Pasieka Kubina

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Pankracy
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2007.10
    • 2802

Pasieka Kubina

Wątek ten został już poruszony przeze mnie w temacie Czy to można nazwać piwem?. Postanowiłem go jednak wyodrębnić, gdyż jak się okazuje produkt o którym szukałem informacji jest piwem.

Dzięki pszczelarzowi.pl dowiedziałem się, że Pasieka Kubina produkuje Piwo miodowe z dodatkiem słodu (mimo, że nie jest to podane na etykiecie) a zatem ich wyrób nie jest tym samym czym jest Miodowe Piwo Mazowieckie z Pasieki Pachniczówka.

No i teraz nurtuje mnie problem. Czy Pasiekę Kubina można uznać za zakład piwowarski?
  • kangurpl
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.03
    • 2660

Pasieka produkuje surowiec czyli miód.
    Natomiast wyodrębniony obszar w którym warzy się piwo jak najbardziej można nazwać browarem.
    Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
    "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

"denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

Comment

• Pankracy
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2007.10
      • 2802

Ta pasieka produkuje oprócz miodu także inne produkty oparte na miodzie (np. miody pitne i nalewki).
      Chyba trzeba byłoby kogoś z województwa opolskiego kto sprawdziłby jak to w praktyce wygląda na miejscu z produkcją tego piwa miodowego.

Comment

• Maggyk
        Szara Adminiscjencja
        🍼
        • 2004.05
        • 5618

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pankracy Wyświetlenie odpowiedzi
        Ta pasieka produkuje oprócz miodu także inne produkty oparte na miodzie (np. miody pitne i nalewki).
        Chyba trzeba byłoby kogoś z województwa opolskiego kto sprawdziłby jak to w praktyce wygląda na miejscu z produkcją tego piwa miodowego.
        Postaramy się sprawdzić sprawę, jeśli nie uda się wcześniej to w drodze na giełdę spiżowską.
        Adres ku pamięci z etykiety wklejonej przez Pankracego i ze strony internetowej:
        Pasieka Kubina
        Lubieszów, ul.Odrzańska 2a
        47-244 Dziergowice
        Last edited by Maggyk; 2008-10-26, 13:50. Powód: Sprawdzić sprawę :D
        Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
        Piwo domowe -
        Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

Reklama w BROWARZE
        PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

Comment

• Maggyk
          Szara Adminiscjencja
          🍼
          • 2004.05
          • 5618

Zgodnie z zapowiedzią odwiedziliśmy rzeczoną pasiekę przed giełdą w Spiżu. Niestety piwo to nie ma w swoim składzie słodu. Jednakże jest smaczne, co może potwierdzić Jasiu Piwosz
          Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
          Piwo domowe -
          Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

Reklama w BROWARZE
          PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

Comment

• Pankracy
            Major Piwnych Rewolucji
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2007.10
            • 2802

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk Wyświetlenie odpowiedzi
            jest smaczne, co może potwierdzić Jasiu Piwosz
            Ja też mogę to potwierdzić. Próbowałem już tego napitku.
            Jest smaczny i ciemny (przypomina kolorem dunkel weizen). Trochę jednak w nim za dużo słodyczy (karmel) oraz drożdżowych posmaków. Za mało natomiast aromatu miodu.

Wydaje mi się, że będzie to coś dla bezglutenowców, którzy czasami zaglądają na Browar.biz w poszukiwaniu czegoś dla siebie.

Comment

• wrojtek
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2005.11
              • 377

Mam takie pytanie odnośnie tego "piwa". Jaki jest przydatności do spożycia, czy też jak Miodowe Piwo Mazowieckie jest niepasteryzowane?

Comment

• wrojtek
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2005.11
                • 377

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wrojtek Wyświetlenie odpowiedzi
                Jaki jest przydatności do spożycia
                termin oczywiście

Comment

• Pankracy
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2007.10
                  • 2802

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wrojtek
                  czy też jak Miodowe Piwo Mazowieckie jest niepasteryzowane?
                  Raczej niepasteryzowane. Wyczuwalny był zapach drożdży.
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pankracy
                  Jest smaczny i ciemny
                  Zapomnaiałem wspomnieć o pianie. Zachwycająca, gęsta, utrzymująca się do samego końca niczym w weizenie.

