Prezes Ciechana zapewnił też, że nazwy piw lwóweckich zostaną bez zmian, a piwo powinno się pojawić już w kwietniu w sklepach.
Ciekawe, jaki będą mieli ,że tak napisze zasięg ...Teraz wbić się w rynek nawet lokalny nie jest tak prosto...Oczywiście życzę jak najlepiej i na pohybel koncernom
Zabytkowy browar z Lwówka Śląskiego znalazł wreszcie nowego właściciela i w kwietniu wznowi produkcję.
Lwówek kupi browar "Ciechan" z Ciechanowa. We wtorek zawarte zostało porozumienie w tej sprawie. Część zakładu przejmie dolnośląski samorząd. Piwo w Lwówku warzono od początku XIII wieku, browar do 2007 roku był ostatnim producentem piwa na Dolnym Śląsku. Hale produkcyjne lwóweckiego browaru stoją puste. Syndyk próbował go sprzedać od kilkunastu miesięcy. Udało się dopiero teraz. Kupno i uruchomienie produkcji w browarze pochłoną ok. 1,5 mln zł. Nazwa i marki piwa będą takie jak dawniej - zapewnia nowy właściciel browaru.
Browar w Lwówku zbankrutował w 2007 roku. Wolfgang Bauer, jego ostatni właściciel przekonywał nas 2 lata temu, że wykończyły go wielkie kompanie piwowarskie.
Lwówek był ostatni, wcześniej upadły wszystkie inne małe browary w południowo - zachodniej Polsce.
Piwo na Dolnym Śląsku produkuje jedynie wrocławski Spiż, ale robi to wyłącznie na potrzeby własnej restauracji. Barbara Mudry, piwowar z wieloletnim stażem przekonuje, że piwo z wielkich koncernów z tradycyjnym złocistym trunkiem wspólnego ma niewiele.
W Lwówku oprócz produkcji piwa Urząd Marszałkowski stworzy Muzeum Dolnośląskiego Browarnictwa.
Umowa notarialna sprzedaży browaru ma być podpisana do końca stycznia.
w wiadomości nie ma nic napisane ze będą sprzedawać w kwietniu więc nie przesadzajmy - może (nóż, widelec i łyzeczka do kawy) stanie się rzecz taka ze wypijemy piwo dopiero w wakacje i to z na nowo otwartego browaru
mnie najbardziej cieszy że browar przejdzie w ręce które się na tym biznesie znają i wiedza co dla nas, prawdziwych piwoszy dobre
W tych samych Faktach pokazali wnętrze browaru... widzieliście ten fragment?
No i?
Milicki Browar Rynkowy Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2
"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson No Hops, no Glory :)
Nie wiem, nie znam się, nie mam czasu, zarobiony jestem,
niech napiszą inni, co widzieli, żeby nie było na mnie
Bo chyba ktoś widział...
Ja nie widziałem bo TV słuchałem a nie oglądałem ale kolega z pracy, który oglądał i dziś rano mi o tym powiedział, stwierdził, że wnetrze browaru było zrujnowane.
Comment