Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skitof
Wyświetlenie odpowiedzi
Średnia żywotność butelki zwrotnej
Collapse
X
-
Średnia żywotność butelki zwrotnej
Last edited by delvish; 2009-01-31, 16:12."You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)Tagi: brak
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish Wyświetlenie odpowiedziTak do końca, to wcale nie jest takie pewne, czy środowisko na tym korzysta. Nie wiem, skąd masz informacje, o tym, że butelkę zwrotną mozna wykorzystać ok. 50 razy? Może w browarze domowym uda się taki wynik osiągnąć, ale ja nie spotkałem się z opracowaniem, które sugerowałoby tak wysoką intensywność wykorzystania butelki zwrotnej w warunkach przemysłowych.
W tym kontekście warto przyjrzeć się butelkom NRW (czeskim lub niemieckim), przy denku mają one datę produkcji. Czasem można się nieźle zdziwić.
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish Wyświetlenie odpowiedziNie wiem, skąd masz informacje, o tym, że butelkę zwrotną mozna wykorzystać ok. 50 razy? Może w browarze domowym uda się taki wynik osiągnąć, ale ja nie spotkałem się z opracowaniem, które sugerowałoby tak wysoką intensywność wykorzystania butelki zwrotnej w warunkach przemysłowych.Piwa i pacierza nie odmawiam
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika a1410 Wyświetlenie odpowiedziNajbardziej trafne są wyliczenia wskazujące na liczbę zawierającą się w przedziale 30-40 cykli...
Comment
-
-
W interesującym nas temacie wypowiedzieli się biegli sądowi
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pizmak666(...) ile razy dana butelka zwrotna była napełniania (według biegłych może być maksymalnie 10 razy i każde napełnienie osłabia jej wytrzymałość).Last edited by kopyr; 2009-02-16, 17:49.
Comment
-
-
To by potwierdzało kopyr, że masz dobry słuch
W końcu przecież huty szkła mają swoich inżynierów, którzy pracują po to, żeby taka butelka zwrotna nie wytrzymywała nie wiadomo ile. Gdyby rzeczywiście miała wytrzymywać pobyt na linii rozlewniczej 40-50 razy, to nie opłacałoby się jej produkować w tej cenie, w której obecnie ją kupują browary.Last edited by delvish; 2009-02-16, 18:34."You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)
Comment
-
Comment