Słowackie piwo

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • delvish
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.11
    • 3508

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maarcinek19 Wyświetlenie odpowiedzi
    Z wejściem waluty Euro to nie opłaca się już
    Ot i pragmatyczna odpowiedź.
    A swoją drogą to skoro mnie w Krakowie opłaca się w knajpie wypić np. Urpinera za 6,5zł, to na Słowacji też powinno się opłacać. Chyba że jestem w błędzie?
    Last edited by delvish; 2009-02-24, 20:24.
    "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
    (Frank Zappa)

"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

Comment

• Maarcinek19
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2009.01
      • 63

Okay :

Ceny piwa kształtują się mniej więcej w granicach 2.75-3.00. Są zbliżone do naszych, piwo w knajpach kosztuje +/- 30% więcej. W miastach pogranicznych dalej można płacić w złotówkach z dopłatą - zależy od kursu euro.
      Last edited by Maarcinek19; 2009-02-24, 20:25.

Comment

• behegrzmot
        Porucznik Browarny Tester
        • 2009.01
        • 276

Poniewaz jeden obraz wart jest ponoc 1000 slow:

Swoja droga mam pytanie - czy na Slowacji zawsze norma byla kaucja wynoszaca 40% ceny samego (taniego) piwa? Czy to przez euro cos tak sie pozmienialo?

Btw - z powyzszego paragonu smakowaly mi tak naprawde chyba tylko czeskie, niestety ich cena rowniez byla nieprzyjemnie wyzsza :/
        Last edited by behegrzmot; 2009-02-24, 20:42.

Comment

• kopyr
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2004.06
          • 9475

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika behegrzmot Wyświetlenie odpowiedzi
          Poniewaz jeden obraz wart jest ponoc 1000 slow:

Swoja droga mam pytanie - czy na Slowacji zawsze norma byla kaucja wynoszaca 40% ceny samego (taniego) piwa? Czy to przez euro cos tak sie pozmienialo?

Btw - z powyzszego paragonu smakowaly mi tak naprawde chyba tylko czeskie, niestety ich cena rowniez byla nieprzyjemnie wyzsza :/
          0,13€ to jest taka przeciętna kaucja. W Niemczech jest 0,08€ za butelki zwykłe i 0,15€ za butelki z krachlą. W Czechach są 3kc, co przy obecnym kursie też daje sporo.

PS: patrząc na te ceny nie wydają mi się one jakoś straszne. Taki Zlaty baznt, który jest jakby odpowiednikiem Żywca, kosztuje 0,6€ czyli jakieś 2,8zł (przy kusie 1€=4,8zł), Żywiec kosztuje 2,79zł przed podwyżką akcyzy. No to nie powiedziałbym, że tam jest drogo.
          Last edited by kopyr; 2009-02-24, 21:30.
          blog.kopyra.com

Comment

• kiszot
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            🍼🍼
            • 2001.08
            • 8108

Przed wejście m do strefy euro kupiłem piwo za 2.8 sk gdzie kaucja była w wysokości 3 sk.A średnia cen piw była w granicach 8-10 sk.
            Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
            1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
            Mein Schlesierland, mein Heimatland,
            So von Natur, Natur in alter Weise,
            Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
            Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

Comment

• sibarh
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛
              • 2005.01
              • 10387

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
              0,13€ to jest taka przeciętna kaucja. W Niemczech jest 0,08€ za butelki zwykłe i 0,15€ za butelki z krachlą. W Czechach są 3kc, co przy obecnym kursie też daje sporo.
              W austrii kaucja to 0.09 euro a krachle aż 0.36 euro
              W szwajcarii kaucja to 0.30 franka, krachli nie widziałem, we włoszech wszystko jest w bezzwrotnych butelkach.
              2800 nowe piwa opisałem na forum
              Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
              Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

Comment

• flood
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2008.06
                • 182

Witam,

słowacja, dwa dni temu, markety

Średnia cena piw - 0,6€, najtańsze - i to całkiem pitne, nazwy nie pamiętam, w markecie 0,23€, plus oczywiście kaucja

pzdr
                flood

Comment

• Pucak
                  • 2002.12
                  • 242

No to git
                  Dzięki za info.

