Mi się nie podoba tytuł dyskusji. Od kiedy to "metoda tradycyjna" to tylko taka, która nie stosuje HGB? Jak dla mnie "tradycyjna" to otwarte kadzie.
Te polskie browary warzą piwo metodą tradycyjną
Collapse
X
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziMi się nie podoba tytuł dyskusji. Od kiedy to "metoda tradycyjna" to tylko taka, która nie stosuje HGB? Jak dla mnie "tradycyjna" to otwarte kadzie.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziMi się nie podoba tytuł dyskusji. Od kiedy to "metoda tradycyjna" to tylko taka, która nie stosuje HGB? Jak dla mnie "tradycyjna" to otwarte kadzie.
Comment
-
-
A uzupełniając listę:
Tradycyjna metoda warzenia: Amber, Browar na Jurze, Ciechan, Czarnków, Edi, Fortuna, Gab, Gościszewo, Grybów, Imielin, Jagiełło, Konstancin, Koreb, Kormoran, Racibórz, Staropolski, Zamkowy (Grupa Żywiec), Zodiak, Zwierzyniec (Perła-Royal Unibrew)
Nowoczesna metoda HGB: 4 (z pięciu) browary Grupy Żywiec: Elbląg, Leżajsk, Warka, Żywiec.
Wszystkie browary Kompani Piwowarskiej: Dojlidy (Białystok), Kielce, Lech (Poznań), Tychy.
Wszystkie browary Carlsberg Polska: Okocim (Brzesko), Kasztelan (Sierp), Bosman (Szczecin)
Oba browary Van Pur: Browary Górnośląskie (Zabrze), Van Pur (Rakszawa)
4 z 5 browarów Royal Unibrew: Jędrzejów, Koszalin, Łomża
Browary: Boss Witnica, Głubczyce, Jędrzejów, Namysłów, Perła (Lublin)
Obie metody: Kiper, Krajan
Jabłonowo i Połczyn-Zdrój?
Wstrzymana produkcja: Braniewo, Grudziądz, Relakspol
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziNo dobra, ale stosując tę wykładnię, to czy jeśli fermentacja nie jest w otwartych kadziach to oznacza "metodę nietradycyjną"?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedziIstotne jest co leży u podstaw twierdzenia, że dana produkcja jest tradycyjną. Stąd uważam, że temat jest bez sensu ;p
Comment
-
-
To może zamiast "metoda" dajmy "technologia", będzie sensowniej. Ja z chęcią się dowiem, jakim sposobem poszczególne browary wytwarzają swoje piwo. Fajnie by było pokategoryzować też według receptur, ale to chyba zbyt karkołomne zadanie.
Comment
-
-
Metoda HGB też jest tradycyjna. Nic nowego. W historii piwowarstwa zdarzało się, że warzono wysokostężone brzeczki oraz piwa, które później rozcieńczano.
Skąd informacje, że Krajan stosuje HGB
Bossa wydzieliłbym do innej kategorii."You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziNo dobra, ale stosując tę wykładnię, to czy jeśli fermentacja nie jest w otwartych kadziach to oznacza "metodę nietradycyjną"?Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedziCzy EDI, który fermentuje w nieotwartej kadzi warzy nietradycyjnie?
A EDI IMO nie warzy tradycyjnie, bo kiedyś takich świństw do piwa nie dodawano.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziMi się nie podoba tytuł dyskusji. Od kiedy to "metoda tradycyjna" to tylko taka, która nie stosuje HGB? Jak dla mnie "tradycyjna" to otwarte kadzie.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
Comment