Skąd pochodzi piwo ?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • petrus33
    Gość
    • 2008.01
    • 888

    Skąd pochodzi piwo ?

    Kolebką piwa była prawdopodobnie Mezopotamia, gdzie Sumerowie od ponad 7 tyś. lat p.n.e. wyrabiali z owsa, jęczmienia i prosa podobne do niego napoje alkoholowe. Liczące 5 tyś. lat sumeryjskie inskrypcje podają sposoby warzenia ówczesnego piwa, w tym piwa lekkiego, ciemnego i specjalnego. Pić je mogły jedynie kapłanki w świątyniach.

    Z czasem przy świątyniach i majątkach władców powstały browary. W Babilonii piwo było cenionym napojem, a jego warzeniem początkowo zajmowały się kobiety w ramach gospodarstwa domowego. Piwo dojrzewało w glinianych garnkach, a pito je zaś doprawiane miodem, daktylami, jagodami itp. Szczególnie pomyślnie rozwijała się jego produkcja w Egipcie, a nazywano je tam „ pożywieniem faraonów” . Od Egipcjan umiejętność warzenia piwa przeszła do Palestyny i innych krajów Azji, a stamtąd do Grecji i Rzymu. Polewki sfermentowane zbliżone do pierwotnych piw, z niedużą zawartością alkoholu 2-4%, pojawiały się przypuszczalnie w początkach gospodarstwa okopowego w krajach uprawiających zboże.

    Piwo było bardzo cenione przez Celtów, Gotów, Germanów i Słowian znad Warty i Odry, ale rozwój piwowarstwa nastąpił w środkowej Europie dopiero w średniowieczu po VIIIw. Produkcją piwa zajęły się wtedy klasztory, domy królewskie i bogate miasta Flandrii, Holandii, zachodnich terenów Niemiec i Związku Hanzeatyckiego.

    Na ziemiach polskich warzenie piwa znane było od zamierzchłych czasów. W VI w. pisarz grecki Priskos zanotował, że Słowianie piją napój wyrabiany z jęczmienia. Aleksander Bruckner podaje, że w pogańskiej kulturze grodziskowej Polski: „…Przy uczcie napoje więcej niż pokarmy cenione i nie z przypadku nazwa jej PIR od picia się wywodzi; do PIRU należało piwo, tj. napój, niegdyś termin ogólny, z czasem do wyrobu ze słodu zbożowego ograniczony….”. Pozostaje zagadką, czy to Niemcy przekształcili słowo PIR na BIR- Bier. A. Bruckner twierdzi, że zwyczaj chmielenia piwa i miodu, w celu polepszenia ich smaku, rozpowszechnił się od zachodnich Słowian- Polan.

    Powszechne zastosowanie chmielu w piwowarstwie europejskim datuje się od końca XII w., gdy jeden z bawarskich klasztorów wprowadził go w swym browarze. Od tego czasu w produkcji piwa przeważał jęczmień, ażeby od XV w. stać się wraz z chmielem podstawowym surowcem w piwowarstwie.
    Last edited by petrus33; 2009-01-11, 18:04.
  • skitof
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2007.11
    • 2484

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika petrus33 Wyświetlenie odpowiedzi
    Kolebką piwa była prawdopodobnie Mezopotamia, gdzie Sumerowie od ponad 7 tyś. lat p.n.e. wyrabiali z owsa, jęczmienia i prosa podobne do niego napoje alkoholowe.
    Z tym piwem znanym już od 7 tyś. lat p.n.e. to trochę przesadziłeś, bo Sumerowie osiedlili się w Mezopotamii ok. 4000 p.n.e.

    Comment

    • Krzysiu
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.02
      • 14936

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika petrus33 Wyświetlenie odpowiedzi
      ...Piwo dojrzewało w glinianych garnkach...
      A można coś bliżej na ten temat?

      Comment

      • petrus33
        Gość
        • 2008.01
        • 888

        #4
        Jedynie skopiowałem tekst z innej strony www. Co do historii piwa, to jestem dość zielony, ale z chęcią czytam wszelakie ciekawostki.
        pozd

        Comment

        • Maggyk
          Szara Adminiscjencja
          🍼
          • 2004.05
          • 5617

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika petrus33 Wyświetlenie odpowiedzi
          Jedynie skopiowałem tekst z innej strony www. Co do historii piwa, to jestem dość zielony, ale z chęcią czytam wszelakie ciekawostki.
          pozd
          A zapytałeś wcześniej o zgodę na przekopiowanie materiału?
          Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
          Piwo domowe -
          Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

