 Kraków - Bielsko-Biała.
                    Minibrowar mieści się w nowopowstałym potężnym, czterokondygnacyjnym budynku.
                    Dookoła jest...
                    2024-10-13, 22:31
                  • pebejot
                    Słowacja, Skalica, Komenského 408/2, Pivovar Špicer
                    pebejot
                    Na Słowacji browarów restauracyjnych nie przybywa w takim tempie jak w sąsiednich Czechach, dlatego każdy nowy obiekt tego typu na piwnej mapie cieszy.
                    W zeszłym roku na zachodzie kraju, w niewielkim miasteczku Skalica przy granicy z Czeską Republiką swoje podwoje otworzył browar Špicer....
                    2025-01-25, 22:06
                  • dadek
                    Gryfice, Nowy Świat 8, Browar Folga
                    dadek
                    Sierpniową eksplorację nowych browarów Pomorza Zachodniego wypadło mi zakończyć 30.07.2019 w Gryficach. Browar Folga jest częścią dość sporego kompleksu hotelowo-restauracyjnego, powstałego na bazie dawnych magazynów, a oddalonego około 600 m od dworca kolejowego. Piętrowe budynki z czerwonej...
                    2019-09-27, 04:46
                  • ART
                    Nieczajna, Session Black IPA
                    ART
                    Piwo uwarzone na podstawie zwycięskiej receptury Pawła Wróbla w kategorii ... Session Black IPA w I Wielkopolskim Konkursie Piw Domowych.

                    ekstr, 12,5 alk. 5,3.

                    Piana gęsta obfita, beżowa, długotrwała.
                    Gazu dużo. Może ciut za.
                    Barwa - czarne nieprzejrzyste....
                    2025-01-04, 23:48
                  • etman
                    Piwowar nr 51
                    etman
                    Właśnie dotarł do nas Piwowar nr 51.

                    Numer 51 magazynu "Piwowar" poświęcony jest głównie stylowi barley wine, prezentując jego charakterystykę, zasady degustacji, przepisy i aspekty prawne. Tematyka numeru obejmuje również piwowarstwo domowe, historię naczyń do piwa,...
                    2024-12-10, 18:48
                  • Loading...
                  • Koniec listy.
                  Przetwarzanie...