Pociągiem po kolejowo-piwnych szlakach
Collapse
X
-
-
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzieComment
-
W pociagu można kupić, nie wiem czy z odpowiednią dopłatą czy nie. Ze stron www wynika że sieć sprzedaży jest rozwinięta poprzez biura podróży oraz inne agancje (widziałem gdzieś tam mapkę punktów sprzedaży). Poopularna jest sprzedaż online, z tym że nie wiem jakby to było z przelewem z Polski.Ostatnia zmiana dokonana przez Pendragon; 2012-05-04, 16:09.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzieComment
-
Ktoś już jeździł tym RegioJetem? Nie wiem czy dobrze rozumiem, że mogę zarezerwować miejsce a zapłacić gotówką w jednym z punktów sprzedaży? Widzę opcję wpisania swoich danych. Takie rozwiązanie by mi pasowało, tylko ciekawe jak długo trzymają rezerwację. Chyba trzeba się jednak wcześniej zarejestrować na stronie? I tylko 3 wagony jeżdżą na trasie Praga - Ostrava?mb WOSComment
-
Duża prośba do fachowców. Znajomi z Chorwacji chcą do mnie przyjechać koleją do Wrocławia /potem do Poznania/ w czasie Euro. Mają wygodne połączenia do Budapesztu. Czy nie wiecie jak najtaniej i dostać się pociągiem z Budapesztu do Katowic (Wrocławia)? Z góry dzięki za podpowiedziComment
-
Duża prośba do fachowców. Znajomi z Chorwacji chcą do mnie przyjechać koleją do Wrocławia /potem do Poznania/ w czasie Euro. Mają wygodne połączenia do Budapesztu. Czy nie wiecie jak najtaniej i dostać się pociągiem z Budapesztu do Katowic (Wrocławia)? Z góry dzięki za podpowiedzi
Do Wrocławia:
Do Katowic:
Ostatnia zmiana dokonana przez motonita2002; 2012-05-18, 23:47.Comment
-
Duża prośba do fachowców. Znajomi z Chorwacji chcą do mnie przyjechać koleją do Wrocławia /potem do Poznania/ w czasie Euro. Mają wygodne połączenia do Budapesztu. Czy nie wiecie jak najtaniej i dostać się pociągiem z Budapesztu do Katowic (Wrocławia)? Z góry dzięki za podpowiedzi
A jeżeli jeszcze chce się zaoszczędzić troszkę grosza, proponuję kupować bilety "od granicy - do granicy", chyba że z Budapesztu do Wrocławia uda się kupić jakiś promocyjny, trzeba przed wyjazdem po prostu sobie podróż skalkulować.
Najpierw Budapeszt - Kuty, następnie Breclav - Pertrovice, i już po polskiej stronie Zebrzydowice - (Katowice) Wrocław. Na granicach są kilkunastominutowe postoje. W Breclaviu kasa może być czynna, jest kilkunastominutowy postój, to można wyjść i kupić (bez dopłaty za wydanie w pociągu) bilet. W Zebrzydowicach mogą próbować oszukać i sprzedać za dopłatą 10 zł, co jest niezgodne z przepisami jeżeli kasa jest zamknięta, a jest o tej porze nieczynna.
Jest to uciążliwe ale unikamy taryf międzynarodowych, no i trzeba mieć jeszcze walutę CZK i PLN, gdyż konduktorzy nie zawsze mają możliwość odbioru zapłaty kartą.
Za odcinek:
Breclav - Petrovice - 268 CZK
Zebrzydowice - Wrocław ok 50 PLNComment
-
Pamietam jak 10-12 lat temu dostalem od znajomego piracką wersję Hafas-a, czyli programu z wszystkimi połączeniami kolejowymi w Polsce i jakie było moje zdziwienie gdy -juz tego dokładnie nei pamiętam, co zmieniało się w opcjach- można było zrobic sobie podróż po całej europie z całą Rosją włącznie.
Najdłuższą jaka ustawiłem sobie w tym programie to była Lizbona-Berlin-Moskwa-Władywostok.Comment
-
Najważniejsze to unikać pociągów EC, jedzie z Budapesztu taki EN476 i to jest jedyna rozsądna opcja.
A jeżeli jeszcze chce się zaoszczędzić troszkę grosza, proponuję kupować bilety "od granicy - do granicy", chyba że z Budapesztu do Wrocławia uda się kupić jakiś promocyjny, trzeba przed wyjazdem po prostu sobie podróż skalkulować.
Najpierw Budapeszt - Kuty, następnie Breclav - Pertrovice, i już po polskiej stronie Zebrzydowice - (Katowice) Wrocław. Na granicach są kilkunastominutowe postoje. W Breclaviu kasa może być czynna, jest kilkunastominutowy postój, to można wyjść i kupić (bez dopłaty za wydanie w pociągu) bilet. W Zebrzydowicach mogą próbować oszukać i sprzedać za dopłatą 10 zł, co jest niezgodne z przepisami jeżeli kasa jest zamknięta, a jest o tej porze nieczynna.
Jest to uciążliwe ale unikamy taryf międzynarodowych, no i trzeba mieć jeszcze walutę CZK i PLN, gdyż konduktorzy nie zawsze mają możliwość odbioru zapłaty kartą.
Za odcinek:
Breclav - Petrovice - 268 CZK
Zebrzydowice - Wrocław ok 50 PLN
Między Czechami i Słowacją chyba nadal nie ma taryfy międzynarodowej? Może to jest najtańsza opcja?Comment
-
zapewne kolega Boris-CZ będzie wiedział bo jest maszynistą z gniazda ostrawskiego, na PW może odpowie.
Na pewno są honorowane wzajemnie bilety kolejowe, to i może taryfy międzynarodowej nie ma.Comment
-
Też nie wiem czy można kupić w pociągu bilet na odcinek Šturovo - Bohumín ale jednak chyba lepiej kupić na terenie Słowacji bilet do Kutu (tak jak radzi Gringo), a potem Břeclav - Zebrzydowice hranica (nie Petrovice). Jest to punkt taryfowy ČD, do którego sprzedawane są czeskie bilety krajowe. Chronimy się wtedy przed zachłannością konduktorów spółki IC bezprawnie pobierających (wspomnianą przez Gringo) dopłatę 10 zł za wypisanie biletu od st. Zebrzydowice. Poza tym jest korzystne kupić osobny bilet na przejazd w Czechach, gdyż ČD stosuje slevu pro skupiny (zniżka dla grup), gdzie tylko pierwsza osoba płaci cały bilet, a każda następna ulgowy (oczywiście przy zakupie wspólnego biletu).Comment
-
Ważna informacja: dziś ostatni dzień na kupno REGIOkarnetu za 99 pln (ważny będzie przez dwa miesiące). Od jutra nowa cena - 119 pln.Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!Comment
-
Żeby nie było, że tylko PR jest be, to od 1 czerwca Intercity obejmuje obowiązkową miejscówką w 2 klasie 82 pociągi TLK. Czyli pięć zeta do biletu dodatkowo...Wykaz składów objętych pełną rezerwacją tutaj.Ostatnia zmiana dokonana przez docent; 2012-05-31, 14:54.Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!Comment