Moim zdaniem zdecydowanie Goolman (cena oscyluje od 1,80 do 2,20). Nie wiele droższa jest też lubelska Perła Chmielowa (2-2,40). Godne uwagi jest też wspominane wyżej Lubelskie Pils (1,59 za 0,33l) oraz piwka z browaru Jagiełło (Jagiełło Mocny 1,90 za 0,5l, Magnus 1,60 za 0,33l)
Dodam coś od siebie. Na podstawie ocenianych przeze mnie piw wyprodukowałem listę dobrych i w miarę dobrych tanich piw w cenie do 2,20 zł. Ceny z wrocławskich sklepów piwnych. Wybór oczywiście subiektywny, a kolejność przypadkowa:
Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich. Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609
Dziwisz się? Nad Wisłą to standard. Lokalne piwo to w rozumieniu miejscowych wstydliwe "siki", prawdziwe piwo to jest to z telewizora , "nasze najlepsze" lub inne "po prostu piwo". Do własnego się przyznawać - to obciach. Żałosne, ale prawdziwe.
pozdrowienia
podobną opinię mają w Ciechanowie piwa z lokalnego browaru...
No niestety Janów ma straszną opinie wśród miejscowych, rozmawiałem o tym piwie z kilkoma osobami i każda negatywnie się o nim wypowiadała.
Wg mojej hipotezy zła opinia o Janowie ma źródła w latach 70tych kiedy piwo to (przynajmniej do Biłgoraja) docierało zazwyczaj skwaśniałe lub zjełczałe. Niestety Browar w Janowie był w owych czasach czymś na wzór PGRu i miał w wielkim poważaniu opinie konsumentów... Mój tata nie pijał nic poza świetnym ponoć w owych czasach Leżajskiem (obecnie dla mnie nie akceptowalnym).
w Lublinie nabyłem dziś to piwo za... 2,75. Dość duża rozbieżność cenowa, nawet jak na odległość. Piwko jak na mocne (za którymi nie przepadam) bardzo dobre.
W Realu Noteckie kosztuje 1,49 (co daje 2,26 w przeliczeniu na 0,5l). W najbliższym sklepie Specjala dostanę za 2,20 a gdyby mieć tylko dychę na pięć piw to Remus jest za 1,75 (a ile reszty jeszcze zostanie )
Ostatnia zmiana dokonana przez jablon; 2009-05-28, 22:44.
Junak Ciemne (Łódź) produkowane dla Carrefura. W przeciwieństwie do jasnego i mocnego bardzo dobre. Ceny dokładnej nie pomne bo od kilku tygodni nie ma go w najbliższym mi markecie, ale oscylowała w granicach 1,80 zł/butelka 0,5l.
Comment