Wpływ temperatury piwa na jakość piany

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Magellan
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2009.01
    • 31

    Wpływ temperatury piwa na jakość piany

    Witam!
    Kwestia jest następująca: Jaki jest wpływ temperatury na jakość i ilość piany?
    Próbowałem znaleźć już coś na ten temat na forum, ale niestety mi się nie udało.

    Często widzę znacząco różniące się oceny piany dotyczące tego samego piwa. Zastanawiam się czy takie oceny nie zależą przypadkiem od tego jak piwo było nalewane i w jakiej było temperaturze?
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Magellan Wyświetlenie odpowiedzi
    Witam!
    Kwestia jest następująca: Jaki jest wpływ temperatury na jakość i ilość piany?
    Próbowałem znaleźć już coś na ten temat na forum, ale niestety mi się nie udało.

    Często widzę znacząco różniące się oceny piany dotyczące tego samego piwa. Zastanawiam się czy takie oceny nie zależą przypadkiem od tego jak piwo było nalewane i w jakiej było temperaturze?
    Generalnie im niższa temp. tym piwo się mniej pieni. Po prostu w zimnym piwie CO2 jest lepiej związany niż w cieplejszym, czyli wolniej sie uwalnia, czyli piana może być mniej obfita. Oczywiście im cieplejsze piwo, tym bardziej będzie się pienić, co nie znaczy, że piana będzie trwalsza. To zależy także od innych czynników.
    blog.kopyra.com

    Comment

    • Magellan
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2009.01
      • 31

      #3
      Czyli tak naprawdę, to oceniając piwo przydałoby się podawać temperaturę, w jakiej było ono spożywane?
      Czy też wszyscy zakładają, że jest pite w jakiejś określonej temperaturze?

      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Magellan Wyświetlenie odpowiedzi
        Czy też wszyscy zakładają, że jest pite w jakiejś określonej temperaturze?
        Tak, w odpowiedniej dla danego stylu piwa.
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • Magellan
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2009.01
          • 31

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
          Tak, w odpowiedniej dla danego stylu piwa.
          A możesz rozwinąć trochę temat. Na winach często mamy na etykiecie temperaturę w jakiej należałoby dane wino pić. Na piwach (poza etykietkami, na których pojawia się obrazek poniżej jakiejś temperatury, więc równie dobrze można je pić za zimne) jakoś się z tym nie spotkałem.

          Comment

          • Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

            #6
            W tej chwili to akurat znikam na godzinę - jak nikt do mojego powrotu nie odpowie (w co wątpię) to, oczywiście, chętnie napiszę, jakie piwo w jakiej temperaturze powinno się spożywać
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • cyfronik
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2008.11
              • 11

              #7
              Kiedyś oglądałem Galileo i akurat było o pianie piwnej. Też mnie zastanawiało dlaczego w recenzjach piw są takie różnice w ocenie "pienistości". Okazuje się, że największy wpływ na to ma czystość szklanki oraz jej temperatura. Jakiekolwiek najdrobniejsze resztki detergentów na ścianach szklanki powodują, że piana szybciej opada. A szklanka powinna mieć temp ok. 10°C.

              Comment

              • delvish
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2004.11
                • 3508

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cyfronik Wyświetlenie odpowiedzi
                A szklanka powinna mieć temp ok. 10°C.
                Czyli powinna być wyraźnie schłodzona w stosunku do tzw. temperatury pokojowej. Stąd zwyczaj opłukiwania szklanki zimną wodą przed nalaniem piwa. Tylko dlaczego taka akurat temperatura, a nie np. mniejsza?
                Last edited by delvish; 2009-02-13, 12:05.
                "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
                (Frank Zappa)

                "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

                Comment

                • kopyr
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2004.06
                  • 9475

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cyfronik Wyświetlenie odpowiedzi
                  Kiedyś oglądałem Galileo i akurat było o pianie piwnej. Też mnie zastanawiało dlaczego w recenzjach piw są takie różnice w ocenie "pienistości". Okazuje się, że największy wpływ na to ma czystość szklanki oraz jej temperatura. Jakiekolwiek najdrobniejsze resztki detergentów na ścianach szklanki powodują, że piana szybciej opada. A szklanka powinna mieć temp ok. 10°C.
                  O pianie to na forum już sporo piany ubito. Wystarczy poszukać.
                  blog.kopyra.com

