Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarcinKa
Wyświetlenie odpowiedzi
Słowacja, browary nowe / browary zlikwidowane
Collapse
X
-
2 nowe browary na Słowacji:
- Mariannus, Prešov, Čapajevova 3 (Spirit Restaurant)
- Cassa Brewery, Košice, Žriedlova 11 (centrum handlowe w miejscu dawnego browaru Cassovar)Last edited by Pendragon; 2014-07-07, 13:42.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedziprzeczytaj post 64
Tematu nie przeczytałem. Szukałem w nim wyszukiwarką hasła Popper i post bastiona nie wyskoczył, bo tam jest odmieniona nazwa, Poppera...To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów
Comment
-
-
Na Słowacji nastąpił wysyp "browarów", które nimi nie są, gdyż piwo sprowadzają głownie z Czech i sprzedają pod własną marką. Jeśli na taki traficie, to miejcie to na uwadze.
1. Bastion Bratysława - to Kaltenecker
2. Richtar Martin - piwo zamawiane gdzieś w Czechach
3. Frambor Żilina - piwa z Lobkowicza
4. Spiska Nova Ves - Hlinsko, Litovel lub jeszcze co innego
5. Bystrany - Pardubice
No i jest jeszcze jeden, ale ten pojawił się w zeszłym roku
6. Novomestský BratysławaLast edited by Pendragon; 2014-08-13, 12:50.
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
Nowy, prawdziwy browar otwarty został 30 lipca w miasteczku Holíč, czyli rzut beretem od czeskiego Hodonina. Można zatem przy okazji wyskoczyć stamtąd na Słowację. Co prawda lokalne miedzynarodowe połączenia kolejowe zostały zlikwidowane - trzeba jeździć dookoła przez Breclav-Kuty - ale są autobusy. W dni robocze 10 par, w soboty 4, w niedziele 5.
Browar o swojsko brzmiącej nazwie Wywar mieści się niestety na przedmieściach - ulica Bratysławska 20D. Nie wiem czy od tej ulicy jest wejście, pewnie tak, ale zdjęcia pokazują wejście od tyłu - ulica Kollariva. Z przystanku autobusowego jest to jakieś 1,5 km, a gdybyście przyjechali jednak koleją, to do przejścia jest ok. 2 km.
Browar czynny jest od 9 do 22 (poniedziałek - czwartek), od 9 do 24 (piątek - sobota) i od 14 do 22 (niedziele).
facebook
I jeszcze filmik z browaru:
Last edited by Pendragon; 2014-08-14, 11:20.
Comment
-
-
Pojawiła się informacja o planowanym browarze w miejscowości Jablonica, ale na ten poczekamy jeszcze ponad rok. Robi się niezły szlak piwny Z Hodonina do Trnavy przez browary w Holicu, Senicy, Jablonicy i Prievalach.
Przy okazji łyk statystyki.
W 2011 statystyczny Słowak wypił 73,9 l piwa, w 2012 - 76,3, a w 2013 spożycie spadło do 71,5 litra.
(źródło - http://hn.hnonline.sk/ekonomika-a-fi...sie-dva-623365)Last edited by Pendragon; 2014-08-14, 11:29.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedziBrowar o swojsko brzmiącej nazwie Wywar [/url]
Comment
-
-
No i wielka ściema.
Już podczas mojej wizyty w Terchovej, miejscowy piwowar którego syn był takowym w Popperze, twierdził że na 100% że w Bytcy, nie warzy się piwa.
Obecnie potwierdzają się jego słowa z różnych źródeł.
Browar w Bytcy nie podjął wcale produkcji, to tylko spółka ''Popper'', a piwo jest cały czas warzone w browarze w Vyhnie- ''Steiger''.
Comment
-
-
Comment
-
-
Nowe browary kontraktowe na Słowacji:
Unorthodox (Wywar)
Expat
Hellstork
PADRE Craft Brews
Jama
Kočovný pivovar Damian Gypsy Brewery
Zaloguj się do Facebooka, aby zacząć udostępniać różne rzeczy oraz łączyć się ze znajomymi, rodziną i ludźmi, których znasz.
Ikkona
Pivné špeciály pivovaru IKKONA, One More Ipa, Black Magic Woman, Crazy Mama, Red Virgin, Vienna Lager, Galaxy Quest, Bridge For The Gods, Craft Pils, Lager.
Ciekawy mini:
Lanius
Comment
-
-
-
Temat zaniedbany, zatem reaktywuję.
Nowe browary od ostatniego wpisu:
[43] Liptovär > Liptovský Mikuláš, Garbiarska 2032 - 2015-05-02
[44] Pivovar a pálenica Turák a vnuk > Stará Turá, Podjavorinskej 39 - 2015-xx-xx
[45] Karpat > Hrnčiarovce nad Parnou, Dlhé Lúky 4 - 2015-09-09
[46] Drotar > Čadca, Športovcov 2581/10 - 2015-10-09
[47] Kohavar > Dolný Kubín, Hviezdoslavovo námestie 1695/1 - 2015-11-20Last edited by Pendragon; 2015-12-02, 17:51.
Comment
-
Comment