Mam pytanie, odnosnie niedawno zainstalowanych, przynajmniej w Szczecinei w Auchanie, automatow do przyjmowania pustych butelek (czyzby odwieczny polski problem zostal nareszcie rozwiazany ). Napisane na nim jest ze przyjmuje butelki od Zywca, lecha, okocimia itd ale np Okocima Palonego i Pszenicznego nie przyjmowal. Perla niby zwrotna ale jej nie przyjol. (glownie Harnasie sprzedawalem po imrezie). Moze ktos ma wieksze doswiadczenie i wie ktore sa zwrotne a ktore nie.
Automat do butelek
Collapse
X
-
W automacie jest czytnik kodów paskowych i to jest decydujące o zakwalifikowaniu danej butelki, choć na Słowacji zetknąłem się z automatami przyjmującymi butelki z różnych piw nie znajdujących się w ofercie danego sklepu a więc decydował chyba rodzaj butelki.Comment
-
Automaty połykaja chyba wszystkie zaprogramowane butelki ale w Kauflandzie kase zwracają i tak tylko za okazaniem paragonu.Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
Comment
-
A kasę tak jak już kiszot wspomnial zwracają za okazaniem paragonu lub jeśli zamienasz na pełne flaszki.Last edited by granat862; 2008-12-29, 08:52.Szklanka wody nie jednemu człowiekowi juz zaszkodziła, natomiast szklanka Pilznera nigdy."Comment
-
Automat w Kauflandzie przy stacji PKP w Cieszynie przyjmuje butelki bez etykiet, ważne że kształt się zgadza. Dzięki temu można zwrócić, gdzie indziej traktowane jako niezwrotne, butelki typu piknik. Tu są traktowane jako zwrotne (40 gr) bo jest w nich Ambrosius z Kipera. Co ciekawe za inne piwa z tego browaru (Kiper Mocny, Golbeer, Formuła) Kaufland nie pobiera kaucji traktując jako bezzwrotne! Jednak automat je przyjmuje, a przy kasie nie wymagają żadnych paragonów jeśli kwota zakupów przekroczy wartość oddanych butelek. Bo jeśli tylko chcemy odzyskać pieniądze to każą pokazać paragon. Ostatnio miałem okazję zwrócić 23 sztuki pozbawionych etykiet butelek piknik (9,20 zł), zakupiłem 3 Corneliusy po 3,29 zł i zapłacilem tylko 67 gr.Comment
-
W automacie jest czytnik kodów paskowych i to jest decydujące o zakwalifikowaniu danej butelki, choć na Słowacji zetknąłem się z automatami przyjmującymi butelki z różnych piw nie znajdujących się w ofercie danego sklepu a więc decydował chyba rodzaj butelki.Comment
-
Oczywiście powinno być: ...przy powtórnym użyciu butelek, jest ich zmywanie (etykiet). Przepraszam.Comment
-
Za to właśnie lubię Czechy kupuje piwo w 1 markecie a butelkę oddaje winnym i nikt nie truje mi o paragonie albo że takiego piwa nie mamy. Będąc w czeskim cieszynie chciałem wypróbować automat w billi z ciekawości włożyłem butelkę po brackim ale mądra maszynka nie dala się nabraćComment
-
a jest jakiś sposób na odróżnienie butelek o tym samym kształcie, ale pochodzących z Czech i z Polski?
na dole każdej butelki są jakieś różne cyferki i wytłoczone małe punkty... może to jakiś kod?
ostatnio wymieszały mi się butle, a nie chcę jechać do Czech z polskimi, coby wstydu nie robićComment
Comment