Moje typy na piwo roku 2008

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • toto
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2006.12
    • 949

Na początek parę słów komentarza:
    W kategorii Portery występują równocześnie Black Boss Porter i lżejszy procentowo Porter z browaru Boss. Tego pierwszego nie piłem (ani nawet nie widziałem w 2008 r.), więc zagłosowałem na ten drugi, ale myślę, że na skutek rozproszenia głosów obydwa wypadną poza czołówkę.
    Druga sprawa to Relakspol i ich piwa górnej fermentacji. Jako wytrwały degustator tych piw twierdzę, że Czarny Smok Dark to to samo piwo co Smocza Jama Ciemne, a Czarny Smok Amber to to samo co Smocza Jama Bursztynowe, mimo podawanych nieco różnych parametrów. Zmiana nazwy spowodowana była interwencją browaru Fortuna (skopiowanie nazwy), a Smocze Jamy występowały stosunkowo krótko i tylko w wersji butelkowej (a beczkowa była o klasę lepsza). Dlatego też zagłosowałem na Czarne Smoki z Relakspola (a nie na Smocze Jamy) i o to samo apeluję do innych głosujących w celu nierozbijania głosów.

Moi zwyciężcy kategorii:
    1. Jasne Pełne do 13% JANÓW - Janów Jasne Pełne (wg mnie zdecydowanie najlepszy)
    2. Jasne Mocne pow. 13% AMBER - Żywe Niefiltrowane (bo lubię; nie lubię natomiast Dawnego, bo strasznie jedzie mi alkoholem; lepsze było na początku 2008 jako Szef Joli Poleca)
    3. Ciemne dolnej fermentacji do 13% FORTUNA - Czarny Smok (pierwszą trójkę mam identyczną jak większość głosujących bo wybór nie powala na kolana)
    4. Ciemne dolnej fermentacji pow. 13% AMBER - Koźlak (tu wg mnie była najsilniejsza konkurencja i parę piw, które mi smakują, wypadło poza trójkę)
    5. Porter BOSS - Porter (przed Grand Imperialem i Łódzkim; zdecydowanie mniej smakują mi Komes i Staropolski, które są dla mnie źle zbalansowane - może piłem niedoleżakowane?)
    6. Ciemne górnej fermentacji BROWAR NA JURZE - Czekoladowe (wersja Relakspolowska była znacznie mniej wyrazista)
    7. Jasne górnej fermentacji RELAKSPOL - Czarny Smok Bursztynowe (rewelacyjne Bitter Ale, lepsze od obecnego z Zawiercia)
    8. Pszeniczne KIPER - Cornelius
    9. Specjalne KOREB - Miodowe
    10. Napoje słodowo-karmelowe brak
    11. Aromatyzowane C.K.BROWAR - Ingwer (choć mało imbirowe w smaku, to jednak najlepsze w tym przybytku)
    12. Debiut AMBER - Grand Imperial Porter
    W kategorii debiut mój głos na Grand Imperial Portera wynika z następujących założeń:
    - na pierwszym miejscu nie dałem żadnego jasnego lagera, bo to bardzo popularny styl, a chciałbym podkreślić debiut czegoś bardziej oryginalnego
    - nie głosowałem na bardzo dobre Czekoladowe z Browaru na Jurze (spełniające pierwsze założenie), gdyż jest to następca piwa ze Starego Krakowa i Relakspola, więc jest to debiut połowiczny; ponadto to piwo nie ma właściwie nazwy (na beczkach opisywane jest literką "d" od "Dark"'
    - GIP pojawił się na początku roku 2008 i zdążył wyrobić sobie silną pozycję
    - porter bałtycki jest takim "polskim" stylem i pojawienie się nowego, świetnego produktu w tej kategorii zasługuje na podkreślenie.

Comment

• delvish
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2004.11
      • 3508

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika toto Wyświetlenie odpowiedzi
      i o to samo apeluję do innych głosujących w celu nierozbijania głosów.
      Podoba mi się ta akcja. Podsumowując: w przypadku Witnicy głosujemy na Portera, a Relakspola Czarne Smoki Amber/Dark
      "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
      (Frank Zappa)

"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

Comment

• abernacka
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2003.12
        • 10861

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika toto Wyświetlenie odpowiedzi
        (...)
        2. Jasne Mocne pow. 13% AMBER - Żywe Niefiltrowane (bo lubię;(...).
        Pozwolę się zapytać. Macie dostęp na południu do Żywego Niifiltrowanego?
        Piwna turystyka według abernackiego

Comment

• Jaroslav
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          🍼
          • 2005.10
          • 967

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka Wyświetlenie odpowiedzi
          Marcin ty to akurat jak rzadko kto, wie ile człowiek nie zrobi (przejedzie itp)
          dla dobrego piwa . Choć może rzeczywiście koledze Toto się pomyliło
          niefiltrowane z niepasteryzowanym

Comment

• Maggyk
            Szara Adminiscjencja
            🍼
            • 2004.05
            • 5617

Z tematu o lokalu Omerta w Krakowie wynika, że mają : klik.
            Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
            Piwo domowe -
            Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

Reklama w BROWARZE
            PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

Comment

• kopyr
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2004.06
              • 9475

