Kiedy piwo jest polskim piwem?

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • skitof
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2007.11
    • 2484

Kiedy piwo jest polskim piwem?

Ostatnio zastanawiam się od kiedy można mówić o tym, że jakieś piwo jest piwem polskim. Mam wrażenie, że to dość zagmatwany temat, może był już zresztą poruszany na forum. Ale jest kilka czynników, które zawsze występują:

Miejsce produkcji
    Zleceniodawca
    Producent
    Gatunek / styl
    Tradycja marki / nazwy
    Narodowe pozycjonowanie danej marki
    Kod paskowy
    Dostępność (np. tylko w Polsce)
    Miejsce rozlewu

Jak myślicie, które są najważniejsze i co w efekcie końcowym decydować powinno o określeniu: "polskie piwo"?
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

ojjj, nieładnie. Nacjonalizmy się odzywają. To ty nie wiesz, że żyjemy w Europie? Teraz są europejczycy a nie Polacy, Niemcy czy Włosi.

ehhh, tyle tłumaczyć ludziom a oni dalej swoje
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

Comment

• Pankracy
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2007.10
      • 2797

Moim zdaniem miejsce produkcji.

Comment

• skitof
        Major Piwnych Rewolucji
        🍼🍼
        • 2007.11
        • 2484

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pankracy Wyświetlenie odpowiedzi
        Moim zdaniem miejsce produkcji.
        W dużym stopniu na pewno, ale nie wyłącznie. Bo Pilsner warzony w Polsce, piwem polskim nie jest.

Comment

• becik
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🍼🍼
          • 2002.07
          • 14999

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skitof Wyświetlenie odpowiedzi
          Miejsce produkcji
          Moim zdaniem jest to najważniejsza rzecz.

Dla mnie np Heineken jest holenderski wtedy gdy kupię oryginalny produkt holenderski Warzony na holenderskiej wodzie. Sama receptura jest dla mnie najmniejszym wyznacznikiem czego przykładem może być np Polski Fiat lub stara Warszawa (robiona na wzór radzieckiej Pobiedy gdyby ktoś nie wiedział)

Miejsce produkcji i nic więcej.
          Jak dla mnie Pilsner warzony w Polsce jest polskim piwem i nic i nikt tego faktu nie zmieni. Różnica między polskim i czeskim jest.
          Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• Promil03
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2007.10
            • 2833

Ja również tak uważam. Ileż to razy "młodzież" dostawała po głowie na forum tylko dlatego, że Okocim Pszeniczne chcieli mieć w Dzienniku Piwnym.
            Podobnie jest z piwami zagranicznymi, które są robione na licencji z Azji, Afryki. Wszyscy tutaj uznajemy je jako europejskie. Ta zasada powinna też dotyczyć polskich piw.

Comment

• granat862
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2004.12
              • 945

Co z piwami produkowanymi w niemczech czy czechach ale dostepnych tylko na polskim rynku, z polska nazwą, często na zlecenie polskiego dystrybutora?
              Może utworzyc nową kategorię : "Pseudopolskie"
              Szklanka wody nie jednemu człowiekowi juz zaszkodziła, natomiast szklanka Pilznera nigdy."

Comment

• becik
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🍼🍼
                • 2002.07
                • 14999

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika granat862 Wyświetlenie odpowiedzi
                Co z piwami produkowanymi w niemczech czy czechach ale dostepnych tylko na polskim rynku, z polska nazwą, często na zlecenie polskiego dystrybutora?
                Może utworzyc nową kategorię : "Pseudopolskie"
                Wystarczy niemiecki/czeski sikacz na polski rynek
                Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• krasnal45
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2008.02
                  • 423

A mnie się wydaje że idąc tropem "miejsce produkcji" w końcu dojdziemy do wniosku że.......producent ???

Comment

• skitof
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🍼🍼
                    • 2007.11
                    • 2484

Piszecie miejsce produkcji i dajecie przykład Okocimia Pszenicznego. Czy więc jest to niemieckie piwo? A co z piwami z Lwówka śląskiego z ostatnich lat. Warzone przecież w Polsce i odnoszące się do polskiej tradycji!!!

Comment

• Promil03
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2007.10
                      • 2833

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skitof Wyświetlenie odpowiedzi
                      Piszecie miejsce produkcji i dajecie przykład Okocimia Pszenicznego. Czy więc jest to niemieckie piwo? A co z piwami z Lwówka śląskiego z ostatnich lat. Warzone przecież w Polsce i odnoszące się do polskiej tradycji!!!
                      Jeśli warzone w Niemczech to niemieckie, Lwówek warzony w Polsce - polskie, a Ashai warzony w Czechach dla: Ashai United Kingdom na licencji Ashai Japan - czeskie.

Tak to widzę.

Comment

• mwa
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2003.01
                        • 5071

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Promil03 Wyświetlenie odpowiedzi
                        Jeśli warzone w Niemczech to niemieckie, Lwówek warzony w Polsce - polskie, a Ashai warzony w Czechach dla: Ashai United Kingdom na licencji Ashai Japan - czeskie.

Tak to widzę.
                        Tylko czasem bywa że polski piwo np. Tyskie jest warzone po za naszym państwem, o czym producent nie informuje klientów.
                        Pozdrawiam Cię !!!!

Comment

• krasnal45
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2008.02
                          • 423

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa Wyświetlenie odpowiedzi
                          Tylko czasem bywa że polski piwo np. Tyskie jest warzone po za naszym państwem, o czym producent nie informuje klientów.
                          Czy więc poza granicami naszego kraju Tyskie (warzone za granicą) przestaje być polskim piwem??? .... może więc jednak producent???
                          Last edited by krasnal45; 2009-02-04, 21:22.

Comment

• noodles
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2005.09
                            • 700

Ja myślę że w dobie globalizacji problem będzie coraz większy. Jakim samochodem jest Opel Astra skoro firma jest z Niemiec, części pochodzą z kilku innych krajów (teoretycznie) a złożony jest w Gliwicach ? Przjęcie, że jest niemecki bo firma jest z Niemiec znacznie upraszcza sprawę. To samo z piwem. Dla mnie to, że Heineken może być polski a Okocim niemiecki zaczyna być absurdalne.
                            Moja kolekcja podstawek

Comment

• Promil03
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2007.10
                              • 2833

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika krasnal45 Wyświetlenie odpowiedzi
                              Czy więc poza granicami naszego kraju Tyskie (warzone za granicą) przestaje być polskim piwem??? .... może więc jednak producent???
                              Tak Tyskie warzone za granicą Polski nie jest polskim piwem.

Gorzej jeśli (tak hipotetycznie ) KP kupi ziemię w Czechach, wybuduje tam nowy browar, zatrudni polskich pracowników i jeszcze wodę z Tychów sprowadzi...
                              W tedy to ja już sam nie wiem jakiej produkcji będzie to piwo..

Comment

Przetwarzanie...
                              X