Pociągiem po kolejowo-piwnych szlakach

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Pendragon
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2006.03
    • 13964

Mam następujące pytanie...

Czy na czeskich kolejach można robić sobie przerwy w podróży po kupieniu zwykłego biletu?
    Na przykład - kupuje bilet w Czeskim Ceszynie do Sztramberka, po drodze wysiadam w Vojkovicach i idę na piwo do Koniczka. Po 2 godzinach jadę kolejną motoriczką do Frydka i dalej do celu w Sztramberku (w planach była jeszcze Koprzywnica, ale już nie aktualne).

W wariancie A - jadę potem do Vsetina (to już inne województwo, więc odpada bilet RegioNet).
    W wariancie B - kupuję od razu zpateczni do Czeskiego Cieszyna (więc nadal mi się nie opłaca RegioNeta kupować).

Wiem, że cenowo to nie ma to większej różnicy, no ale trzeba się potem dogadywać z konduktorem, więc wolałbym kupić raz w kasie i mieć spokój.

moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot

Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Comment

• docent
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2002.10
      • 5205

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon
      Mam następujące pytanie...

Czy na czeskich kolejach można robić sobie przerwy w podróży po kupieniu zwykłego biletu?
      Przerwy można robić w dacie ważności biletu (przynajmniej ja nigdy nie miałem z tym problemu). Nie jest nawet istotna kategoria pociągu (o ile nie ma specjalnych dopłat). Najlepiej od razu kupić zpatecni, będzie taniej (na tej trasie jizdenka.cz pokazuje 162 Kc).
      Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
      Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
      Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
      Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

Comment

• Pendragon
        🥛🥛🥛
        • 2006.03
        • 13964

Dzięki, wychodzi na to, że lepiej kupić RegioNet, bo to 150 Kc, jeśli się coś nie zmieniło.

A tak przy okazji - jak na tej jizdence.cz obliczyć cenę biletu powrotnego? Nie mogę znaleźć opcji "zpatecni" ?
        Ostatnia zmiana dokonana przez Pendragon; 2010-01-26, 20:05.

Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Comment

• docent
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2002.10
          • 5205

Dzięki, wychodzi na to, że lepiej kupić RegioNet, bo to 150 Kc, jeśli się coś nie zmieniło.

A tak przy okazji - jak na tej jizdence.cz obliczyć cenę biletu powrotnego? Nie mogę znaleźć opcji "zpatecni" ?
          Tyle że RegioNet masz tylko na osobowe (Os) i przyspieszone (Sp). Opcja 'zpatecni' jest na górze ekranu.
          Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
          Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
          Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
          Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

Comment

• Pendragon
            🥛🥛🥛
            • 2006.03
            • 13964

No tak, ślepota
            Tak wiem, że tylko te kategorie pociągów, ale akurat na tej trasie jeżdżą niemal wyłącznie takie, chyba żeby jechać kółko przez Ostrawę, Studenkę.

Comment

• bastion
              Major Piwnych Rewolucji
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2006.10
              • 1174

Jeśli chodzi o przerywanie podróży w trakcie ważności biletu, to trzeba pamiętać, że na biletach do odległości 100 km. przerwa w podróży nie jest dozwolona.
              Natomiast na tych ponad 100 km. można przerwać podróż, ale dopiero po przejechaniu tej(100km.) odległości.
              Tak więc ten pomysł z jednym biletem z przerwą w podróży w Dobraticach Pod Prasivou, odpada.
              Co do dziennego Regionet, można na nim dojechać do Valasske Mezirici. (Moravsko-Slezsky Kraj)
              Normalny powrotny ValMez-Vsetin, to 43 Kc.
              Więc trzeba policzyć, czy 150 Kc. za dzienny Regionet + 43 Kc. czyli 193 Kc, się opłaca.
              Oczywiście zakładam że Jedziesz sam, bo już dwie osoby, to będzie oczywiście taniej.
              No i w dzień roboczy, bo w soboty-niedziele jest dobra oferta Sone+.

Comment

• Pendragon
                🥛🥛🥛
                • 2006.03
                • 13964

To jeszcze odległa przyszłość, bo myślę o o drugiej połowie kwietnia, pewnie po 19.04. raczej dni robocze, bo i komunikacje lepsza a i dostępność niektórych knajp lepsza (np. ostrawski Hobit).