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish Wyświetlenie odpowiedzi
              Podoba mi się ta akcja. Podsumowując: w przypadku Witnicy głosujemy na Portera, a Relakspola Czarne Smoki Amber/Dark
              Słuchajcie, a czy Black Boss Porter nie jest bardziej rozpoznawalny. We Wrocławiu chyba tylko takiego mamy. Jestem za tym, żebyśmy rozstrzygnęli którego lepiej promować i namawiamy do zmiany głosu. Ostatnio przez rozbicie Boss nie wszedł na podium. Jak już rozstrzygniemy, to proponuję zamieścić osobny wątek w tej sprawie.
              blog.kopyra.com

Comment

• toto
                • 2006.12
                • 949

Zgodnie z tym, co napisała Maggyk, parę razy w ciągu 2008 r. było obecne lane Żywe niefiltrowane w Omercie na Kazimierzu i chyba za każdym razem próbowałem. Żywe filtrowane jest tam również z beczki, właściwie od paru miesięcy przez cały czas.

Comment

• Maggyk
                  Szara Adminiscjencja
                  🍼
                  • 2004.05
                  • 5617

Proszę nie agitować za głosem na konkretny produkt. Niech każdy głosuje, jak uważa. Żadne dodatkowe tematy nie wchodzą w rachubę. Jeśli browar produkuje jedno piwo pod kilkoma markami to już jego problem.
                  Piwo domowe -

Reklama w BROWARZE

Comment

• toto
                    • 2006.12
                    • 949

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                    Słuchajcie, a czy Black Boss Porter nie jest bardziej rozpoznawalny. We Wrocławiu chyba tylko takiego mamy. Jestem za tym, żebyśmy rozstrzygnęli którego lepiej promować i namawiamy do zmiany głosu. Ostatnio przez rozbicie Boss nie wszedł na podium. Jak już rozstrzygniemy, to proponuję zamieścić osobny wątek w tej sprawie.
                    Jestem jak najbardziej za uzgodnieniami. Głosowałem na Portera dlatego, że akurat w Krakowie (Maria, Omerta) oraz w sieci Intermarche na południu Polski (poza Krakowem) widziałem w zeszłym roku wyłącznie piwo o nazwie (wg etykiety): "Czarny Boss PORTER" (napis Porter tak z 2 razy większy od Czarny Boss, złoto-czarna etykieta, 18,1 % wag., Alk. 8,5 % obj.).

Comment

• Marusia
                      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                      🍼🍼
                      • 2001.02
                      • 20221

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk Wyświetlenie odpowiedzi
                      Proszę nie agitować za głosem na konkretny produkt. Niech każdy głosuje, jak uważa.
                      No właśnie, też chciałam o tym napisać. Wg mnie wypisując tutaj własne typy wpływacie na głosy mniej doświadczonych użytkowników, co obniża obiektywność konkursu, a tym samym jego rangę. Ten temat powinien był powstać po zamknięciu konkursu.
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• kopyr
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2004.06
                        • 9475

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk Wyświetlenie odpowiedzi
                        Proszę nie agitować za głosem na konkretny produkt. Niech każdy głosuje, jak uważa. Żadne dodatkowe tematy nie wchodzą w rachubę. Jeśli browar produkuje jedno piwo pod kilkoma markami to już jego problem.
                        Gdyby to robił ART to rozumiem, że byłoby to naganne, ale jeśli to robią szarzy userzy, niezwiązani z danym browarem, nie widzę w tym nic złego. Jeśli Admin ma inne zdanie niech temat skasuje.
                        blog.kopyra.com

Comment

• Marusia
                          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221

Gdyby to robił ART to rozumiem, że byłoby to naganne, ale jeśli to robią szarzy userzy, niezwiązani z danym browarem, nie widzę w tym nic złego. Jeśli Admin ma inne zdanie niech temat skasuje.
                          No właśnie, szkoda, że nie widzicie szkody dla konkursu jako takiego.
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• Maggyk
                            Szara Adminiscjencja
                            🍼
                            • 2004.05
                            • 5617

Skąd masz pewność, że szary user nie jest związany? Ja tej pewności nie mam.

Nie piję tutaj do konkretnej osoby.
                            Piwo domowe -

Reklama w BROWARZE

Comment

• Rycho_128
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2007.03
                              • 1054

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                              No właśnie, też chciałam o tym napisać. Wg mnie wypisując tutaj własne typy wpływacie na głosy mniej doświadczonych użytkowników, co obniża obiektywność konkursu, a tym samym jego rangę. Ten temat powinien był powstać po zamknięciu konkursu.
                              Marusiu, 100% racji. Dlatego już teraz zamilczę i nic nie napiszę więcej.
                              Last edited by Rycho_128; 2009-02-16, 11:44.
                              Gdański Browar WaRy
                              Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
                              Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...

Comment

• abernacka
                                Generał Wszelkich Fermentacji
                                🥛🥛🥛🥛
                                • 2003.12
                                • 10861

Słuchajcie, a czy Black Boss Porter nie jest bardziej rozpoznawalny. (...).
                                W Trójmieście znany jest tylko Porter
                                Piwna turystyka według abernackiego

Comment

Przetwarzanie...
                                X