Piwny słownik niemiecko–polski Deutsch–polnisches Bierwörterbuch

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
    Lager można od bidy traktować jako styl - byłby to pewnie bardziej obecny american lager (zawierający słód jęczmienny, ale niekoniecznie powyżej 50% ).
    Seta nie uważam, żeby BJCP było ostatnią instancją odwoławczą. Jeśli jest taka praktyka browarów niemickich, że nazwą Lager określają piwa >12blg, mocno słodowe itd. to nie można na to zamykać oczu i pisać bzdury, ze pewnie to jest American Standard Lager.

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi

    No Kopyr, np:

    - to jest OK?
    No to nie tyle, że to są błędy, ale nieścisłości. Bo koźlak pszeniczny to Weizenbock, anie Weissbier-bock. Pszeniczne może mieć 5,6% alk i dalej będzie pszeniczne, itd.
    blog.kopyra.com

    Comment

    • Seta
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.10
      • 6964

      #17
      Kur...
      Nie chce mi się z Wami przepychać. Nie traktuję BJCP jak bożka, ale pewną wykładnią jest. Niemieckie browary mogą se nazywać lagerem, co chcą. Mogą się w śmierdzącym kukurydzą piwem powoływać na Prawo Czystości. Co im zrobisz? Wykupisz je i zamkniesz?
      Zresztą mają rację z tym lagerem. Dla mnie lager to nie gatunek, tylko piwo fermentacji dolnej o belgu 9-15. Tak to czuję. I pewnie to nie jest ścisłe, ale definicje podane powyżej też ścisłe nie są.
      Jak uważacie inaczej, to szczęścia życzę i się nie wtrącam - co Wam będę przeszkadzał...

      Comment

      • skitof
        Major Piwnych Rewolucji
        🍼🍼
        • 2007.11
        • 2485

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
        Zresztą mają rację z tym lagerem. Dla mnie lager to nie gatunek, tylko piwo fermentacji dolnej o belgu 9-15. Tak to czuję. I pewnie to nie jest ścisłe, ale definicje podane powyżej też ścisłe nie są.
        Jak uważacie inaczej, to szczęścia życzę i się nie wtrącam - co Wam będę przeszkadzał...
        No i częściowo masz rację: http://www.tufts.edu/as/ger_rus_asia...ite/karte.html

        Comment

        • skitof
          Major Piwnych Rewolucji
          🍼🍼
          • 2007.11
          • 2485

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi


          No to nie tyle, że to są błędy, ale nieścisłości. Bo koźlak pszeniczny to Weizenbock, anie Weissbier-bock. Pszeniczne może mieć 5,6% alk i dalej będzie pszeniczne, itd.
          Jaka jest różnica między Weissbier a Weizenbier? Nie ma żadnej. Określenie Weissbier jest historycznie wcześniejsze i do dzisiaj częściej niż Weizenbier używane w południowych Niemczech. Nawet BJCP w rozdziale 15A stosuje zamiennie oba wyrażenia. Określenie Weizenbock jest więc też synonimem Weissbier Bock, a nawet to drugie jest bardziej popularne. Nie można więc tu mówić o na przykład dwóch różnych gatunkach.

          Comment

          • Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
            Weizenbier: piwo pszeniczne górnej fermentacji o zawartości alkoholu 5 do 5,4%.
            Hefeweizenbier: Pszeniczne Niefiltrowane. W przeciwieństwie do Kristallweizen jest niefiltrowane i naturalnie mętne, może zawierać drobiny osadów drożdżowych.
            Weißbier-Bock: Koźlak Pszeniczny.
            Weißbier dunkel: Pszeniczne Ciemne.
            Weißbier hell: Pszeniczne jasne.

            - to jest OK?
            Pytałeś Kopyra, on, jak i również Skitoff - przy okazji - podziw dla opracowania! - odpowiedzieli na Twe wołania

            ale ja tez dodam swoje 3 grosze - to jest OK, a dodatkowe rozróżnienia, z którymi zresztą nie spotykam się po raz pierwszy, pokazują nam tylko, jak bogate Niemcy są w weizeny, że tak różne nazewnictwa stosują. Dla nas pszeniczne to: jasne pszeniczne z drożdżami. A tymczasem po prostu Hefe i Kristall są odmianami Weizen.

            Weissbier bock = weizenbock - nie ma się czego czepiać.

            Pozostałe dwa: hell - bo sama nazwa "weissbier" nie określa koloru, my tę nazwę uznajemy za równoznaczną z jasnym, ale weź pod uwagę tradycje piwowarstwa niemieckiego.

            Wielce ciekawa przy okazji się dyskusja wywiązała, dlatego kocham to forum
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • Seta
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2002.10
              • 6964

              #21
              Nie o to chodziło Szefowa...
              Wiem, że są rozróżnienia. Nie ma nic przeciw "Weißbier-Bock".
              Tylko: odkąd gatunek definiujemy na podstawie alko? Jeśli już - to dlaczego Weizenbier ma od 5 do 5,4%??? 4,9% to co będzie? Pilsner? Po drugie Weizenbier to dla mnie piwo pszeniczne. Po prostu. Tak jak lager cholerny - jęczmienne dolne. Hefe-weizen to dopiero (pod)gatunek pszenicznego i granice podaje się w ekstrakcie początkowym.
              "Weißbier dunkel: Pszeniczne Ciemne." - nie za krótko (w porównaniu z innymi)?
              Na temat hell nie będę się za bardzo wypowiadał, ale dla moich znajomych Bawarczyków oznacza to piwo lekkie. Z tym zastrzeżeniem, że praktyka nie zawsze to potwierdza...
              Last edited by Seta; 2008-11-25, 23:34.

