Pociągiem po kolejowo-piwnych szlakach
Collapse
X
-
Pankracy chyba nie dostrzegasz logicznej sprzeczności w tym co napisałeś
P.S. Czy ty aby nie jesteś z pekapu?Ostatnia zmiana dokonana przez delvish; 2010-07-03, 21:39."You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)Comment
-
Rzeczywiście trochę może w tym zdaniu namieszałem (zmęczony jestem, upalny dzień dzisiaj był). Chciałem jednak zwrócić uwagę, że kolei w Polsce nie należy obecnie postrzegać jako monolitu. Polskie Koleje Państwowe zostały poddane po 2000 roku restrukturyzacji. Przekształcono je w grupę kapitałową. Kto inny teraz zarządza infrastrukturą, kto inny odpowiada za przewozy, a jeszcze inny podmiot jest odpowiedzialny za sieć trakcyjną.
Z linią Szklarska Poręba Górna - Jakuszyce - Granica Państwa Grupa PKP nie ma nic wspólnego. Tzw. "PKP" za nią nie odpowiada bo się jej pozbył. Teraz za tą linię odpowiada Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego. To on wyznacza zarządcę i organizuje na niej przewozy.
Za to co się tam wyprawia odpowiedzialność ponosi samorząd (urząd wojewódzki). Więc na nich sobie można pluć, a nie na Grupę PKP.Comment
-
Z linią Szklarska Poręba Górna - Jakuszyce - Granica Państwa Grupa PKP nie ma nic wspólnego. Tzw. "PKP" za nią nie odpowiada bo się jej pozbył. Teraz za tą linię odpowiada Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego. To on wyznacza zarządcę i organizuje na niej przewozy.
Za to co się tam wyprawia odpowiedzialność ponosi samorząd (urząd wojewódzki). Więc na nich sobie można pluć, a nie na Grupę PKP.
Nie dalej niż tydzień temu spożywałem piwo w gościem z UM. Przypomniałem sprawe muzeum w Lwówku Śl. Odpowiedz była jedna: aaaa, to ten, on tak sobie gadał. Gdy nie było mu to do niczego potrzebne, zapomniał.
P.S. Opcja rządząca to PO.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
A tam od razu pluć. Mają po prostu w UM dość specyficzne poczucie humoru.Ostatnia zmiana dokonana przez delvish; 2010-07-03, 22:19."You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)Comment
-
Ale nie ma co, niedługo przejmie to pewnie Arriva RP (od teraz właśnie z dopiskiem RP), czytaj: Deutsche Bahn i wtedy nagle wszelkie problemy zniknąOstatnia zmiana dokonana przez Pendragon; 2010-07-03, 22:47.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzieComment
-
To nie na temat, ale wersja drugiej strony jest taka, że to władze olały muzeum, bo byłoby w jakiś sposób konkurencyjne z muzeum w Jeleniej Górze.Comment
-
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
-
A ile już właściciel zebrał eksponatów, których wcześniej nie było w browarze?
W Broumovie udało się stworzyć muzeum bez pieniędzy podatników...
A trzymając się tematu do Broumova-Olivětína dojeżdża pociąg z granicznego Meziměstí i Nachodu. Dojechać tam można również bezpośrednio z Hradca KrálovéComment
-
Nawiasem mówiąc, tworzenie samorządowego muzeum po to, aby prywatnej firmie lepiej się powodziło, jest od początku dość wątpliwym pomysłem i ja osobiście byłem pewien, że tak się to skończy. Uwaga darkad jest nader celna:
Nie mogę wyjść z podziwu, że poważni ludzie, biznesmeni, uwierzyli w te głupoty.Comment
-
Kolej Izerska
No i na piwko do Harrachova pociągiem póki co nie pojedziemy,
choć kacyki z naszego bantustanu już przejechały się tym pociągiem widmo
/zresztą nie pierwszy raz/
Comment
-
Otóz to. I gdy niektórzy się oburzali, że urzędasy bawią się za nasze pieniądze, gdy i tak było wiadomo, że żaden pociąg nie pojedzie, to znaleźli sie tacy co ich bronili. I to jest obrzydliwe. tfu.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
-
Pozwolę sobie na mały cytat:
"W ubiegły piątek ze Szklarskiej Poręby do Korenov przy dźwiękach fanafar wyjechał pociąg pełen dostojnych polskich oficjeli z wicemarszałkiem, europosłem, posłanką, starostą, radnymi sejmiku i ambasadorem Polski w Czechach. Jednak po stronie czeskiej nikt ich nie powitał (...) Dlaczego w Korenov nie było odpowiednio ważnych dla polskiej delegacji Czechów? Wyjaśnił to w czeskiej telewizji Martin Sepp, przedstawiciel lokalnych władz z Liberca, który odmówił uczestnictwa w uroczystej inauguracji linii. - Uważamy za niestosowny udział w przedsięwzięciu, z którego nie będzie mógł korzystać zwykły pasażer - mówił pan Martin Sepp."
I za to lubię Czechów.
Ponoć mają zbudować linię telekomunikacyjną transgraniczną - odbiór w lutym 2011...Ostatnia zmiana dokonana przez Pendragon; 2010-07-09, 09:36.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzieComment