sklep zpożywczy+sprzedaż piwa

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ediedi
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2008.12
    • 4

sklep zpożywczy+sprzedaż piwa

Witajcie,

mam na imię Edyta i bardzo słabo orientuję się we wszystkich zagadnieniach związanych nie tylko z piwem, ale także z jego produkcją, czy dystrybycją.
    Jednak moje obecność tutaj jest uzasadniona chęcią pomocy mojemu tacie, który prowadzi mały osiedlowych sklepik. Ostatnimi czasy sprzedaż drastycznie spadła, dlatego zasugerowaliśmy mu rozszerzenie asortymentu o piwo. Jednak nie mam pojęcia, jakie piwo sprzedawałoby się najlepiej. Obiło mi się o uszy, że browary/hurtownie proponują sklepikarzom pewne profity. Jednak, o które browary chodzi i jakiego radzaju to są profity, nie wiem.
    Jeśli znajdzie się, ktoś, kto zechce mi pomóc, to będę bardzo wdzięczna

Pozdrawiam,
    ediedi
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19274

wszystkie!
    ot sprzedajesz piwo i masz zysk... no oczywiście musisz się nim podzielić z fiskusem, ale to już znasz.

Comment

• kopyr
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2004.06
      • 9475

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ediedi Wyświetlenie odpowiedzi
      Witajcie,

mam na imię Edyta i bardzo słabo orientuję się we wszystkich zagadnieniach związanych nie tylko z piwem, ale także z jego produkcją, czy dystrybycją.
      Jednak moje obecność tutaj jest uzasadniona chęcią pomocy mojemu tacie, który prowadzi mały osiedlowych sklepik. Ostatnimi czasy sprzedaż drastycznie spadła, dlatego zasugerowaliśmy mu rozszerzenie asortymentu o piwo. Jednak nie mam pojęcia, jakie piwo sprzedawałoby się najlepiej. Obiło mi się o uszy, że browary/hurtownie proponują sklepikarzom pewne profity. Jednak, o które browary chodzi i jakiego radzaju to są profity, nie wiem.

Pozdrawiam,
      ediedi
      W sklepiku osiedlowym na profity od browarów nie licz. Największy profit na jaki możecie liczyć, to zgrzewka gratis do kilku(nastu) zgrzewek piwa (taka promocja z hurtowni).
      Co do samego pomysłu, niby nie jest to zły pomysł, bo piwo ciągle dobrze sprzedaje się w kanale tradycyjnym, ale... Jeśli sklep ma problemy, to niestety piwo go nie uratuje. No chyba, że to jedyny sklep na osiedlu/małej wsi albo nad jeziorem.

Pytanie jest dlaczego obroty drastycznie spadły? Jeśli dlatego, ze otworzyła się konkurencja, to prawie na pewno ma w ofercie piwo, prawie na pewno w szerszym asortymencie i prawie na pewno taniej. Także sprawa jest raczej z gatunku beznadziejnych.

Co do asortymentu, to na pewno nie należy się sugerować tym forum. No chyba, że sklep chce się pobawić w piwa niszowe, ale nie jest to łatwy orzech do zgryzienia. Jeśli ma to być uzupełnienie oferty, to proponuję znaleźć 5-6 najlepiej sprzedających się piw w Polsce i na nie postawić. Czyli Tyskie, Żubr, Lech, Warka, + może jakieś "regionalne" w stylu Piast, Bosman, Specjal czy Królweskie.
      blog.kopyra.com

Comment

• ediedi
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2008.12
        • 4

Konkurencji raczej nie ma się co obawiać
        Bardziej boję się browarów, bo już niejedną historię o ich "podchodach" słyszałam ;/

Comment

• kopyr
          • 2004.06
          • 9475

Konkurencji raczej nie ma się co obawiać
          Jeśli nie konkurencja, to jakim cudem (przy sporej inflacji) mogły spaść obroty i to jeszcze drastycznie.

Bardziej boję się browarów, bo już niejedną historię o ich "podchodach" słyszałam ;/
          A jakie podchody mogą browary robić pod sklepik osiedlowy?
          Jak w dobrym punkcie, to mogą trochę zapłacić za oklejenie szyb i tyle.
          blog.kopyra.com

Comment

• toto
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2006.12
            • 949

Witajcie,

Pozdrawiam,
            ediedi
            Napisz ediedi skąd jesteś (a właściwie gdzie jest sklepik taty) i jaką macie klientelę, to będzie można wymyślić jakiś piwny asortyment (np. lokalny browar produkujący tanie piwo). Choć obawiam się, że sklepu to nie zbawi, a najbardziej dostępnym (i najmniej kłopotliwym w dostawie) produktem będą ogólnopolskie wynalazki KP lub GŻ.

Comment

• ediedi
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2008.12
              • 4

Jak w dobrym punkcie, to mogą trochę zapłacić za oklejenie szyb i tyle.[/QUOTE]

a jakiego rzędu są to kwoty?

Comment

• kopyr
                • 2004.06
                • 9475

a jakiego rzędu są to kwoty?
                Zależy od punktu. Nie interesowałem się tym zbytnio, bo żadnego badziewia nie będę kleił na szybie. Myślę, że w grę wchodziłoby jednorazowo kilkaset złotych.
                blog.kopyra.com

Comment

• ediedi
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2008.12
                  • 4

W takim razie co, poza materiałami na szybę, mogłyby jeszcze oferować takie browary/hurtownie? Może jakieś programy lojalnościowe, tak, jak na spożywce?

Comment

• kopyr
                    • 2004.06
                    • 9475

W takim razie co, poza materiałami na szybę, mogłyby jeszcze oferować takie browary/hurtownie? Może jakieś programy lojalnościowe, tak, jak na spożywce?
                    A skąd ja mam wiedzieć. To zależy z jakimi hurtowniami będziecie współpracować. Są hurtownie stricte piwne, są napojowe, są wreszcie ogólnospożywcze, które też handlują alkoholem. Możesz mieć retro marketing od obrotu, możesz zbierać na wycieczkę, albo dostaniesz gratisową zgrzewkę. Zależy co tam sobie hurtownia obmyśli. Na wejściu do nowego punktu, jeśli nie będziesz robić sporego obrotu, to na kokosy nie ma co liczyć.
                    blog.kopyra.com

Comment

Przetwarzanie...
                    X