Zajrzałem do Atlasu Lokomotiv i nie widzę aby to była wina skrajni. Motoriczka serii 810 ma jeszcze 20 mm zapasu do wymiaru granicznego skrajni w Polsce. Poza tym wjeżdzali tą serią do Głuchołaz i Łupkowa (ZSR). To jest zapewne kwestia zgody UTK na ruch transgraniczny Czeski Cieszyn - Cieszyn, otrzymanie takiej zgody nie wymaga jakichś szczególnych wymagań od przewoźnika dlatego przedstawiciele CD szybko i zdecydowanie wypowiedzieli się w tym temacie. Jeżeli jednak moje życzenie miało się spełnić i CD chcieliby wjeżdzać do BB to seria 810, musiałaby przejść badania celem otrzymania świadectwa dopuszczenia do eksploatacji w RP. To im się nie opłaca niestety.
Pociągiem po kolejowo-piwnych szlakach
Collapse
X
-
Problem jest z małą wytrzymałością pudła serii 810. Polskie normy są surowsze od czeskich i słowackich. "Motorak" przy obecnie obowiązujących przepisach z uwagi na słabą konstrukcję nie kwalifikuje się żeby dostać homologację od UTK.Comment
-
Comment
-
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzieComment
-
Rozszerzona oferta „Sąsiedzi”
Źródło: RK
Przewozy Regionalne od 1 czerwca rozszerzyły ofertę „Sąsiedzi” o odcinki: Wrocław – Opole (pociągi nr 6430/1/3357, 4626/7/3352) i Legnica Żagań (pociągi nr 76136/5845, 67135/5844).
Oferta „Sąsiedzi” pozwala korzystać z przejazdów pociągami międzynarodowymi w relacjach krajowych, po atrakcyjnych cenach.
W obrębie Dolnego Śląska, ofertą objęte są m.in. relacje:
- Wrocław Główny – Bohumin
- Sędzisław – Kralovec (Trutnov hl.n.)
- Szklarska Poręba Górna – Harrachov (Korenov)
- Wrocław Główny – Goerlitz (Drezno)
- Legnica – Forst Lausitz
TABELA OPŁAT ZA BILETY JEDNORAZOWE
klasa 2 pociągów REGIO
Za odległość - taryfa normalna
do 5km - 3,00
6 - 10km - 3,20
11 - 15km - 3,70
16 - 20km - 4,30
21 - 25km - 5,30
26 - 30km - 6,30
31 - 35km - 6,90
36 - 40km - 8,00
41 - 47km - 9,00
48 - 53km - 10,00
54 - 59km - 11,10
60 - 67km - 11,60
68 - 73km - 12,60
74 - 80km - 13,60
81 - 90km - 14,60
91 - 100km - 15,70
101 - 120km - 17,20
121 - 140km - 19,20
141 - 160km - 21,20
161 - 180km - 23,20
181 - 200km - 25,20Ostatnia zmiana dokonana przez Gringo; 2011-06-07, 06:44.Comment
-
Za ciosem sukcesu sprzedaży Atlasu Linii Kolejowych, firma Eurosprinter wydała Mały Atlas Linii Kolejowych Polski 2011 "wersja podróżnicza". Premiera miała miejsce w dniu 01.06.2011. Cena jest już zdecydowanie bardziej atrakcyjna od Wielkiego Atlasu- 45 zł.
Comment
-
To jest atlas linii a nie rozkład jazdy. Poza tym to rozkłady zmieniają się codziennie, a nie co 3 miesiące
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzieComment
-
Na przykład z Bydgoszczy do Gościszewa można dojechać w niecałe cztery godziny pociągami Arrivy, czyli DB. Ciekawe, jak to funkcjonuje - z tym że trzeba by było się nastawić na nocleg, bo nie da się ustawić tak kilkugodzinnej wizyty. Szkoda, że już nie mieszkam w Bdg.Lotna ekspozytura browaru
Też Was kocham.Comment
-
Ja o tym projekcie słyszę już od co najmniej 20 lat, jak nie 25. Nie wiem czy dożyję realizacji.
Poza tym mowa jest o jakiś Szczyrzycach, a nie Szczyrzycu
"Planowana inwestycja kolejowa da zatrudnienie ponad tysiącom osób". Ile to jest ponad tysiącom? Milionom?Ostatnia zmiana dokonana przez Pendragon; 2012-01-27, 10:54.
-
Rynek Kolejowy: http://www.rynek-kolejowy.pl/29148/P...raz_blizej.htm
A koszty budowy linii Podłęże – Piekiełko już w 2006 roku szacowano na 8-9 mld zł. Teraz mówi się o 5-6 mld zł.Comment
-
-
Wydaje mi się że nie jeden tor nie zmniejszyłby kosztów o niemal 50% (nie uwzględniając jeszcze inflacji od 2006 roku). Poza tym jednotorówka jest do d...
Jak to często mówię - pożyjemy zobaczymy
Starają się o pieniądzę na rozbudowę a Małopolska ma dużo do zrobienia w istniejącej infrastrukturze. Połączenia z woj. śląskim są fatalne.
Czechowice Dz. - Kraków - 180 minut - około 90km.
Katowice - Kraków pociąg IC 120 minut - około 80 km.
Dla mnie, wycieczka do Omerty w Krakowie, 90km w jedną stronę to była podróż w której spędziłem w pociągu łącznie prawie 7 godzin. Paradoksalnie dobrą alternatywą (czasu przejazdu) jest wycieczka do Wrocławia.Comment