Browar w Zwierzyńcu - przygotowanie petycji

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
    Pankracy zaproponował, żebym napisał swoją wersję petycji.
    Było by to bez sensu. Zarys jest wg mnie dobry, potrzeba tylko drobnych korekt.

    Po naniesieniu korekt uwzględniających dotychczasowe komentarze pokrytykujemy dalej
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • skitof
      Major Piwnych Rewolucji
      🍼🍼
      • 2007.11
      • 2485

      #17
      Po drobnych przeróbkach stylistycznych proponuję:



      Od wielu miesięcy do środowisk zainteresowanych polskim przemysłem piwowarskim skupiających świadomych konsumentów i koneserów piwa docierają niepokojące informacje dotyczące sytuacji browaru w Zwierzyńcu. W szczególności niepokoi nas polityka zarządu spółki Perła – Browary Lubelskie S. A., której celem jest zaprzestanie warzenia piwa w skali przemysłowej w zakładzie w Zwierzyńcu.

      Zarządzane przez Państwa przedsiębiorstwo słynie jako producent regionalny, któremu zawsze zależało na zachowaniu produkcji zgodnej z tradycyjną sztuką piwowarską. Państwa działania z ostatnich kilku miesięcy wskazują jednakże, że tak nie jest. Tradycje piwowarskie w Zwierzyńcu sięgają XVI wieku, a browar – jako jeden z niewielu warzących piwo tradycyjnymi metodami – szczyci się ponad dwustuletnią tradycją. Jest uznanym browarem regionalnym, produkującym słynne piwo Zwierzyniec Pils o znanej i docenianej marce i wyjątkowym smaku.

      Zamknięcie tego browaru byłoby zniszczeniem zwierzynieckiej tradycji i wielką stratą dla polskiego piwowarstwa.

      Proponują Państwo utworzenie w Zwierzyńcu muzeum i browaru restauracyjnego. Zgadzamy się, że browar powinien być dostępny dla szerszego grona turystów, że powinno się edukować społeczeństwo i odkrywać przed nim sekrety piwa, uczyć sztuki piwowarskiej i kultury spożywania piwa.

      Nie jest to jednak do końca to czego oczekują środowiska miłośników piwa i piwowarstwa, reprezentowane przez sygnatariuszy niniejszego listu protestacyjnego.
      Nie chcemy bowiem, żeby tworzono coś nowego, niszcząc jednocześnie historię browaru, który jest chlubą Zwierzyńca i Zamojszczyzny. Muzeum historyczne, jakie posiada niejeden słynny browar na świecie, winno być wzbogaceniem i uatrakcyjnieniem działającego browaru i podkreślać jego unikatowość, nie zaś być jego substytutem.

      Nie jest tym samym również założenie minibrowaru w Zwierzyńcu, który będzie charakteryzował się brakiem dystrybucji poza browarnianą restaurację i niewielką ilością warzonego piwa. Nam, sygnatariuszom listu protestacyjnego zależy przede wszystkim na większej dostępności na rynku polskim piwa Zwierzyniec Pils z browaru w Zwierzyńcu, piwa w wyjątkowej butelce i piwa – skarbu Zamojszczyzny.

      Domagamy się uwzględnienia naszego głosu w Państwa decyzjach dotyczących browaru w Zwierzyńcu i protestujemy przeciwko jego likwidacji. Jako ludzie, którym leży na sercu dobro polskiego przemysłu piwowarskiego, apelujemy o nie wprowadzanie w życie decyzji niszczących lub umniejszających znaczenie browaru w Zwierzyńcu.



      Z poważaniem

      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        #18
        Chyba jeszcze jednak wywaliłabym tę wyjątkową butelkę i podkreśliła, że browar restauracyjny to nie to samo, co obecny. Zrezygnowałabym z szerokiej dostępności, bo regionalny ma być regionalny, ale tradycyjny, nie restauracyjny, przyciągający turystów. Restauracyjny może być wszędzie, a tradycyjny Zwierzyniec tylko w Zwierzyńcu.
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • emes
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.08
          • 4275

          #19
          List, to powinien być raczej do prokuratury, albo CBA. Jak to sie stało, że majątek browaru wyceniono przez gminę na 1 mln złotych i dla kogo było atrakcyjne wynająć browar w Zwierzyńcu za cenę małego punktu gastronomicznego na 25 lat? Albo ten, co podpisywał umowę dzierżawy z Perłą jest idiotą, albo łapownikiem. W dodatku jak można rozporządzać mieniem na dalsze 25 lat, o które starają się obecnie w sądzie byli właściciele, którym to mienie ukradziono ?

