Słowackie piwo

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • pioterb4
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2006.05
    • 4322

Popradzkiego browaru już nie ma na pewno. Co do słowackich koncerniaków to Bazant jasny/ciemny uważam za poprawne piwo którego można napić się bez grymasu bólu na twarzy, czuć w nim przyjemną chmielowość. Problem w tym że jest to piwo szeroko dostępne w naszych marketach więc specjalny rarytas to to nie jest. Sarisy i Smadne Mnichy to już euro lagery pełną gębą.

Comment

• otvirak
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      🍼
      • 2005.04
      • 793

Saris Red - jeśli znajdziesz, będziesz zadowolony Jedyne słowackie piwo, które spełnia czeskie standardy
      niepoprawny czechofil

Młody junaku pamiętaj: zbilansowana dieta to piwo w obu dłoniach!
      WISŁA MISTRZ!

Comment

• MarkOzz
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2008.10
        • 209

Nie wiem czy browaru nie ma, ale jest sklep przy browarze tzn. był w lipcu .

Comment

• Pancernik
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2005.09
          • 9787

Może spróbuj Saris Red. Mnie nie powaliło, ale ma dość pochlebne opinie: http://www.browar.biz/forum/showthre...ighlight=saris

Comment

• otvirak
            🍼
            • 2005.04
            • 793

Ale się zgraliśmy co do postów w sprawie Sarisa Red! Co do minuty A ja piszę z drugiego końca świata
            niepoprawny czechofil

WISŁA MISTRZ!

Comment

• Pancernik
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2005.09
              • 9787

To chyba ZNAK!!! Mam jeszcze w lodówce ostatnią, zachomikowaną puszeczkę... Ale... Dzisiaj, z okazji Dnia Piwa, chyba ją opróżnię...

Comment

• otvirak
                🍼
                • 2005.04
                • 793

Dzień piwa... Nawet nie wiedziałem, na obczyźnie przebywając. Ale jak znak, to przywiozę Waści jakieś japońskie conieco. Małe, bo bagaż ciężki
                niepoprawny czechofil

WISŁA MISTRZ!

Comment

• Pendragon
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛
                  • 2006.03
                  • 13952

Ciemny Saris podobno też jest całkiem.

moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot

Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Comment

• Pendragon
                    🥛🥛🥛
                    • 2006.03
                    • 13952

Zajrzałem na stronę Sarisa http://www.srdcomvychodniar.sk/ i wyczytałem ciekawostki o beczkowych wersjach niepasteryzowanych oraz niefiltrowanych. Można tam sobie znaleźć puby gdzie takie leją. Mimo starań nie potrafię zlokalizować lokali z niefiltrem, ale już te gdzie leją Reda oraz niepastera jak najbardziej.

Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Comment

• zulu
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2004.04
                      • 299

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
                      Zajrzałem na stronę Sarisa http://www.srdcomvychodniar.sk/ i wyczytałem ciekawostki o beczkowych wersjach niepasteryzowanych oraz niefiltrowanych. Można tam sobie znaleźć puby gdzie takie leją. Mimo starań nie potrafię zlokalizować lokali z niefiltrem, ale już te gdzie leją Reda oraz niepastera jak najbardziej.
                      Po mojemu to w ichnim "pub lokatorze" wszystkie knajpy nie oznaczone jako Red albo kufelkiem (niepasteryzowane) leją właśnie "zwykły" niefiltrowany Saris.

Comment

• zulu
                        • 2004.04
                        • 299

Dzięki wszystkim wujom za wspaniałe (pycha) rady. Trochę poszperałem i wygląda mi, że na Słowacji królują czeskie piwa. Według kamnapivo.sk w Vysokich Tatrach mam szanse spróbować najczęściej (niestety/stety?) Budvara, Staropromena, Plzena, Kozela, Gambrinusa. Co z czeskich piwek dostępnych na Słowacji polecacie?

Comment

• pioterb4
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2006.05
                          • 4322

To ja zacznę w swoim imieniu, bo nie tak dawno w Czechach kilka koncerniaków kontrolnie zakupiłem. Budvar, Staropramen, Kozel i gambrinus to koncernówy pełną gębą, uśrednione do maksimum, muszą smakowac każdemu turyście. Staropramen Granat to całkiem fajne wytrawne polotmave i jest niejako wyjątkiem od reguły. Niezle są też Krusovice Polotmave 13% i Tmavy Master. Pazdroj może nie ejst rewelacją ale jak cena nie odstrasza to z kija można spokojnie spróbować - chmielowość moim zdaniem lepiej zaznaczona niż we wspomnianych przez Ciebie Staropramentach 11/12 czy Gambrinusach.

Comment

• Pendragon
                            🥛🥛🥛
                            • 2006.03
                            • 13952

Cerna Hora > www.kamnapivo.sk/pivodb/poprad/1696/
                            Primator > www.kamnapivo.sk/pivodb/vysoketatry/46283/
                            Zubr > www.kamnapivo.sk/pivodb/vysoketatry/7136/
                            Janacek > www.kamnapivo.sk/pivodb/svit/41971/
                            Last edited by Pendragon; 2011-08-08, 14:30.

Comment

• pioterb4
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2006.05
                              • 4322

No jak jest w okolicy Primator i Cerna Hora to jesteś uratowany

Comment

• zulu
                                • 2004.04
                                • 299

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4 Wyświetlenie odpowiedzi
                                No jak jest w okolicy Primator i Cerna Hora to jesteś uratowany
                                Niestety Primatora nie spróbuję - po knajpie zostały tylko zakratowane drzwi.

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4 Wyświetlenie odpowiedzi
                                Popradzkiego browaru już nie ma na pewno...
                                Tu w sklepach ciągle dostępny jest Tatran i Kamzik. Na etykiecie napisane : Wyprodukowane w EU. Browary Pilsberg ... Poprad. Nie wiem czy browar istnieje czy nie ale piwo najlepsze z tych które do tej pory próbowałem.

Comment

Przetwarzanie...
                                X