Raczej sam, aczkolwiek chętnie bym tam pojechał z kimś, jeśli nawet nie na bilecie , to chociażby żeby się spotkać na piwku na miejscu.
                Może ktoś wybiera się w tym czasie w okolice Ostrawy, albo nawet i Ołomuńca?

Bastion - rozwiałeś moje wątpliwości co do interpretacji granic RegioNetu (http://www.cd.cz/assets/vnitrostatni...skoslezsky.gif).
                No i te przesiadki tylko powyżej 100 km... No nic najwyżej poćwiczę język i kupię więcej biletów
                No ale jak interpretować te 100 km? Czy 100 km musi być w jedna stronę, czy też jesli kupię powrotny, to liczy się tam i z powrotem? Myślę o sytuacji gdy jadę do Stramberka bez przerwy, a przerwę w Dobraticach robię w drodze powrotnej?

Comment

• Jurandofil
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  🍼
                  • 2007.10
                  • 977

No ale jak interpretować te 100 km? Czy 100 km musi być w jedna stronę, czy też jesli kupię powrotny, to liczy się tam i z powrotem? Myślę o sytuacji gdy jadę do Stramberka bez przerwy, a przerwę w Dobraticach robię w drodze powrotnej?
                  Niestety w jedną stronę.
                  Znam osoby pijące koncerniaki, mimo że próbowały PIWA. Już nie potrafię im pomóc...

Maciek urodził się po zamknięciu Browarów Warmińsko-Mazurskich "JURAND" w Olsztynie. Będą musiały mu wystarczyć wspomnienia taty...
                  Mateusz z kolei... w okresie wielkiego bumu browarów kontraktowych i minibrowarów restauracyjnych. Czego się ze mną napije za kilkanaście lat?

Comment

• dadek
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🍺🍺
                    • 2005.09
                    • 4780

Pendragon, nie zrozum źle Bastiona. Przesiadki na przejazd poniżej 100 km są jak najbardziej dozwolone gdy wynika to z rozkładu jazdy. Z Ostravy czy Českého Těšína np. do Štramberku czy Vsetína nie dojedziesz bez przesiadki a jest to poniżej 100 km. Nikt się do ciebie nie przyczepi jeśli kupisz bilet relacyjny np. Český Těšín - Vsetín i we Frýdku Místku zrobisz przerwę na podjechanie na piwo do Kozlovic. Potem jedziesz dalej i w Valašskím Meziříčí możesz iść spokojnie na lanego Bon'a, a potem kontynuować podróż do Vsetína. Pamiętaj jednak, że jest to możliwe tylko na stacjach węzłowych gdzie pociągi kończą/zaczynają bieg. Nie można oficjalnie przerwać podróży w Dobraticach pod Prašivou by udać się do Konička, gdyż jest to jedynie przystanek osobowy. Choć przyznam się, że zdarzyło mi się tak zrobić kilka razy licząc na pobłażliwość konduktorów, i nie miałem żadnych problemów - bilet był honorowany. Jednak pomimo wszystko doradzam ci kupno RegioNet'u lub Sone+. Daje to dużą swobodę podróżowania i znaczne obniżenie kosztów, szczególnie gdy nie jedzie się samemu.

Comment

• woosaa
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🍼🍼
                      • 2005.07
                      • 1557

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dadek
                      Pendragon, nie zrozum źle Bastiona. Przesiadki na przejazd poniżej 100 km są jak najbardziej dozwolone gdy wynika to z rozkładu jazdy. Z Ostravy czy Českého Těšína np. do Štramberku czy Vsetína nie dojedziesz bez przesiadki a jest to poniżej 100 km. Nikt się do ciebie nie przyczepi jeśli kupisz bilet relacyjny np. Český Těšín - Vsetín i we Frýdku Místku zrobisz przerwę na podjechanie na piwo do Kozlovic. Potem jedziesz dalej i w Valašskím Meziříčí możesz iść spokojnie na lanego Bon'a, a potem kontynuować podróż do Vsetína. Pamiętaj jednak, że jest to możliwe tylko na stacjach węzłowych gdzie pociągi kończą/zaczynają bieg. Nie można oficjalnie przerwać podróży w Dobraticach pod Prašivou by udać się do Konička, gdyż jest to jedynie przystanek osobowy. Choć przyznam się, że zdarzyło mi się tak zrobić kilka razy licząc na pobłażliwość konduktorów, i nie miałem żadnych problemów - bilet był honorowany. Jednak pomimo wszystko doradzam ci kupno RegioNet'u lub Sone+. Daje to dużą swobodę podróżowania i znaczne obniżenie kosztów, szczególnie gdy nie jedzie się samemu.
                      Właśnie rozwiałeś także moje wątpliwości,bo wybierałem się z Bohumina do Dobratic prze z Česki Těšín (tam ok 2 godzinna przerwa na piwko) na jednym bilecie.
                      Mam jeszcze pytanko "biletowe".Czy można kupić bilet Bohumin-Bohumin przez Česki Těšín ,Frydek M,Ostravę ? W Polsce wiem że nie można,a w Czechach? PZDR
                      mb WOS

