Jestem w 3 pokoleniu kolejarzem. Pociąg dla mnie to drugi dom.
Pociągiem po kolejowo-piwnych szlakach
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika olie Wyświetlenie odpowiedziMożna to zrobić taniej. Z Warszawy trzeba kupić bilet do Pragi w SparDay za 24 EUR (106,8 zł) i wysiąść w Ołomuńcu. EC Praha jedzie 5:35-11:16.
Bilet na powrót można kupić na www.cd.cz - np. nocna kuszetka to koszt 701 CZK (ok. 115 zł). Razem za dorosłego i bez żadnej przesiadki wychodzi 227 zł (bez kuszetki będzie oczywiście taniej)."Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgroza Wyświetlenie odpowiedziJest jeszcze korzystniejsza możliwość, przy użyciu bezpośredniego EC Praha przez Chałupki:
- zakup biletów weekendowych max 154x4 = 616 PLN
- zakup skupinovych weekendowych jizdenek x 2, które są ważne od Chałupek:
2x 279 CZK + 2 x 369 CZK (z MHD Olomouc) = 208 PLN
Czyli totalna cena wyniesie maksymalnie 824 zł za rodzinę, do tego można kombinować, czy z ulgami na młodzież nie wyjdzie taniej ulga + wcześniej od weekendowego. I nie jest to absolutnie opcja budżetowa z przesiadkami, tylko podróż jednym pociągiem na 3 biletach. Skupinove jizdenki można kupić przez neta.Ostatnia zmiana dokonana przez VanPurRz; 2016-05-10, 20:10."Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika VanPurRz Wyświetlenie odpowiedziO to się zainteresuję. Szkoda, że na informacji nie mówią o różnych tego typu opcjach. a na wykendowych można jechać EC? Myślałem, że tylko PR.
Weekendowy bilet jest osobno na EC/EIC/Pendolino/IC/TLK, osobno na IC/TLK, osobno na PR i osobno na regionalne bez KM.Lotna ekspozytura browaru
Też Was kocham.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgroza Wyświetlenie odpowiedziWeekendowy bilet jest osobno na EC/EIC/Pendolino/IC/TLK, osobno na IC/TLK, osobno na PR i osobno na regionalne bez KM.
@VanPuRz
Polska to nie Czechy żeby Ci w kasie podpowiedzieli najtańszą opcję przejazdu - a wręcz odwrotnie.
Do Olomouca możesz dojechać naprawdę tanio w ten sposób:
Jeśli wiesz z dłuższym wyprzedzeniem kiedy masz zamiar jechać, łapiesz na stronie IC promocyjne bilety na któryś EC Warszawa - Katowice po 49 zł (jedzie 2,5 godz.), jeśli nie to za 54 zł dojedziesz TLK. Z Katowic do Bohumína jeżdżą pociągi KŚ (1,5 godz.). Normalna cena to 16 zł ale w weekendy dostajesz już za 13,77 i możesz podróżować w Czechach po całym Moravsko-Slezskim kraju KAŻDYM pociągiem ČD niezależnie od kategrii ((oferta Silesia weekend). Czyli jedziesz na nim aż do stacji Hranice na Moravě, skąd do Olomouca jest raptem 50 km - oczywiście wcześniej zaopatrujesz się w Bohumíně w bilet grupowy ČD na ten odcinek, co jest sprawą groszową (im więcej osób tym taniej).
Alternatywnie można też wykorzystać przejazd pociągiem z Katowic przez Cieszyn - Český Těšín - tu też oczywiście obowiązuje Silesia weekend, lecz podróż się wydłuża. Oczywiście w Polsce podałem ceny pełnych biletów, jeśli ktoś ma zniżkę ustawową, do promocyjnych biletów też ją dostanie.
Comment
-
-
Możesz jeszcze skorzystać z opcji Leo Express.
Trzeba śledzić promocję bo można trafić Z Krakowa w kierunku Pragi bilet w cenie 38 zł. Bez promocji też tragedii nie ma.
Z tym że z Krakowa do Bohumina jedzie się autobusem i w dopiero w Bohuminie przesiadka na Leo vlak.
Comment
-
-
Tak jest. Z pociągów prywatnych przewoźników Leo Express i Regio Jet można skorzystać oczywiście także na trasie Bohumín (lub Český Těšín) - Hranice na Moravě - Olomouc (szczególnie poza weekendami jeśli nie obowiązuje Silesia weekend). Ceny promocyjne, czasem dużo niższe niż ČD.
Comment
-
-
Koleje Śląskie wprowadziły fajne zniżki,kupując bilet KŚ Silesia Weekend do końcowej stacji Chałupki lub Cieszyn mamy darmowe przejazdy na całym terenie kraju morawsko-śląskim.Bilet obowiązuje od 18-tej dnia poprzedzającego dzień wolny do 6 rano po dniu wolnym.Przykładowo Racibórz-Chałupki tam/powrót to koszt 9,50 zł i można do bólu jeżdzić po Morawsko-Śląskim.Aż strach pomyśleć ile browarów można odwiedzić za 10 zł
Comment
-
-
Koledzy.
Najbliższą majówkę zamierzam spędzić w okolicach Liberca. Startuję z Jeleniej.
Czy Bilet Podróżnika + Czechy będzie najlepszą/najwygodniejszą opcją? Będę trochę jeździć po Czechach, ale nie za wiele i w najbliższej okoli Liberca .
Czy polecacie coś odwiedzić specjalnie?Ostatnia zmiana dokonana przez colkurtz; 2016-05-13, 10:11.
Comment
-
-
http://www.zvon.de/pl/Bilety-calodzienne-EURO-NYSA/ Zdecydowanie Euro-nysa.
Varnsdorf, Krasna Studanka, Frydlant, Zittau... Kiedy ja będę mógł tam znów pojechać?Lotna ekspozytura browaru
Też Was kocham.
Comment
-
-
A po co do Żytawy?
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedziA po co do Żytawy?
Chodziło mi o browar w Zgorzelcu nad Nysą, wybacz.Lotna ekspozytura browaru
Też Was kocham.
Comment
-
-
Bardzo Wam dziękuję za pomoc i informacje. Na pewno się przydadzą"Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"
Comment
-
Comment