              Comment

              • jacer
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2006.03
                • 9875

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                P dodatkowe rozróżnienia, z którymi zresztą nie spotykam się po raz pierwszy, pokazują nam tylko, jak bogate Niemcy są w weizeny, że tak różne nazewnictwa stosują.
                No właśnie, browar Maisel's z Bayreuth produkuje następujące pszeniczniaki:

                Maisel´s Weisse Original
                Maisel´s Weisse Light
                Maisel´s Weisse Alkoholfrei
                Maisel´s Weisse Dunkel
                Maisel´s Weisse Hell
                Maisel´s Weisse Kristall


                P.S. Bayreuth mam w planach odwiedzić wiosną
                Milicki Browar Rynkowy
                Grupa STYRIAN

                (1+sqrt5)/2
                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                No Hops, no Glory :)

                Comment

                • skitof
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🍼🍼
                  • 2007.11
                  • 2485

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
                  "Weißbier dunkel: Pszeniczne Ciemne." - nie za krótko (w porównaniu z innymi)?
                  Może za krótko, ale cała tajemnica tkwi w ciemnym słodzie pszenicznym EBC 18-25.

                  Comment

                  • jacer
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2006.03
                    • 9875

                    #24
                    A co to by było: Hopfenauszüge?
                    Milicki Browar Rynkowy
                    Grupa STYRIAN

                    (1+sqrt5)/2
                    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                    No Hops, no Glory :)

                    Comment

                    • Seta
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2002.10
                      • 6964

                      #25
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skitof Wyświetlenie odpowiedzi
                      Może za krótko, ale cała tajemnica tkwi w ciemnym słodzie pszenicznym EBC 18-25.
                      Wiesz co... Nie ważne...
                      Naprawdę fajny jest Twój słownik!

                      Comment

                      • skitof
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🍼🍼
                        • 2007.11
                        • 2485

                        #26
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                        A co to by było: Hopfenauszüge?
                        Hopfenauszug = wyciąg z chmielu. Powyżej w liczbie mnogiej.

                        Comment

                        • Krzysiu
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2001.02
                          • 14936

                          #27
                          Altbier: Górniak. Nazwa wywodzi się od lat. altus i oznacza górne osadzanie się drożdży
                          Bez sensu. Nazwa oznacza dokładnie "piwo starego stylu".

                          Diätbier: Dietetyczne
                          w ten sposób własciwie oznacza się piwo, przeznaczone dla diabetyków.

                          Dunkles: Piwo Ciemne
                          "Dunkles" to stopien wyższy od przymiotnika "dunkel". "Ciemne" to jest "dunkel".

                          Eisbier: Lodowe... Technologia produkcji pochodzi ze Stanów Zjednoczonych
                          technologia produkcji pochodzi z Bawarii i jest opisywana we wszystkich książkach, dot. historii piwowarstwa.

                          Helles: Piwo Jasne.
                          Jak "dunkles" - "helles" to stopien wyższy od przymiotnika "hell".

                          Kristallweizen: Pszeniczne Kryształowe
                          Raczej klarowne.

                          Leichtbier: Lekkie. Zawiera od 7 do 12% ekstraktu. Podczas procesu warzenia część alkoholu zostaje odciągnięta
                          Idiotyzm. Jaki alkohol uwalnia sie w procesie warzenia?

                          Malztrunk: Podpiwek. Jest to bezalkoholowe piwo pełne górnej fermentacji. W procesie warzenia drożdże dodawane są w temperaturze bliskiej 0 st.
                          idiotyzm. Jakie drożdże dodaje się w procesie warzenia?

                          [B]Mehrkornbier: [B/]Wieloziarniste
                          Raczej wielozbożowe.

                          Roggenbier: Żytnie. Jest to ciemne piwo górnej fermentacji
                          Niekoniecznie. Żytnie może też być jasne.

                          Weißbier : Weizenbier: piwo pszeniczne
                          Synonimy, można używać je zamiennie.

                          Nad częścią słownikową nie będę się wywnętrzał, bo nie chce mi się sprawdzać.

                          Comment

                          • ART
                            mAD'MINd
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2001.02
                            • 23960

                            #28
                            Helles czy Dunkles swoje s na końcu zdobyło raczej nie przez stopniowanie a odniesienie się do słowa Bier - ot można stosować zamiennie: das helle Bier lub helles Bier lub w formie skróconej - Helles - gdzie Bier jest już tylko w domyśle. Stopniowanie nie ma moim zdaniem nic do tego bo idzie to tak: hell - heller - am hellsten czy dunkel - dunkler - am dunkelsten.
                            - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                            - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                            - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                            Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                            Comment

                            • Krzysiu
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2001.02
                              • 14936

                              #29
                              Może i tak, ale jak juz robic definicję, to niech ona bedzie precyzyjna. "Helles" nie znaczy słownikowo "jasny".

                              Comment

                              • ART
                                mAD'MINd
                                🥛🥛🥛🥛🥛
                                • 2001.02
                                • 23960

                                #30
                                Skitof dostarczył z grubsza obrobiony blok skalny, mam nadzieję że już wspólnie ów twór doszlifujemy do pożądanej postaci.
                                - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                                - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                                - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                                Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X