Pytanie. a) ile piw Skovlyst było warzone w Van Purze? b) jak je rozpoznać?
Stout z Van Pura
Collapse
X
-
Może wystarczy czytać kontry? Czy Duńczycy równie ściemniają, jak "nasze" koncerny?Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)
@WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawetComment
-
Van Pur też nie jest koncernem, ale jako adres browaru podają blokowiec na warszawskim Bródnie... przykład idzie z góry. Niestety, niektóre małe browary kopiują niecne praktyki koncernów, np. niepodawanie ekstraktu. Równie dobrze można nie podać miejsca warzenia. I za diabła nie da się zorientować, który jest duński, a który z VP, albo i skądinąd.
Zakładam, że Browamator nie wciska kitu, i faktycznie Vampir warzył stouta dla Duńczyków (na słodach Weyermanna (R) zakupionych w BA, oczywiście ). Chyba, że ten z rury jest rakszawski (patrz fotka ba), a butelkowy miejscowy...Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)
@WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawetComment
-
Comment
-
Jest taka strona:
a na niej coś jakby o współpracy z Polską. Tyle, że po duńsku. Może ktoś to rozszyfruje? Może Zgroza?Comment
-
Wiosną 2007 została zmieniona forma prawna przedsiębiorstwa i podjęto decyzję o współpracy z Polskim browarem, by zaspokoić popyt na piwo butelkowe w całej Danii.
Przez oddelegowanie pracownika możemy w ścisłej współpracy kontrolować jakość, która jest dla nas bardzo ważnym parametrem.
Skovlyst Production A/S sam dostarcza drożdże, chmiele, słody specjalne i surowce lasu, a polski browar jedynie słód pilzeński, butelki i palety.
W sumie oczekujemy produkcji w Polsce na poziomie 10.000 hl rocznie.
W browarze w Hareskov warzy się piwo beczkowe jak dawniej , ok. 2000 hl piwa. Można więć zobaczyć proces warzenia na miejscu.
Czyli już oficjalnie można przenieść odpowiednie tematy do głównego działu piwo konkretnie, co niniejszym zrobiłem.Lotna ekspozytura browaru
Też Was kocham.Comment
-
2800 nowe piwa opisałem na forum
Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeriaComment
-
2800 nowe piwa opisałem na forum
Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeriaComment
-
Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!Comment
-
Trochę odchodzimy od tematu poprzednimi postami. Wracając do meritum.
Właśnie wyciągnąłem z "piwnicy" kilka piw z browaru Skovlyst (ew. Van Pura). W styczniu wypiłem piwo Oktoberfest i Skovmaerk Ale (jeszcze tych piw nie wrzuciłem na forum). Przed sobą mam 6 kolejnych róznych butelek. Na 4 pod adresem www jest informacja o produkcji w EU. Na dwóch innych Biere Rouge i Ananas Hvede (oraz wypitym wczasniej Oktoberfest) na etykiecie jest dopisek - Limited Edition i każda butelka jest numerowana. Najwyższy numer jaki mam to 2872. Kazda butelka z info o EU ma krawatkę (pozostałe nie) a na dodatek jest 1,5 cm niższa od tych z limitowanej serii.
Może jest to jakieś wyjaśnienie które piwo i gdzie jest robione ?2800 nowe piwa opisałem na forum
Comment