Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
Wyświetlenie odpowiedzi
Czy wrzucanie niezwrotnych i uszkodzonych butelek do automatów jest moralne czy nie?
Collapse
X
-
Ostatnia zmiana dokonana przez delvish; 2009-01-09, 12:27."You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziNie wiem, jak nie może być oczywiste, że jak automat przyjmuje flaszki i płaci za to 3 korony, to chodzi o butelki zwrotne. Jakbyście sobie nie tłumaczyli, to uczciwe to nie jest.MM961
4:-)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika JAckson Wyświetlenie odpowiedziCzyli butelki po np. Corneliusie także nie nadają się do oddania w automacie? Są opisane jako bezzwrotne.
Dobrze wiesz, że chodzi mi o butelki niemożliwe do ponownego wykorzystania.
Comment
-
-
Nie mam pojęcia. Ale nie powinieneś takiej wrzucać.
Trzeba zgłosić do Admina, żeby wydzielił nam nowy temat o tym, czy wrzucanie niezwrotnych i uszkodzonych butelek do automatów jest moralne czy nie
Comment
-
-
Już zgłaszałem
Wracając jednak do tematu (czy raczej odbiegając dalej) - nie chce mi siępo prostu wierzyć, że automaty łykają wszystko jak leci, a każdy człowiek po kolei sprawdza każdą butelkę przed oddaniem, aby przypadkiem nie poszła nieodpowiednia butelka. Szczególnie w dobie gdzie wszystko się kontroluje i z góry zapobiega wszelkim próbom oszustwa.MM961
4:-)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika JAckson Wyświetlenie odpowiedziWracając jednak do tematu (czy raczej odbiegając dalej).
No cóż, wydaje mi się, że po prostu biorą to na zasadzie "wliczone w koszty". Co nie oznacza, że świadome wykorzystywanie tego jest fair.
Comment
-
-
Czasami, niektórych forumowiczów poprawność polityczna jest tak lukrowa, że niedobrze od tej słodyczy sie robi.
Rozumiem, że również nie łamiecie przepisów drogowych, segregujecie śmieci, nie chodzicie po trawnikach itd...Ostatnia zmiana dokonana przez abernacka; 2009-01-09, 14:33.
Comment
-
-
Butelka po polskim PU wg mnie jest ok. Jest identyczna jak czeska. Natomiast butelka Koźlaka nie jest identyczna. Jest przez czeski browar nie do wykorzystania.
Co do butelek uszczerbionych, to akurat uważam, ze ich oddawanie jest ok. Dlaczego? Zapłaciłeś za nią kaucję, więc powinni Ci ją zwrócić. Jeśli nastąpiło zmęczenie materiału, to już jest wkalkulowane w obrót tą butelką. Browar ją odrzuci, ale nie widzę tu żadnego oszustwa.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka Wyświetlenie odpowiedziCzasami, niektórych forumowiczów poprawność polityczna jest tak lukrowa, że niedobrze od tej słodyczy sie robi.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka Wyświetlenie odpowiedziRozumiem, że również nie łamiecie przepisów drogowych,
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka Wyświetlenie odpowiedzisegregujecie śmieci,
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka Wyświetlenie odpowiedzinie chodzicie po trawnikach itd...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish Wyświetlenie odpowiedziale oddawanie takich butelek, za które się zapłaciło już w cenie produktu, nie jest ani niemoralne, ani nie jest podcinaniem żadnej gałęzi. Porównywanie oddania butelki po koźlaku z oszukaniem kasjerki, czy kradzieżą piwa jest co najmniej nie na miejscu. Kopyr zastanów się co piszesz
Comment
-
-
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish Wyświetlenie odpowiedzi(...) oddawanie takich butelek, za które się zapłaciło już w cenie produktu, nie jest ani niemoralne, ani nie jest podcinaniem żadnej gałęzi. (...)
Popieram Kopyra oddawanie butelek z nadrukiem jest nie fair i tyle. Te, które są zwrotne spokojnie można wrzucać do automatu. To mówiłem ja grzber, który przechodzi na czerwonym, trochę śmieci segreguje i czasem depcze trawniki.pozdrawiam
www.BrowaryMazowsza.pl - kompendium wiedzy o piwowarstwie ziemi mazowieckiej
Comment
-
-
A więc "wchodzisz na czerwonym..."bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
Rock, Honor, Ojczyzna
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziCo nie oznacza, że świadome wykorzystywanie tego jest fair.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziMoje oburzenie dotyczy jedynie Koźlaka w malowanej butelce. Wszystkie polskie butelki NRW uważam za zwrotne, co więcej są one przyjmowane również u mnie w sklepie.Ostatnia zmiana dokonana przez delvish; 2009-01-09, 15:21."You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)
Comment
-
Comment