Comment

• woosaa
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🍼🍼
                        • 2005.07
                        • 1557

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika woosaa
                        Mam jeszcze pytanko "biletowe".Czy można kupić bilet Bohumin-Bohumin przez Česki Těšín ,Frydek M,Ostravę ? W Polsce wiem że nie można,a w Czechach? PZDR
                        Troche pokićkałem,W Polsce nie można kupić biletu gdy podróż rozpoczyna i kończy się na tej samej stacji/przystanku.
                        mb WOS

Comment

• bastion
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2006.10
                          • 1174

Nie wiem czy można, ale obstawiam że nie.
                          Trzeba pytać w kasie.
                          Swoją drogą nawet jakby się nie dało, to róznica w cenie nie jest jakaś straszna, bo taki jeden bilet dookoła kosztuje 116 Kc. a dzielony 124, więc 1.2 zł. różnicy, to strata do przebolenia.
                          Ale Jakbyś był tam, i uzyskał informacje w kasie czy można kupić taki ''kółeczkowy'' bilet, to Podziel się swoją wiedzą.
                          Inna sprawa, że będe w lutym w Czechach, więc sam też zapytam.

Comment

• woosaa
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🍼🍼
                            • 2005.07
                            • 1557

Byłem z kumplem na kółeczku piwno-kolejowym i jako że była sobota to kupiliśmy SONE+ (ten za 150 Kč).Mimo dużych opadów śniegu kolej polska i czeska kursowała punktualnie!.Podróż do Bohumina z Czerwionki z "nową" oferta PR "Sąsiedzi".Bilet trochę tańszy no i nie trzeba przejściówki przez granicę.PZDR
                            mb WOS

Comment

• Pendragon
                              🥛🥛🥛
                              • 2006.03
                              • 13964

3 lipca w końcu ruszają pociągi na szlaku Szklarska Poręba - Harrachov - Kořenov.
                              Trochę dziwna ta relacja, sądziłem, że pojadą przynajmniej do Tanvaldu. Liczyłem też na bezpośrednie połączenie z Libercem i Turnovem. No ale trzeba się cieszyć co jest i się przesiadać na Czeskie Drahy w tym Kořenovie (lub w Harrachovie, po piwku). Obsługiwać ten odcinek mają nasze PR-y.

Rozkład ma wyglądać następująco:
                              Szklarska Poręba Górna - Kořenov:
                              9:05 (codziennie),
                              11:40 (lipiec-sierpień),
                              14:23 (codziennie),
                              16:23 (soboty i niedziele),
                              17:10 (poniedziałek-piątek),
                              20:00 (soboty i niedziele).

Kořenov - Szklarska Poręba Górna:
                              7:56 (codziennie),
                              10:35 (lipiec-sierpień),
                              13:35 (codziennie),
                              15:35 (soboty i niedziele),
                              15:58 (poniedziałek-piątek),
                              19:13 (soboty i niedziele).

Te dwie pary sobotnio-niedzielne będą też jeździć 5 i 6 lipca.

A jak dalej w Czechy jechać vlakiem pokazuje tabela 036, ale uwaga - 9 lipca jest vyluka
                              Ostatnia zmiana dokonana przez Pendragon; 2010-06-22, 18:39.

Comment

• Pankracy
                                Major Piwnych Rewolucji
                                🥛🥛🥛🥛🥛
                                • 2007.10
                                • 2816

Spokojnie. 2-3 lipca to przejazdy pilotażowe (czyt. propagandowe). Prace nad ustaleniem terminu uruchomienia regularnych przewozów i rozkładu jazdy jeszcze trwają.

Comment