          Comment

          • Pankracy
            Major Piwnych Rewolucji
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2007.10
            • 2801

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika emes Wyświetlenie odpowiedzi
            List, to powinien być raczej do prokuratury, albo CBA. Jak to sie stało, że majątek browaru wyceniono przez gminę na 1 mln złotych i dla kogo było atrakcyjne wynająć browar w Zwierzyńcu za cenę małego punktu gastronomicznego na 25 lat? Albo ten, co podpisywał umowę dzierżawy z Perłą jest idiotą, albo łapownikiem. W dodatku jak można rozporządzać mieniem na dalsze 25 lat, o które starają się obecnie w sądzie byli właściciele, którym to mienie ukradziono ?
            Uspokój się. Jakbyś przeczytał pierwszy post i kilka tematów z "Prasówki" to być się dowiedział, że sprawą już zajęła się Najwyższa Izba Kontroli, która jest kompetentnym organem w takich sprawach.

            Comment

            • arzy
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2002.06
              • 2814

              #21
              Jak dla mnie jest OKI. Jedynie co wrzuciłbym coś o nieprzerwalnym warzeniu od ponad 200 lat, najdłużej w Polsce.
              No może coś o ludziach tam pracujących, a dokładniej o piwowarze, pani Marii Polskiej, która jest wspaniałym fachowcem co zauważyli konsumenci przyznając jej nagrodę "Złotego Chmielu".
              "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
              Bractwo Piwne
              Skład Piwa
              Piszę poprawnie po polsku!

              Comment

              • żąleną
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2002.01
                • 13239

                #22
                "Nieprzerwanym", bo "przerwalne" to ono jak najbardziej jest.

                Comment

                • kishar
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2003.10
                  • 1691

                  #23
                  A więc tak byłem dziś w Zamościu na spotkaniu z Panem posłem Zawiślakiem i odbyliśmy ciekawą prawie godzinną rozmowę. Oto główne z niej wnioski, przemyślenia pomysły :
                  - nasza inicjatywa została bardzo dobrze dobrze odebrana i na pewno może być pomocna w uratowaniu browaru,
                  - szanse na uratowanie browaru cały czas są czy to w ramach Perły czy też poza nią,
                  - Pan poseł zaproponował całkiem ciekawy pomysł aby o fakcie stworzenia petycji i zbierania podpisów poinformować wszystkie zainteresowane strony oraz lokalne media,
                  - poszukiwana jest osoba mogąca napisać biznes plan (analizę finansową ) która wykaże, że warzenie w Zwierzyńcu jest opłacalne - taki warunek postawiła w rozmowach Perła pracownikom,
                  - powinno dojść do ukazania się kilku artykułów w prasie lokalnej tzn. będę nad tym pracował,
                  - w trakcie rozmowy zainteresowałem Pana posła bardzo nas trapiącym problemem nie podawania na opakowaniu przez browary miejsca produkcji/warzenia piwa oraz związanej z tym praktyki warzenia marek lokalnych kojarzących się z danym miejscem.

                  To są chyba takie najważniejsze tezy z rozmowy oczywiście z tych co można publicznie o nich mówić przy najmniej na razie, a o części dowiemy się z artykułu który ma być za 2-3 dni.

                  A co samej naszej petycji to staje się coraz lepsza i sadze, że niedługo będzie można ją opublikować.

                  Comment

                  • Marusia
                    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

                    #24
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kishar Wyświetlenie odpowiedzi
                    - poszukiwana jest osoba mogąca napisać biznes plan (analizę finansową ) która wykaże, że warzenie w Zwierzyńcu jest opłacalne - taki warunek postawiła w rozmowach Perła pracownikom,

                    To jest taki warunek? I nikt się tym nie zajął???

                    Sorry, ale to brzmi jakoś... niepoważnie?
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment

                    • kishar
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2003.10
                      • 1691

                      #25
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi

                      To jest taki warunek? I nikt się tym nie zajął???

