Pociągiem po kolejowo-piwnych szlakach

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • woosaa
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2005.07
    • 1557

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka
    Z dużym niepokojem obserwuję wzrost udziału transportu kolejowego w moich podróżach. Wcześniej Gruzja a teraz Rumunia i Mołdawia. A, co jest najzabawniejsze w tym wszystkim to, że podróż tym środkiem lokomocji mnie wcale nie wymęczyła a wręcz przeciwnie. Może, dlatego, że koleje te reprezentują o niebo lepszy poziom niż nasze rodzime.
    Z Gdynii do Gruzji pociągiem? Czy dopiero na miejscu?
    mb WOS

Comment

• abernacka
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2003.12
      • 10869

Na miejscu.
      Piwna turystyka według abernackiego

Comment

• Pendragon
        🥛🥛🥛
        • 2006.03
        • 13964

Czeskie koleje chcą powołać niskokosztową spółkę mającą działać też w Polsce

moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot

Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Comment

• Pendragon
          🥛🥛🥛
          • 2006.03
          • 13964

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Gringo
          W pociagu można kupić, nie wiem czy z odpowiednią dopłatą czy nie. Ze stron www wynika że sieć sprzedaży jest rozwinięta poprzez biura podróży oraz inne agancje (widziałem gdzieś tam mapkę punktów sprzedaży). Poopularna jest sprzedaż online, z tym że nie wiem jakby to było z przelewem z Polski.
          Ktoś już jeździł tym RegioJetem? Nie wiem czy dobrze rozumiem, że mogę zarezerwować miejsce a zapłacić gotówką w jednym z punktów sprzedaży? Widzę opcję wpisania swoich danych. Takie rozwiązanie by mi pasowało, tylko ciekawe jak długo trzymają rezerwację. Chyba trzeba się jednak wcześniej zarejestrować na stronie? I tylko 3 wagony jeżdżą na trasie Praga - Ostrava?
          Ostatnia zmiana dokonana przez Pendragon; 2012-05-04, 16:09.

moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot

Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Comment

• woosaa
            Major Piwnych Rewolucji
            🍼🍼
            • 2005.07
            • 1557

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon
            Ktoś już jeździł tym RegioJetem? Nie wiem czy dobrze rozumiem, że mogę zarezerwować miejsce a zapłacić gotówką w jednym z punktów sprzedaży? Widzę opcję wpisania swoich danych. Takie rozwiązanie by mi pasowało, tylko ciekawe jak długo trzymają rezerwację. Chyba trzeba się jednak wcześniej zarejestrować na stronie? I tylko 3 wagony jeżdżą na trasie Praga - Ostrava?
            Pod koniec marca widziałem kilka składów i wszystkie one miały po 3 pudła.
            mb WOS

Comment

• darekd
              🍺🍺🍺
              • 2003.02
              • 12885

Duża prośba do fachowców. Znajomi z Chorwacji chcą do mnie przyjechać koleją do Wrocławia /potem do Poznania/ w czasie Euro. Mają wygodne połączenia do Budapesztu. Czy nie wiecie jak najtaniej i dostać się pociągiem z Budapesztu do Katowic (Wrocławia)? Z góry dzięki za podpowiedzi

Comment

• motonita2002
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2011.01
                • 41

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd
                Duża prośba do fachowców. Znajomi z Chorwacji chcą do mnie przyjechać koleją do Wrocławia /potem do Poznania/ w czasie Euro. Mają wygodne połączenia do Budapesztu. Czy nie wiecie jak najtaniej i dostać się pociągiem z Budapesztu do Katowic (Wrocławia)? Z góry dzięki za podpowiedzi
                Proszę
                Do Wrocławia:

Do Katowic:
                Ostatnia zmiana dokonana przez motonita2002; 2012-05-18, 23:47.

Comment

• Gringo
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🍼
                  • 2007.07
                  • 2162

Najważniejsze to unikać pociągów EC, jedzie z Budapesztu taki EN476 i to jest jedyna rozsądna opcja.
                  A jeżeli jeszcze chce się zaoszczędzić troszkę grosza, proponuję kupować bilety "od granicy - do granicy", chyba że z Budapesztu do Wrocławia uda się kupić jakiś promocyjny, trzeba przed wyjazdem po prostu sobie podróż skalkulować.
                  Najpierw Budapeszt - Kuty, następnie Breclav - Pertrovice, i już po polskiej stronie Zebrzydowice - (Katowice) Wrocław. Na granicach są kilkunastominutowe postoje. W Breclaviu kasa może być czynna, jest kilkunastominutowy postój, to można wyjść i kupić (bez dopłaty za wydanie w pociągu) bilet. W Zebrzydowicach mogą próbować oszukać i sprzedać za dopłatą 10 zł, co jest niezgodne z przepisami jeżeli kasa jest zamknięta, a jest o tej porze nieczynna.

