Browar Amber - wzór dla innych małych i średnich browarów?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika grochal122
    Browar regionalny powinien zostac regionalnym!A jak komus zalezy,zeby popiescic gardlo doskonalym piwem np.Ciechan lub Fortuna,to napewno znajdzie sposob zeby je zdobyc.Jezeli takie browary zaczna wchodzic na coraz to wyzsze obroty,to po jakims czasie przejda na taktyke tych wielkich (Tyskie,Zywiec itp.),no i z dobrego piwka"nici".Popatrzcie na browary belgijskie,dziesiatki z nich sa mniejsze od tych naszych,a znane sa w calej browarnianej europie i nie tylko.Jest sie nad czym zastanowic.Czy dla wlasnego wygodnictwa,gra jest warta swieczki?Oprocz pieniedzy jest jeszcze cos-tradycja!!
    Najpierw twierdzisz, że regionalne powinny zostać regionalnymi a później, że małe belgijskie są dostępne w całej Europie.

    Sam sobie zaprzeczasz.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • kopyr
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2004.06
      • 9475

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika grochal122
      Popatrzcie na browary belgijskie,dziesiatki z nich sa mniejsze od tych naszych,a znane sa w calej browarnianej europie i nie tylko.Jest sie nad czym zastanowic.
      Właśnie dlatego, że Belgowie zapijają się Stellą, Jupilerem i Alken Maesem to małe browary szukają zbytu poza granicami swojego kraju.
      Chociaż trochę racji masz, jak usłyszałem plotki, że browar Konstancin ma zamiar zakupić tankofermentory i znacznie zwiększyć moce produkcyjne, to włos mi się na karku zjeżył.
      blog.kopyra.com

      Comment

      • delvish
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2004.11
        • 3508

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
        jak usłyszałem plotki, że browar Konstancin ma zamiar zakupić tankofermentory i znacznie zwiększyć moce produkcyjne, to włos mi się na karku zjeżył.
        Dlaczego?
        "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
        (Frank Zappa)

        "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

        Comment

        • grochal122
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2009.03
          • 102

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
          Najpierw twierdzisz, że regionalne powinny zostać regionalnymi a później, że małe belgijskie są dostępne w całej Europie.

          Sam sobie zaprzeczasz.
          Mylisz pojecia,kolego!Znane,to nie znaczy dostepne.One sa poprostu doceniane za swoja jakosc,oryginalnosc i chec dawania komus czegos wiecej niz to,co sprzedaje sie w milionach puszek kazdego dnia

          Comment

          • jacer
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2006.03
            • 9875

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika grochal122
            Mylisz pojecia,kolego!Znane,to nie znaczy dostepne.One sa poprostu doceniane za swoja jakosc,oryginalnosc i chec dawania komus czegos wiecej niz to,co sprzedaje sie w milionach puszek kazdego dnia

            No ale twierdzisz, że małe browary powinny być regionalne. Polskie mają być regionalne a belgijskie już nie?
            Milicki Browar Rynkowy
            Grupa STYRIAN

            (1+sqrt5)/2
            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
            No Hops, no Glory :)

            Comment

            • grochal122
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2009.03
              • 102

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
              Właśnie dlatego, że Belgowie zapijają się Stellą, Jupilerem i Alken Maesem to małe browary szukają zbytu poza granicami swojego kraju.
              Chociaż trochę racji masz, jak usłyszałem plotki, że browar Konstancin ma zamiar zakupić tankofermentory i znacznie zwiększyć moce produkcyjne, to włos mi się na karku zjeżył.
              I tak wlasnie moze skonczyc czesc browarow(jak Konstancin),a czesc jak Lwowek Slaski!A mi chodzi o to,zeby te male zostaly na swoim miejscu,bo tylko wtedy moga robic dalej to co robia,czyli dobre pifko

              Comment

              • kopyr
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2004.06
                • 9475

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish
                Dlaczego?
                Pojawiło się też coś o konserwie w tych plotkach.