Comment

• zulu
                    • 2004.04
                    • 299

Proszę o pomoc - wybieram się na Słowację w Tatry (Tatrzańska Łomnica / Nowa Leśna i te okolice) - jakie piwa dostępne tam możecie polecić? Chciałbym popróbować lokalnych specyfików, ale zupełnie nie orientuje się w piwach słowackich. Będę wdzięczny za dobre rady.

Comment

• ZKB
                      • 2009.12
                      • 172

A czy ktoś z forumowiczów był ostatnio w Tatrach Słowackich i wie czy można dostać czeskie piwa nie-koncernowe? (Tatrzańska Łomnica, Stary Smokowiec, Liptowski Mikulasz czy Poprad)
                      Beer is for life not just for christmas !

Comment

• Pendragon
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛
                        • 2006.03
                        • 13952

Zulu - widzę, że nie zdajesz sobie sprawy, że na Słowacji zostało już tylko 5 browarów fabrycznych, z czego jeden ma Heniek a drugi SAB Miller? 3 niezależne to Urpiner, Steiger i Popper. Ten ostatni trudno osiągalny poza swoim regionem. Koniec. No i kilkanaście restauracyjnych, ale do nich to już trzeba się udać osobiście. Polecam temat piwna kartografia - tam link do mapy m.in. słowackich browarów.
                        ZKB - pytasz o lokale czy sklepy? Jesli lokale, to możesz sobie poszukać na www.kamnapivo.sk
                        Last edited by Pendragon; 2011-08-03, 12:26.

moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot

Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Comment

• delvish
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2004.11
                          • 3508

A czemu chcesz pić czeskie piwo w Słowackich Tatrach? Nie lepiej zaglądnąć np. do Svitu?
                          Last edited by delvish; 2011-08-03, 12:26.
                          "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
                          (Frank Zappa)

"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

Comment

• ZKB
                            • 2009.12
                            • 172

Wybieram się tam na wakacje i zdaję sobie sprawę z mizeroty słowackiego browarnictwa a porównaniu do sąsiadów.
                            Pendragon - chodziło mi o sklepy.
                            Beer is for life not just for christmas !

Comment

• MarkOzz
                              • 2008.10
                              • 209

W Popradzie w Tesco (wylot w stronę wspomnianego wyżej Svitu) jest spory wybór piw jasnych, ciemnych i półciemnych w tym również czeskich.

Comment

• zulu
                                • 2004.04
                                • 299

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
                                Zulu - widzę, że nie zdajesz sobie sprawy, że na Słowacji zostało już tylko 5 browarów fabrycznych, z czego jeden ma Heniek a drugi SAB Miller? 3 niezależne to Urpiner, Steiger i Popper. Ten ostatni trudno osiągalny poza swoim regionem. Koniec. No i kilkanaście restauracyjnych, ale do nich to już trzeba się udać osobiście. Polecam temat piwna kartografia - tam link do mapy m.in. słowackich browarów.
                                ZKB - pytasz o lokale czy sklepy? Jesli lokale, to możesz sobie poszukać na www.kamnapivo.sk
                                Przyznaje, że w ogóle nie znam tego tematu, ale napić czegoś dobrego bym się chciał jak już będę na Słowacji. Dzięki za pomysł z piwna kartografią. Na pewno odwiedzę Buntavar.
                                A co jest z Pilsbergiem (Tatranem)? Na mapce zaznaczony jako zamknięty, ale jeszcze w czerwcu ktoś opisuje np Kamzika. To w końcu browar działa czy nie?

I drugie pytanie czy koncernówka Słowacka prezentuje podobny poziom do naszej, czy jednak warto czegoś spróbować?, jeśli tak to które?

Comment

Przetwarzanie...
                                X