Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dadek
Wyświetlenie odpowiedzi
Pociągiem po kolejowo-piwnych szlakach
Collapse
X
-
Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika docent Wyświetlenie odpowiedziPięknie. Szczerze mówiąc to był ewenement na skalę europejską żeby środek masowej komunikacji był w użyciu prawie pół wieku...
Poza tym, w świecie transportu (lotniczego ) nie takie cuda się zdarzają, że chociażby wymienię An-2 czy innego Herculesa .
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika docent Wyświetlenie odpowiedziPięknie. Szczerze mówiąc to był ewenement na skalę europejską żeby środek masowej komunikacji był w użyciu prawie pół wieku...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną Wyświetlenie odpowiedziW Lizbonie jeżdżą i pewnie długo będą jeździć jeszcze starsze.Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!
Comment
-
-
A co tam o tramwajach. Widzi mi się, że polski transport kolejowy wejdzie ponownie "kiblami" w kolejne dziesięciolecie. EN57 i jego pochodne to nadal najpospolitszy elektryczny zespół traktcyjny na polskich liniach kolejowych.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dadek Wyświetlenie odpowiedziAle jak dla mnie - najlepsze tramwaje jakimi jeździłem.
Comment
-
-
Gdy jakiś miłośnik kolei zawita do Pilzna, to może zajechać do pobliskiej wioski Starý Plzenec. Znajduje się tam muzeum wąskotorówek 600 mm. Podaję namiary
GPS: 49°41'30.243"N, 13°27'52.084"E. Można tam się dostać koleją albo autobusem 32, który może nas zabrać z Černic, czyli miejsca, gdzie warzy Purkmistr.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną Wyświetlenie odpowiedziW Lizbonie jeżdżą i pewnie długo będą jeździć jeszcze starsze.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pankracy Wyświetlenie odpowiedziW Polsce są jeszcze eksploatowane równie stare jak 13N "Helmuty".
A co tam o tramwajach. Widzi mi się, że polski transport kolejowy wejdzie ponownie "kiblami" w kolejne dziesięciolecie. EN57 i jego pochodne to nadal najpospolitszy elektryczny zespół traktcyjny na polskich liniach kolejowych.
Także na kolei, nie tylko u nas, 50 letnie pojazdy trakcyjne to nic dziwnego.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Gringo Wyświetlenie odpowiedziA jak było z ogrzewaniem kabiny motorniczego ? Przy ostrych mrozach nie marzły dolne kończyny ? Albo inne ?Last edited by dadek; 2013-02-13, 01:22.
Comment
-
-
W Bytomiu na najkrótszej chyba trasie w świecie jeździ N z połowy lat pięćdziesiątych.Linia ma 1350 m i 4 przystanki.Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
Comment
-
-
Do końca tego roku PKP PLK zamknie około 2000 km linii kolejowych.
Jak kogoś interesuje to tutaj jest lista linii które ulegną (nie ma co ukrywać) likwidacji.
Oczywiście Spółka twierdzi że zaoszczędzi miliony na tej operacji, ciekawe ile by Państwo zaoszczędziło na całkowitej likwidacji PKP PLK.
Comment
-
-
Bardzo nam bliska duńska wyspa miała swoją kolej. Wybieram się tam już od 15 lat i dotrzeć nie mogę. Teraz wiem że jak pojadę, to będzie to wycieczka rowerem po byłych szlakach kolejowych. Ostało się też Muzeum Bornholmskich Kolei Żelaznych w Nexø.
Cały (szkoda że taki skromny) artykuł na Kurierze Kolejowym.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Gringo Wyświetlenie odpowiedziDo końca tego roku PKP PLK zamknie około 2000 km linii kolejowych.
Jak kogoś interesuje to tutaj jest lista linii które ulegną (nie ma co ukrywać) likwidacji.
Oczywiście Spółka twierdzi że zaoszczędzi miliony na tej operacji, ciekawe ile by Państwo zaoszczędziło na całkowitej likwidacji PKP PLK.
Ten system jest chory chory."Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika VanPurRz Wyświetlenie odpowiedziJuż nie wspomnę, że po likwidacji tras PKS i PKP wiele obszarów kraju pozostaje odciętych od cywilizacji - szkół, lekarzy czy pracy. A następna będzie poczta.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Gringo Wyświetlenie odpowiedziOczywiście Spółka twierdzi że zaoszczędzi miliony na tej operacji, ciekawe ile by Państwo zaoszczędziło na całkowitej likwidacji PKP PLK.
Comment
-
Comment