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika grochal122
                I tak wlasnie moze skonczyc czesc browarow(jak Konstancin),a czesc jak Lwowek Slaski!
                Czyli jak?
                blog.kopyra.com

                Comment

                • Promil03
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2007.10
                  • 2833

                  #23
                  Chwileczkę, chwileczkę... Uważacie, że małe browary powinny być regionalne, no ale co z Amberem? Za chwilę napiszecie, że nie będziecie pić Ambera bo ogólnopolski. Amber też robi kilka gorszych piw w konserwach, ale nie przeszkodziło mu to w wypuszczeniu bardzo dobrego Portera. Może właśnie dlatego, że jest w całej Polsce pozwala mu ma rozwijanie się i dlatego możemy teraz pić naszego Debiutanta Roku.

                  Comment

                  • grochal122
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2009.03
                    • 102

                    #24
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
                    No ale twierdzisz, że małe browary powinny być regionalne. Polskie mają być regionalne a belgijskie już nie?
                    Ty albo w dalszym ciagu nie wiesz o czym sie pisze,albo wogole nie znasz historii piwowarstwa.To ze regionalne,to nie znaczy ze nie powinny wykraczac poza granice swojego powiatu.Od promocji takich rodzynkow sa rozne festivale piwne,wystawy promujace regiony i zdrowa zywnosc.Tak,tak,zdrowa zywnosc!A co do belgijskich,to istnieja one przewaznie od kilkuset lat i nadal sa regionalnymi,pomimo swojej slawy

                    Comment

                    • kiszot
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      🍼🍼
                      • 2001.08
                      • 8107

                      #25
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
                      A niby dlaczego Czarnków i Ciechan mają się pojawiać w Zagłębiu? To są browary w najlepszym razie regionalne. Podstawą ich bytu powinna być obecność w promieniu 50 - 100 km. Z Ciechanowa do Dąbrowy Górniczej jest pewnie około 400 km. Sądzisz, że transport nic nie kosztuje?
                      Według właściciela sklepu w Katowicach ściągnięcie Ciechana nie stanowi problemu.Problemem jest to czy sklepy wiedza o takim piwie i czy go chcą u siebie.
                      Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
                      1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

                      Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
                      Mein Schlesierland, mein Heimatland,
                      So von Natur, Natur in alter Weise,
                      Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
                      Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

                      Comment

                      • bulipunk
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2008.11
                        • 94

                        #26
                        Przejżałem tą dyskusje.
                        Hym... mi się podoba, że piwa z małych browarów są dostepne "wszędzie". Fakt, Kopyr ma rację, że jeżeli zwiększa moce produkcyjne, to "włos się jeży" jakie to może piwo z tego wyjść. Ale fakt jest taki: ilu ludzi w Polsce lubi dobre piwo? Nie wielu. Większość spija koncerniaki. Sam mam taki przykład. Moja teściowa, jak pojechaliśmy pochwalić się naszym najlepszym jak dotąd piwkiem (dzięki Kopyr za podpowiedzi podczas produkcji), powiedziała że woli Tyskie. Wiecie co nato moja narzeczona która sama stała dlugo nad garem i warzyła piwo? masakra... takich ludzi jest większośc w tym kraju. Ktoś napisał "że to nie Niemcy" - FAKT! tam każdy pije lokalne piwo " z pod komina". W polsce? jedno z 4 koncernowych... Smutne ale prawdziwe. Ja tam zawsze mam kilka różnych piw z małych browarów w domu + swoje. Zależy naco mam ochotę. Większość z was zapewne też. Ja kończę właśnei Kożlaka z Ambera i sięgnę po Żywe. A co!
                        Michał-BULI-Nowak

                        I said firmly "NO" for any alcohol... but it doesn't listen me :) and I am happy with it :)

                        Comment

                        • Pendragon
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛
                          • 2006.03
                          • 13952

                          #27
                          Nie trzeba się zniechęcać tylko siać, siać, siać... Kaganek oświaty oczywiście. Ja na ten przykład gdzie tylko mogę obrzydzam ludziom picie koncernówek. Zarówno wtedy gdy mam pod ręką do zaproponowania alternatywę, jak gdy tylko pozostają mi słowa. Ale skoro reklama szeptana sprawdza się w przypadku usług, to czemu nie ma się sprawdzić w przypadku konsumpcji? Przeciwnik - TV - jest silny, ale nic gorszego nie można zrobić niż się poddać, uznając że to nie ma sensu.

