Piwowarstwo, browarnictwo, piwowar, browarnik, przemysł piwowarski, przemysł browarniczy. To chyba synonimy i można używać ich wymiennie?
Piwowarstwo = Browarnictwo. To synonimy?
Collapse
X
-
Tylko, że dawniej w Polsce funkcjonowało jeszcze słowo "sładek" - była to nazwa piwowara, ale też w innym znaczeniu był to termin określający osobę będącą jednocześnie słodownikiem i piwowarem...
Ja "piwowarstwo" i "browarnictwo" odbieram jako tożsame, choć w obecnych czasach może dobrą interpretacją jest to co napisał Darko.Pijast Piwodziej :D
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko Wyświetlenie odpowiedziJa to rozumiem tak:
browarnik - człowiek pracujący w browarze, może zajmować się nie tylko warzeniem, lecz także filtracją, rozlewem, itd.
piwowar - osoba zajmująca się warzeniem.Poszukuję
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Bombadil13 Wyświetlenie odpowiedziCiekawe co na to piwowar browaru restauracyjnego (i nie tylko). Pewnie ucieszyłby się gdyby mógł zajmować się tylko warzeniem.
Fermentor i fermentator to to samo?
W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua Wyświetlenie odpowiedziFermentor i fermentator to to samo?
Pijast Piwodziej :D
Comment
-
-
Dla mnie browarnik to właściciel browaru, a piwowar to zawód. Można być na pewno jednocześnie jednym i drugim.Archiwum piwne
Poznaj
http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"
Comment
-
-
Dawniej browar jako surowiec przyjmował jęczmień i zaczynał cykl produkcyjny od jego słodowania.
Pewno dlatego myślę sobie o browarnictwie jako o pojęciu szerszym, a piwowarstwie jako węższym: browarnictwo minus słodownictwo.
Ale pewno słodownikom by się to nie spodobałoO!Nanobrowar Domowy "PiwU"
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Czes Wyświetlenie odpowiedziDawniej browar jako surowiec przyjmował jęczmień i zaczynał cykl produkcyjny od jego słodowania.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skitof Wyświetlenie odpowiedziPiwowarstwo, browarnictwo, piwowar, browarnik, przemysł piwowarski, przemysł browarniczy. To chyba synonimy i można używać ich wymiennie?Last edited by Krzysiu; 2009-04-29, 19:51.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika biereczapplistes Wyświetlenie odpowiedziTylko, że dawniej w Polsce funkcjonowało jeszcze słowo "sładek" - była to nazwa piwowara, ale też w innym znaczeniu był to termin określający osobę będącą jednocześnie słodownikiem i piwowarem...
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua Wyświetlenie odpowiedziFermentor i fermentator to to samo?
Widziałem jeszcze ogłoszenie o pracę na stanowisku MONITORA.Lepszy jabol pod okapem
niż GŻ, CP i KP !
Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.
Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!
Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)
Comment
-
Comment