W 2008 r. polskich browarów warzących piwo było 50 + 15 restauracyjnych.
Żaden browar nie warzył piwa we wszystkich kategoriach, ale konkurencję "wygrywa" Browar Edi, którego piwa reprezentowały siedem kategorii.
Najwięcej piw wypuścił na rynek Van Pur, który w 2008 r. dysponował 64 markami. Piwo Van Pura powstaje w dwóch browarach (Rakszawa i Zabrze) i należy tylko do dwóch kategorii: jasne pełne i jasne mocne.
Dla porównania warto odnotować, że Kompania Piwowarska dysponuje 47 markami piw z 4 browarów, a Grupa Żywiec: 23 piwami, warzonymi w 5 browarach.
Pod względem zawartości alkoholu najmocniejszymi piwami było pięć piw Jabłonowa: 23°, Imperator Super Mocne, Ogniste Polskie 10, Next 10, Super Mocne 10, dwa piwa Kipera: Super Mocny i Porter, jedno piwa browaru Van Pur: Super Mocne. Wszystkie powyższe piwa miały 10,0% alkoholu.
Pod wzlgędem stężenia ekstraktu dominują Portery czterech marek: Strzelec, Kiper, Łódzkie i Żywiec - wszystkie posiadają 22%.
Rekordy w danym gatunku: 3 Portery warzy Boss, 3 ciemne piwa górnej fermentacji warzy Browar na Jurze, 4 piwa jasne górnej fermentacji warzy Relakspol i 8 piw aromatyzowanych warzą Browary Łódzkie.
Trzy browary wyrzyły tylko jedno piwo: Bartek, Dojlidy, Głubczyce-Brzeg. Browar Zamkowy warzył dwa piwa.
Na 50 browarów warzących piwa w 2008 r. tylko 12 podawało na etykiecie wszystkich piw zarówno zawartość alkoholu, jak i ekstraktu. Są to: Bartek, Braniewo, Ciechanów, Dojlidy, Fortuna, Głubczyce-Brzeg, Gościszewo, Grybów, Krajan, Leżajsk, Tyskie, Zamkowy. Wśród tych browarów najwięcej marek piwnych miał na rynku Krajan - 20, i wszystkie z pełnym opisem.
15 browarów restauracyjnych mieści się w 12 miastach. W Katowicach, Płocku i Warszawie znajdują się po dwa browary restauracyjne.
Wśród browarów restauracyjnych pod względem ilości warzonych piw dominuje BrowArmia z 10 piwami w 5 kategoriach.
Zarówno stężenie ekstraktu jak i zawartość alkoholu wszystkich piw znane są jedynie w Bierhalle Katowice, Bierhalle Łódź, Bierhalle Warszawa i Brovarnia Gdańsk.
W CK Browar Kraków, Kowal Koszalin, Spiż Wrocław, Tumski Płock i Złoty Róg Kalisz nie znana była zawartość alkoholu w żadnym z serwowanych piw.
Natomiast w Minibrowarze Płock nie znane było stężenie ekstraktu w żadnych z pięciu dostępnych piw.
Żaden browar nie warzył piwa we wszystkich kategoriach, ale konkurencję "wygrywa" Browar Edi, którego piwa reprezentowały siedem kategorii.
Najwięcej piw wypuścił na rynek Van Pur, który w 2008 r. dysponował 64 markami. Piwo Van Pura powstaje w dwóch browarach (Rakszawa i Zabrze) i należy tylko do dwóch kategorii: jasne pełne i jasne mocne.
Dla porównania warto odnotować, że Kompania Piwowarska dysponuje 47 markami piw z 4 browarów, a Grupa Żywiec: 23 piwami, warzonymi w 5 browarach.
Pod względem zawartości alkoholu najmocniejszymi piwami było pięć piw Jabłonowa: 23°, Imperator Super Mocne, Ogniste Polskie 10, Next 10, Super Mocne 10, dwa piwa Kipera: Super Mocny i Porter, jedno piwa browaru Van Pur: Super Mocne. Wszystkie powyższe piwa miały 10,0% alkoholu.
Pod wzlgędem stężenia ekstraktu dominują Portery czterech marek: Strzelec, Kiper, Łódzkie i Żywiec - wszystkie posiadają 22%.
Rekordy w danym gatunku: 3 Portery warzy Boss, 3 ciemne piwa górnej fermentacji warzy Browar na Jurze, 4 piwa jasne górnej fermentacji warzy Relakspol i 8 piw aromatyzowanych warzą Browary Łódzkie.
Trzy browary wyrzyły tylko jedno piwo: Bartek, Dojlidy, Głubczyce-Brzeg. Browar Zamkowy warzył dwa piwa.
Na 50 browarów warzących piwa w 2008 r. tylko 12 podawało na etykiecie wszystkich piw zarówno zawartość alkoholu, jak i ekstraktu. Są to: Bartek, Braniewo, Ciechanów, Dojlidy, Fortuna, Głubczyce-Brzeg, Gościszewo, Grybów, Krajan, Leżajsk, Tyskie, Zamkowy. Wśród tych browarów najwięcej marek piwnych miał na rynku Krajan - 20, i wszystkie z pełnym opisem.
15 browarów restauracyjnych mieści się w 12 miastach. W Katowicach, Płocku i Warszawie znajdują się po dwa browary restauracyjne.
Wśród browarów restauracyjnych pod względem ilości warzonych piw dominuje BrowArmia z 10 piwami w 5 kategoriach.
Zarówno stężenie ekstraktu jak i zawartość alkoholu wszystkich piw znane są jedynie w Bierhalle Katowice, Bierhalle Łódź, Bierhalle Warszawa i Brovarnia Gdańsk.
W CK Browar Kraków, Kowal Koszalin, Spiż Wrocław, Tumski Płock i Złoty Róg Kalisz nie znana była zawartość alkoholu w żadnym z serwowanych piw.
Natomiast w Minibrowarze Płock nie znane było stężenie ekstraktu w żadnych z pięciu dostępnych piw.
Comment