          Reklama w BROWARZE
          PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

          Comment

          • Hedin
            Porucznik Browarny Tester
            • 2011.02
            • 370

            #6
            Co do chmielu to nie jest tak do końca. Na niemieckiej wikipedii są inne informacje na ten temat. Pozwolę sobie zacytować:

            "Die ältesten schriftlich belegten Quellen des Hopfenanbaus stammen aus dem frühen Mittelalter. Angeblich wurde der Hopfenanbau erstmals im Jahre 736 n. Chr. bei Geisenfeld in der Hallertau erwähnt; konkrete Quellen existieren für die Jahre 768 (Kloster St. Denis bei Paris), 822 (Kloster Corvey) und 859 bis 875 (Hochstift Freising). Eine erste Erwähnung des Hopfens als Brauzusatz findet sich im Jahre 1079. Die ältesten archäologischen Funde für Hopfen im Zusammenhang mit Bier stammen aus dem 9. und 10. Jahrhundert in Haithabu. Im Hochmittelalter kommen Wollin, Breslau, Troppau, Brüx, Wismar, Braunschweig und Lübeck als Schwerpunkte hinzu."

            Wynika z tego, że na Bawarii był już w VIII w. używany w opactwach, podobnie jak na terenie obecnej Francji.

            Comment

            • Wujcio_Shaggy
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2004.01
              • 4628

              #7
              Ale nie wynika z tego, żeby już w VIII w. był używany jako dodatek do piwa; pierwsza wzmianka o tym pochodzi wszak z 1079 r.
              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

              Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

              @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

              Comment

              • Hedin
                Porucznik Browarny Tester
                • 2011.02
                • 370

                #8
                No masz rację. Mógł być używany do czegokolwiek, ale nie jest wykluczone, że używano go do piwa.
                Tutaj kolejna ciekawa informacja, którą gdzieś w sieci kiedyś znalazłem i umieściłem w pliku tekstowym.

                "Apparently, hops were first used in beer by Benedictine brew monks in the Abbey of Weihenstephan in Bavaria, outside Munich. The evidence for this is a document dating from 736, only a dozen years after the founding of Weihenstephan by the Franconian missionary Corbinian. The document is the oldest known mention of hops anywhere. It refers to the cultivation of the hops vine in the monastery gardens. Though there is no reference to beer in the document, it is extremely doubtful that these industrious brew monks cultivated the vine just for its esthetic appeal. We know from other records, dating from 859, that the Bohemians (present-day Czechs), too, were among the early pioneers of hops used as a flavoring component for beer."

                Z tego tekstu też nie wynika jednoznacznie co do używania chmielu do piwa w 736 r., jednak przed 1079 r. owszem - 859 w Czechach.
                Jednak jak poprzednia cytowana treść wskazuje, odkrycia archeologiczne w Haithabu (Hedeby), wskazują na IX i X w.
                Są też wzmianki, że używali go wcześniej Bajuwarowie i Słowianie Zachodni, jednak tego chyba dotąd w żaden pewny sposób nie udowodniono.

                Comment

                • mimazy
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2010.04
                  • 118

                  #9
                  Teren żyznego półksiężyca obfitujący w dzikie stanowiska jęczmienia, pszenicy i innych zbóż siłą rzeczy był miejscem narodzin osiadłego osadnictwa, pytanie kiedy ludzie jedzący placki jęczmienne, przechowujący ziarno, piekący chleb zakwaszany zakwasem i dzikimi drożdzami nauczyli się warzyć piwo...
                  Wtedy kiedy mieli stosowne ku temu naczynia, nie wcześniej Więc neolit preceramiczny (tu zalicza się początki miasta Jerycho) raczej odpada. Zacierano ogrzewając kamieniami z ogniska (więc coś w rodzaju Steinbier) Słód ubijano w stępach i suszono w formie placków-chlebków. Filtracji dokonywano pijąc przez słomkę(a więc po w nie przed fermentacją )

                  To tak z głowy, muszę przekartkować P.Bieliński, Starożytny bliski wschód od początków gospodarki rolniczej do wprowadzenia pisma, Warszawa 1985 to może coś więcej dodam

                  Co do chmielu dzikiego to był on jednym w bardzo wielu ziół stosowanych łącznie lub wymiennie w celach antyseptycznych i smakowych http://www.gruitale.com/
                  Hildegarda z Bingen zainicjowała wyłączne stosowanie chmielu zamiast innych ziół
                  Last edited by mimazy; 2011-02-25, 14:13.

                  Comment

                  Przetwarzanie...
                  X