                          moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                          Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                          Comment

                          • bulipunk
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2008.11
                            • 94

                            #28
                            fakt panie Pendragon... fakt... trzeba szerzyć I dlatego mi się podoba że piwa z browarów regionalnych pojawiaja się w sklepach w całej polsce. Szkoda że niema ich w Katowicach. Choć z drugiej strony, to naprawdę moga się one przerodzic w kolejne wielkie koncerny (jak ktoś pisał o Konstancinie). Miejmy nadzieję, iż mimo, że będą to koncerny, to dalej będą robić dobre piwo. A to najwazniejsze! Czyż nie?
                            Michał-BULI-Nowak

                            I said firmly "NO" for any alcohol... but it doesn't listen me :) and I am happy with it :)

                            Comment

                            • kopyr
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2004.06
                              • 9475

                              #29
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bulipunk
                              fakt panie Pendragon... fakt... trzeba szerzyć I dlatego mi się podoba że piwa z browarów regionalnych pojawiaja się w sklepach w całej polsce. Szkoda że niema ich w Katowicach. Choć z drugiej strony, to naprawdę moga się one przerodzic w kolejne wielkie koncerny (jak ktoś pisał o Konstancinie). Miejmy nadzieję, iż mimo, że będą to koncerny, to dalej będą robić dobre piwo. A to najwazniejsze! Czyż nie?
                              Z tymi koncernami to nie przesadzajmy. Mnie chodzi o to, żeby Konstancin szedł własną drogą, żeby produkował mało piwa, ale wyjątkowe. Żeby nie musiał tak jak Amber produkować piw niskobudżetowych, żeby wykorzystać moce produkcyjne. Ja nie chcę, żeby szli drogą Perły, Łomży czy Van Pura, które niczym nie różnią się od koncernówek.
                              Oczywiście tankofermentory same w sobie nie stanowią jakiegoś zła, ale idea zwiększania mocy produkcyjnych, zwiększania wydajności może prowadzić o czegoś, czego byśmy nie chcieli.
                              blog.kopyra.com

                              Comment

                              • bulipunk
                                Kapral Kuflowy Chlupacz
                                • 2008.11
                                • 94

                                #30
                                Piszesz, że Amber robi piwa niskobudżetowe, a wygrywa w rankingach. Myślę, iż ważne jest tez to, jak dostępne jest piwo. Powiedzmy, że zakładamy mały browar. Ale sprzedajemy go dosłownei "wokół komina". Ile osób spróbuje tego piw? Ile osób powie że jest dobre? Zgadzam się w 100% z tym, że większa ilośc nie znaczy spadek jakości. Dotego twierdzę, że dostępność, podnosi markę ku wyżynom. Nie każdy tak jak urzytkownicy tegoż portalu, sięg apo piwa schowane za innymi w markecie, lub, jak to bywa częściej, jeździ do sąsiedniego miast kupić piwo. BAH!!! Jak jadę przez Polskę czy Europę (a często mi się to zdaża) to zatrzymuję się tylk opoto, by kupic piwo, nie dostępne w moim mieście. O ile łatwiejsze by było dla "mniej zainteresowanych" poznawanie piwa, gdyby było ono bardziej dostępne?
                                Michał-BULI-Nowak

                                I said firmly "NO" for any alcohol... but it doesn't listen me :) and I am happy with it :)

                                Comment

                                Przetwarzanie...