                      Sorry, ale to brzmi jakoś... niepoważnie?
                      Z tego co ja zrozumiałem taki warunek postawiła Perła pracownikom browaru w Zwierzyńcu - dla mnie też jest to dziwne i raczej wygląda na mydlenie oczu, no ale skoro "wyciągają rękę" to pracownicy nie chcą jej odrzucać no i w związku z tym poszukiwana jest osoba która jest w stanie to zrobić.

                      No i nie jest to warunek skierowany do nas jeżeli tak to zrozumiałaś, po prostu w naszym środowisku taka osoba może być, mająca wiedzę ekonomiczną i branżową.

                      Comment

                      • ART
                        mAD'MINd
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2001.02
                        • 23960

                        #26
                        Przepraszam za brak mojego oficjalnego odzewu tutaj - zarobiony jestem - oczywiście akcję całym serduchem popieram i jak tylko powstanie ostateczna wersja tekstu poproszę o kopniaka na PW/email żeby zrobić co do mnie należy w związku z propagacją tego drożdża
                        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                        Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                        Comment

                        • żąleną
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2002.01
                          • 13239

                          #27
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kishar Wyświetlenie odpowiedzi
                          - poszukiwana jest osoba mogąca napisać biznes plan (analizę finansową ) która wykaże, że warzenie w Zwierzyńcu jest opłacalne - taki warunek postawiła w rozmowach Perła pracownikom
                          To jest po prostu śmiech na sali. Jak nie potrafią wycisnąć zysku z browaru, który przez lata normalnie działał, to chyba z nimi coś jest nie tak, a nie z browarem.

                          Comment

                          • delvish
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2004.11
                            • 3508

                            #28
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kishar Wyświetlenie odpowiedzi
                            po prostu w naszym środowisku taka osoba może być, mająca wiedzę ekonomiczną i branżową.
                            Może ma wiedzę, ale nie raczej nie zna konkretnych danych o kosztach funkcjonowania browaru w Zwierzyńcu i ich strukturze. Bez konkretnych danych to, moim zdaniem, można bajki pisać, a nie biznesplan. Swoją drogą, to jest zwykła bezczelność, żeby proponować zrobienie takiego biznesplanu pracownikom Zwierzyńca, choćby z tego powodu, że jak znam życie, to cała administracja, księgowość, marketing itp. są w Lublinie.
                            Co do samej petycji, to ja bym jakoś na pięknie butelki zwierzynieckiej się nie koncentrował.
                            Po drugie nie wiem, czy nie lepszym pomysłem byłoby użycie nazwy Roztocze jako regionu, w którym leży Zwierzyniec w zamian Zamojszczyzny.
                            "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
                            (Frank Zappa)

                            "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

                            Comment

                            • kishar
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2003.10
                              • 1691

                              #29
                              Tak już pisałem ta propozycja jest dziwna bardzo dziwna, a co do dostępu do dokumentacji to z tego co zrozumiałem po podpisaniu stosownej umowy z Perła osoba taka miała by do niej dostęp.

                              Comment

                              • arzy
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2002.06
                                • 2814

                                #30
                                Delikatna poprawka petycji z większym naciskiem na sama markę Zwierzyniec Pils.

                                "Do:
                                1. Zarządu spółki Perła – Browary Lubelskie SA z siedzibą w Lublinie
                                2. Starostwo Powiatowe w Zamościu