Jest to uciążliwe ale unikamy taryf międzynarodowych, no i trzeba mieć jeszcze walutę CZK i PLN, gdyż konduktorzy nie zawsze mają możliwość odbioru zapłaty kartą.
                  Za odcinek:
                  Breclav - Petrovice - 268 CZK
                  Zebrzydowice - Wrocław ok 50 PLN

Comment

• Robert13
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2010.04
                    • 899

Pamietam jak 10-12 lat temu dostalem od znajomego piracką wersję Hafas-a, czyli programu z wszystkimi połączeniami kolejowymi w Polsce i jakie było moje zdziwienie gdy -juz tego dokładnie nei pamiętam, co zmieniało się w opcjach- można było zrobic sobie podróż po całej europie z całą Rosją włącznie.
                    Najdłuższą jaka ustawiłem sobie w tym programie to była Lizbona-Berlin-Moskwa-Władywostok.

Comment

• darekd
                      🍺🍺🍺
                      • 2003.02
                      • 12885

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Gringo
                      Najważniejsze to unikać pociągów EC, jedzie z Budapesztu taki EN476 i to jest jedyna rozsądna opcja.
                      A jeżeli jeszcze chce się zaoszczędzić troszkę grosza, proponuję kupować bilety "od granicy - do granicy", chyba że z Budapesztu do Wrocławia uda się kupić jakiś promocyjny, trzeba przed wyjazdem po prostu sobie podróż skalkulować.
                      Najpierw Budapeszt - Kuty, następnie Breclav - Pertrovice, i już po polskiej stronie Zebrzydowice - (Katowice) Wrocław. Na granicach są kilkunastominutowe postoje. W Breclaviu kasa może być czynna, jest kilkunastominutowy postój, to można wyjść i kupić (bez dopłaty za wydanie w pociągu) bilet. W Zebrzydowicach mogą próbować oszukać i sprzedać za dopłatą 10 zł, co jest niezgodne z przepisami jeżeli kasa jest zamknięta, a jest o tej porze nieczynna.

Jest to uciążliwe ale unikamy taryf międzynarodowych, no i trzeba mieć jeszcze walutę CZK i PLN, gdyż konduktorzy nie zawsze mają możliwość odbioru zapłaty kartą.
                      Za odcinek:
                      Breclav - Petrovice - 268 CZK
                      Zebrzydowice - Wrocław ok 50 PLN
                      Dzięki, mam pytanie. Czy u Słowaków w pociągu można kupić bilet Sturovo-Bohumin.
                      Między Czechami i Słowacją chyba nadal nie ma taryfy międzynarodowej? Może to jest najtańsza opcja?

Comment

• Gringo
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🍼
                        • 2007.07
                        • 2162

Dzięki, mam pytanie. Czy u Słowaków w pociągu można kupić bilet Sturovo-Bohumin.
                        Między Czechami i Słowacją chyba nadal nie ma taryfy międzynarodowej? Może to jest najtańsza opcja?
                        To już ciężkie pytanie zapewne kolega Boris-CZ będzie wiedział bo jest maszynistą z gniazda ostrawskiego, na PW może odpowie.

Na pewno są honorowane wzajemnie bilety kolejowe, to i może taryfy międzynarodowej nie ma.

Comment

• dadek
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🍺🍺
                          • 2005.09
                          • 4782

Też nie wiem czy można kupić w pociągu bilet na odcinek Šturovo - Bohumín ale jednak chyba lepiej kupić na terenie Słowacji bilet do Kutu (tak jak radzi Gringo), a potem Břeclav - Zebrzydowice hranica (nie Petrovice). Jest to punkt taryfowy ČD, do którego sprzedawane są czeskie bilety krajowe. Chronimy się wtedy przed zachłannością konduktorów spółki IC bezprawnie pobierających (wspomnianą przez Gringo) dopłatę 10 zł za wypisanie biletu od st. Zebrzydowice. Poza tym jest korzystne kupić osobny bilet na przejazd w Czechach, gdyż ČD stosuje slevu pro skupiny (zniżka dla grup), gdzie tylko pierwsza osoba płaci cały bilet, a każda następna ulgowy (oczywiście przy zakupie wspólnego biletu).

Comment

• docent
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2002.10
                            • 5205

Ważna informacja: dziś ostatni dzień na kupno REGIOkarnetu za 99 pln (ważny będzie przez dwa miesiące). Od jutra nowa cena - 119 pln.
                            Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
                            Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
                            Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
                            Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

Comment

• celtyk87
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2008.11
                              • 208

To co odwalają PR to przegięcie. nie dość że ciągle likwidują połączenia (rzez na śląsku) to na dodatek ciągle podrażają bilety a komfortu podróży jak nie było tak nie ma.

Comment

• docent
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2002.10
                                • 5205

Żeby nie było, że tylko PR jest be, to od 1 czerwca Intercity obejmuje obowiązkową miejscówką w 2 klasie 82 pociągi TLK. Czyli pięć zeta do biletu dodatkowo...Wykaz składów objętych pełną rezerwacją tutaj.
                                Ostatnia zmiana dokonana przez docent; 2012-05-31, 14:54.
                                Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
                                Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
                                Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
                                Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

Comment