Słowackie piwo
Collapse
X
-
Ostatnia zmiana dokonana przez delvish; 2009-02-24, 20:24."You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith) -
Okay :
Ceny piwa kształtują się mniej więcej w granicach 2.75-3.00. Są zbliżone do naszych, piwo w knajpach kosztuje +/- 30% więcej. W miastach pogranicznych dalej można płacić w złotówkach z dopłatą - zależy od kursu euro.Ostatnia zmiana dokonana przez Maarcinek19; 2009-02-24, 20:25.Comment
-
Poniewaz jeden obraz wart jest ponoc 1000 slow:
Swoja droga mam pytanie - czy na Slowacji zawsze norma byla kaucja wynoszaca 40% ceny samego (taniego) piwa? Czy to przez euro cos tak sie pozmienialo?
Btw - z powyzszego paragonu smakowaly mi tak naprawde chyba tylko czeskie, niestety ich cena rowniez byla nieprzyjemnie wyzsza :/Ostatnia zmiana dokonana przez behegrzmot; 2009-02-24, 20:42.Comment
-
Poniewaz jeden obraz wart jest ponoc 1000 slow:
Swoja droga mam pytanie - czy na Slowacji zawsze norma byla kaucja wynoszaca 40% ceny samego (taniego) piwa? Czy to przez euro cos tak sie pozmienialo?
Btw - z powyzszego paragonu smakowaly mi tak naprawde chyba tylko czeskie, niestety ich cena rowniez byla nieprzyjemnie wyzsza :/
PS: patrząc na te ceny nie wydają mi się one jakoś straszne. Taki Zlaty baznt, który jest jakby odpowiednikiem Żywca, kosztuje 0,6€ czyli jakieś 2,8zł (przy kusie 1€=4,8zł), Żywiec kosztuje 2,79zł przed podwyżką akcyzy. No to nie powiedziałbym, że tam jest drogo.Ostatnia zmiana dokonana przez kopyr; 2009-02-24, 21:30.Comment
-
Przed wejście m do strefy euro kupiłem piwo za 2.8 sk gdzie kaucja była w wysokości 3 sk.A średnia cen piw była w granicach 8-10 sk.Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
Comment
-
W szwajcarii kaucja to 0.30 franka, krachli nie widziałem, we włoszech wszystko jest w bezzwrotnych butelkach.2800 nowe piwa opisałem na forum
Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec listopada 2023 r. liczy 13147 piw z 181 krajów
Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeriaComment
-
Proszę o pomoc - wybieram się na Słowację w Tatry (Tatrzańska Łomnica / Nowa Leśna i te okolice) - jakie piwa dostępne tam możecie polecić? Chciałbym popróbować lokalnych specyfików, ale zupełnie nie orientuje się w piwach słowackich. Będę wdzięczny za dobre rady.Comment
-
Zulu - widzę, że nie zdajesz sobie sprawy, że na Słowacji zostało już tylko 5 browarów fabrycznych, z czego jeden ma Heniek a drugi SAB Miller? 3 niezależne to Urpiner, Steiger i Popper. Ten ostatni trudno osiągalny poza swoim regionem. Koniec. No i kilkanaście restauracyjnych, ale do nich to już trzeba się udać osobiście. Polecam temat piwna kartografia - tam link do mapy m.in. słowackich browarów.
ZKB - pytasz o lokale czy sklepy? Jesli lokale, to możesz sobie poszukać na www.kamnapivo.skOstatnia zmiana dokonana przez Pendragon; 2011-08-03, 12:26.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzieComment
-
A czemu chcesz pić czeskie piwo w Słowackich Tatrach? Nie lepiej zaglądnąć np. do Svitu?Ostatnia zmiana dokonana przez delvish; 2011-08-03, 12:26."You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)Comment
-
Zulu - widzę, że nie zdajesz sobie sprawy, że na Słowacji zostało już tylko 5 browarów fabrycznych, z czego jeden ma Heniek a drugi SAB Miller? 3 niezależne to Urpiner, Steiger i Popper. Ten ostatni trudno osiągalny poza swoim regionem. Koniec. No i kilkanaście restauracyjnych, ale do nich to już trzeba się udać osobiście. Polecam temat piwna kartografia - tam link do mapy m.in. słowackich browarów.
ZKB - pytasz o lokale czy sklepy? Jesli lokale, to możesz sobie poszukać na www.kamnapivo.sk
A co jest z Pilsbergiem (Tatranem)? Na mapce zaznaczony jako zamknięty, ale jeszcze w czerwcu ktoś opisuje np Kamzika. To w końcu browar działa czy nie?
I drugie pytanie czy koncernówka Słowacka prezentuje podobny poziom do naszej, czy jednak warto czegoś spróbować?, jeśli tak to które?Comment