                                LIST PROTESTACYJNY

                                Od wielu miesięcy my, polscy konsumenci i koneserzy piwa śledzimy na bieżąco wiadomości
                                dotyczące sytuacji browaru w Zwierzyńcu. Niepokoi na polityka zarządu spółki Perła – Browary Lubelskie S.A., której celem wydaje się być zaprzestanie warzenia piwa w skali przemysłowej w wyżej wymienionym zakładzie oraz polityka starostwa powiatowego w Zamościu, umożliwiająca takie działania.
                                Zarządzane przez Perłę przedsiębiorstwo chlubi się, że jest producentem regionalnym, któremu zależy na zachowaniu tradycyjnej produkcji zgodnej ze sztuką piwowarską. Tymczasem Państwa działania z ostatnich kilku miesięcy wskazują, że wcale tak nie jest, gdyż swoim postępowaniem wobec zakładu w Zwierzyńcu niszczą Państwo jeden z niewielu pozostałych regionalnych i stosujących tradycyjne metody zakładów piwowarskich. A wstrzymanie w Zwierzyńcu produkcji marki Zwierzyniec Pils w 2008 roku i przeniesienie jej do Lublina wskazuje, że zależy Państwu WYŁĄCZNIE na marce Zwierzyniec Pils, której produkcja do tej pory była ściśle kojarzona i związana ze Zwierzyńcem. Z ekonomicznego punktu widzenia takie działanie wydaje się uzasadnione, gdyż podczas ubiegłorocznego Konsumenckiego Konkursu Piw w Krasnymstawie to właśnie Zwierzyniec Pils zajął pierwsze miejsce w swojej kategorii. Nie było to pierwsze i jedyne zwycięstwo marki zwierzynieckiego browaru w konkursach piwnych.
                                Jednocześnie z naszych obserwacji wynika, że marki kojarzone z browarem w Zwierzyńcu przez sieć dystrybucji browaru Perła były traktowane po macoszemu. Znane są przykłady utrudniania zakupu tych piw innym hurtowniom z innych regionów kraju. Działania takie w pewnym stopniu przyczyniły się do spadku sprzedaży piw zwierzynieckich.
                                Proponują Państwo utworzenie w Zwierzyńcu muzeum i browaru restauracyjnego. Zgadzamy się, że browar powinien być dostępny dla szerszego grona turystów, że powinno się edukować
                                społeczeństwo i uczyć je, na czym polegają sekrety piwa, piwowarstwa oraz kultura piwa.
                                Nie jest to jednak do końca to, czego my, polscy konsumenci i koneserzy piwa oczekujemy. Nie chcemy bowiem, żeby tworzono coś nowego jednocześnie niszcząc historię, którą jest ponad dwustuletnia produkcja przemysłowa piwa w Zwierzyńcu. Znane są przykłady, kiedy nowoczesność produkcji można połączyć z tradycją: browar Carlsberg zaprzestał masowej produkcji w Kopenhadze, w swoim macierzystym browarze, pozostawiając w nim jedynie produkcję ciekawych marek, cieszących się zainteresowaniem koneserów piwa. Jednocześnie jest tam muzeum browaru Carlsberg (Jacobsen).
                                Znane są nam browary restauracyjne w znacznie większych niż Zwierzyniec miastach i ośrodkach turystycznych, borykające się z problemami ekonomicznymi. Dlatego odnosimy wrażenie, że propozycja utworzenia minibrowaru w Zwierzyńcu służy jedynie „mydleniu oczu” oponentom. Minibrowar w Zwierzyńcu, który będzie charakteryzował
                                się brakiem dystrybucji poza browarnianą restaurację i niewielką ilością warzonego piwa, najprawdopodobniej także wkrótce zostanie zamknięty.
                                Zależy nam bardziej na większej dostępności na rynku polskim skarbu Zamojszczyzny, jakim jest piwo butelkowane Zwierzyniec Pils z browaru w Zwierzyńcu. Sytuacji sprzyja powstawanie na rynku krajowym coraz większej ilości sklepów z bogatym asortymentem piw z browarów regionalnych. Mimo tego, że 95% produkcji krajowej jest w rękach czterech światowych grup piwowarskich, piwa z browarów regionalnych znajdują coraz więcej odbiorców.
                                Dlatego my, polscy konsumenci i koneserzy piwa zrzeszeni wokół portali internetowych:
                                Browar.biz, Piweczko.org oraz członkowie Bractwa Piwnego, które jest ogólnopolską organizacją konsumentów piwa reprezentującą Polskę w Europejskiej Unii Konsumentów Piwa EBCU, protestujemy przeciwko zaprzestaniu warzenia piwa w skali przemysłowej w jednym z najstarszych i zarazem zachowującym tradycyjne metody produkcyjne browarów w naszym kraju, jakim jest browar w Zwierzyńcu.

                                Podpisy
                                Imię Nazwisko PESEL Miejscowość"

                                Zapraszam do dyskusji.
                                "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

                                Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                                Bractwo Piwne
                                Skład Piwa
                                Piszę poprawnie po polsku!

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X