                  Comment

                  • Marusia
                    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Magellan Wyświetlenie odpowiedzi
                    A możesz rozwinąć trochę temat. Na winach często mamy na etykiecie temperaturę w jakiej należałoby dane wino pić. Na piwach (poza etykietkami, na których pojawia się obrazek poniżej jakiejś temperatury, więc równie dobrze można je pić za zimne) jakoś się z tym nie spotkałem.
                    No dobra, nikt mnie widzę jednak nie wyręczył
                    Pisać można dużo, ale generalne zasady są takie, że im mocniejsze piwo, tym wyższa temperatura spożycia, nie tyle ze względu na pianę, co na walory smakowo-zapachowe. Dla lagerka jasnego naszego powszedniego optymalny zakres temperatur to 8-12 stopni, (mi bardziej smakuje w 8 niż w 12), natomiast porter najlepiej smakuje w temperaturze ok. 15 stopni, a nawet wyższej. Też i piwa górnej fermentacji spożywa się często w temperaturach wyższych niż dolnej.

                    Jeżeli masz piwo kiepskie, to najlepiej je spożywać w jak najniższej temperaturze, bo zabije ona nie tylko pianę, ale i smak i zapach

                    Temat rozległy, jeno niekoniecznie jest to o pianie
                    Last edited by Marusia; 2009-02-13, 14:14.
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment

                    • skitof
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🍼🍼
                      • 2007.11
                      • 2484

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish Wyświetlenie odpowiedzi
                      Czyli powinna być wyraźnie schłodzona w stosunku do tzw. temperatury pokojowej. Stąd zwyczaj opłukiwania szklanki zimną wodą przed nalaniem piwa. Tylko dlaczego taka akurat temperatura, a nie np. mniejsza?
                      Chcąc mieć długotrwałą pianę nie powinno się nalewać piwa do mokrej szklanki, gdyż piana ma wówczas mniejszą przyczepność i szybciej opada. Najdłużej piana utrzymuje się w piwie i szklance o temperaturze pokojowej. Jest zasada: im zimniejsze piwo tym piana mniejsza i szybciej opada. Na jakość piany ma jeszcze wpływ czystość szklanki: jeśli pozostały na niej resztki detergentów to piana szybko niknie - dlatego szklanka musi być czysta, ale nie mokra. Oczywiście wpływ ma jeszcze technika nalewania. Jeśli piwo nalewane jest wprost do szklanki, czyli nie bo brzegu, to piana jest większa, lecz szybciej wytrąca się dwutlenek węgla, który ma wpływ i na trwałość piany i na wrażenia smakowe. Dlatego warto tutaj iść na kompromis i energicznie nalewać piwo po szkle.

                      Comment

                      • delvish
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2004.11
                        • 3508

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skitof Wyświetlenie odpowiedzi
                        Chcąc mieć długotrwałą pianę nie powinno się nalewać piwa do mokrej szklanki, gdyż piana ma wówczas mniejszą przyczepność i szybciej opada.
                        Z praktyki powiem, że nic mi wcześniej nie opada przy mokrej szklance
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skitof Wyświetlenie odpowiedzi
                        Najdłużej piana utrzymuje się w piwie i szklance o temperaturze pokojowej.
                        Swego czasu testowałem empirycznie kilka opcji temperaturowych szklanka/piwo i najtrwalsza piana była przy zimnej, wyjętej z zamrażalnika szklance i piwie w temperaturze pokojowej.
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skitof Wyświetlenie odpowiedzi
                        Dlatego warto tutaj iść na kompromis i energicznie nalewać piwo po szkle.
                        Eee tam Hipolicie... żadnych zgniłych kompromisów. Pilsa lać po czesku
                        "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
                        (Frank Zappa)

                        "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

                        Comment

                        • Marusia
                          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish Wyświetlenie odpowiedzi
                          Z praktyki powiem, że nic mi wcześniej nie opada przy mokrej szklance
                          Hmmmm....
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

                          www.wrowar.com.pl



                          Comment

                          • Tomasz_FK
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2003.10
                            • 221

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skitof Wyświetlenie odpowiedzi
                            Chcąc mieć długotrwałą pianę nie powinno się nalewać piwa do mokrej szklanki, gdyż piana ma wówczas mniejszą przyczepność i szybciej opada.
                            Jak się leje mokre piwo do szklanki, to nie ma bata, ścianki długo suche nie zostaną. Moim zdaniem mokrość nie ma znaczenia.

                            Co do reszty, nie polemizuję, a nawet się zgadzam.
                            Tomasz
                            "Sleeping makes me hungry. And eating makes me sleepy. Life is good." Garfield, 11 lipca 1991 r.

                            Comment

                            Przetwarzanie...
                            X