Comment

• Pancernik
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2005.09
                    • 9797

Podczas ostatniej wizyty u Pana Arka dałem się (nieco) namówić na Piwo Miodowe z tej pasieki o parametrach 10,5 Blg i 4,5 - 5,5 % alko.
                    Jest złotopomarańczowe, mętne, w zasadzie wygląda, jak treściwy weizen. Piana też - wysoka, kremowa, dość trwała.
                    Pachnie oczywiście miodowo, a w zasadzie miodowo-kwiatowo-jabłkowo-winnie... W smaku, hm..., jakaś dziwna goryczka, dalej jakby jabłkowo-skwaśniałe . Gazu ma niewiele, odpowiednio.
                    Biały kapsel, etykieta "miodowa": kolor tła, motyw plastra, niedźwiedź siedzący na pieńku i pijący miód (?), napis: "Oryginalna sląska receptura", pełne info jak wyżej.
                    Rozwijając hasła typu "Pisarze do piór", "Księża na księżyc", dodam od siebie: "Pszczelarze do uli, piwowarzy do piwa!".

Comment

• dadek
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🍺🍺
                      • 2005.09
                      • 4716

Dziś po wizycie w Rodzince bis, skusiłem się na spróbowanie tego napitku. Drogi strasznie bo aż 6,50 + 0,35 kaucja, ale czego się nie robi by rozszerzyć swoje piwne horyzonty. Niestety, nie rozszerzyłem, gdyż ciężko ten napój nazwać piwem (choć taki napis widnieje na etykiecie). Po nalaniu do szklanki rzeczywiście można sądzić że to piwo, barwa jest złota, mętna (spowodował to zamieszany osad z dna butelki). Utworzyła się około 1 cm piana, która po dwóch łykach przeszła w postać grubej obwódki przy ściance szklanki, pozostawiając jednak "firankę" na szkle. I w tym momencie piwne podobieństwa się kończą. Zapach sugeruje sok jabłkowy z winno - kwaskowych jabłek. Smak to już nie jabłka ale jakby skwaśniały kompot z mirabelek z dodatkiem goździków, lub niedorobione domowe wino + apteczne posmaki. Pojawia się też goryczka, ale jakby z nadpsutego grejfruta. I co najdziwniejsze - miodu to ja tu specjalnie nie czuję, może przy odrobinie wyobraźni jest wyczuwalny, ale czy ktoś widział kiedyś kwaśny miód? Napój w sklepie był przechowywany w lodówce, data jest do 30.12.2010 tak więc nie sądzę by był zepsuty.
                      W składzie podane: chmiel, drożdże, karmel, miód ale co do dwóch ostatnich składników miałbym wątpliwości.. Ciekawi mnie co znaczy Nr. 16035202 na etykiecie. Czyżby każda butelka była numerowana? Bo aż tyle partii (warek?) tego napoju chyba na razie nie powstało? Przy następnej wizycie na Pejzażowej sprawdzę inne butelki.
                      Piwoszom, wielbicielom miodowych, raczej nie polecam - będą zawiedzeni. Eksperymentatorzy mogą być zachwyceni, albo zdziwieni. Ale czy jest to piwo czy nie...?
                      Moim zdaniem nie ale oceńcie sami

Comment

• dadek
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🍺🍺
                        • 2005.09
                        • 4716

Do DP nie dodam ale fotkę mogę
                        Attached Files

Comment

• Bodex
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2004.08
                          • 106

odważyłem się popełnić ten napój. kolor ciemny mętny, piana obfita, zapach mocno spirytusowy. w smaku kwaśne z dużą dawką alkoholu, mocno klepie. na pewno ma więcej obrotów niż zadeklarowane 5,5%
                          kibic w kapciach
                          tv & piwo :))

http://www.pivnica-ceska.pl

http://www.beerpubs.pl/p876,Pivnica-Ceska

http://www.facebook.com/pages/Pivnic...74305045922247

Comment

• baklazanek
                            † 2014 Piwosz w Raju
                            • 2001.08
                            • 3562

Comment

Przetwarzanie...