Te polskie browary warzą piwo metodą tradycyjną

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

Mi się nie podoba tytuł dyskusji. Od kiedy to "metoda tradycyjna" to tylko taka, która nie stosuje HGB? Jak dla mnie "tradycyjna" to otwarte kadzie.
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• skitof
      Major Piwnych Rewolucji
      🍼🍼
      • 2007.11
      • 2484

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
      Mi się nie podoba tytuł dyskusji. Od kiedy to "metoda tradycyjna" to tylko taka, która nie stosuje HGB? Jak dla mnie "tradycyjna" to otwarte kadzie.
      To zależy jak bardzo fundamentalnie podchodzimy do pojęcia "metoda tradycyjna". A można pytanie odwrócić: czy metoda HGB jest tradycyjna?

Comment

• kopyr
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2004.06
        • 9475

No dobra, ale stosując tę wykładnię, to czy jeśli fermentacja nie jest w otwartych kadziach to oznacza "metodę nietradycyjną"?
        blog.kopyra.com

Comment

• skitof
          Major Piwnych Rewolucji
          🍼🍼
          • 2007.11
          • 2484

A uzupełniając listę:
          Tradycyjna metoda warzenia: Amber, Browar na Jurze, Ciechan, Czarnków, Edi, Fortuna, Gab, Gościszewo, Grybów, Imielin, Jagiełło, Konstancin, Koreb, Kormoran, Racibórz, Staropolski, Zamkowy (Grupa Żywiec), Zodiak, Zwierzyniec (Perła-Royal Unibrew)
          Nowoczesna metoda HGB: 4 (z pięciu) browary Grupy Żywiec: Elbląg, Leżajsk, Warka, Żywiec.
          Wszystkie browary Kompani Piwowarskiej: Dojlidy (Białystok), Kielce, Lech (Poznań), Tychy.
          Wszystkie browary Carlsberg Polska: Okocim (Brzesko), Kasztelan (Sierp), Bosman (Szczecin)
          Oba browary Van Pur: Browary Górnośląskie (Zabrze), Van Pur (Rakszawa)
          4 z 5 browarów Royal Unibrew: Jędrzejów, Koszalin, Łomża
          Browary: Boss Witnica, Głubczyce, Jędrzejów, Namysłów, Perła (Lublin)
          Obie metody: Kiper, Krajan
          Jabłonowo i Połczyn-Zdrój?
          Wstrzymana produkcja: Braniewo, Grudziądz, Relakspol

Comment

• e-prezes
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2002.05
            • 19260

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
            No dobra, ale stosując tę wykładnię, to czy jeśli fermentacja nie jest w otwartych kadziach to oznacza "metodę nietradycyjną"?
            a stosowanie dodatków niesłodowych, syropów glukozowo-fruktozowych i innych, czy enzymów?

Comment

• Seta
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2002.10
              • 6964

no enzymy i syropy są nowoczesne, ale mąka kukurydziana to traaadycja...
              Jak w to głębiej wnikniemy, to tan chmiel taki stary nie jest...

Comment

• e-prezes
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2002.05
                • 19260

Istotne jest co leży u podstaw twierdzenia, że dana produkcja jest tradycyjną. Stąd uważam, że temat jest bez sensu ;p

Comment

• skitof
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🍼🍼
                  • 2007.11
                  • 2484

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
                  Istotne jest co leży u podstaw twierdzenia, że dana produkcja jest tradycyjną. Stąd uważam, że temat jest bez sensu ;p
                  Sugerujesz, że "metoda tradycyjna" to takie samo mydlenie oczu, jak "supernowoczesne technologie warzenia"?

Comment

• żąleną
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2002.01
                    • 13239

To może zamiast "metoda" dajmy "technologia", będzie sensowniej. Ja z chęcią się dowiem, jakim sposobem poszczególne browary wytwarzają swoje piwo. Fajnie by było pokategoryzować też według receptur, ale to chyba zbyt karkołomne zadanie.

Comment

• Pancernik
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2005.09
                      • 9788

Proponuję przesunąć ciężar dyskusji na "tradycyjną metodę... ...konsumpcji".

Comment

• delvish
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2004.11
                        • 3508

Metoda HGB też jest tradycyjna. Nic nowego. W historii piwowarstwa zdarzało się, że warzono wysokostężone brzeczki oraz piwa, które później rozcieńczano.
                        Skąd informacje, że Krajan stosuje HGB
                        Bossa wydzieliłbym do innej kategorii.
                        "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
                        (Frank Zappa)

"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

Comment

• jacer
                          • 2006.03
                          • 9875

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                          Czy EDI, który fermentuje w nieotwartej kadzi warzy nietradycyjnie?
                          Milicki Browar Rynkowy
                          Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
                          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                          No Hops, no Glory :)

Comment

• kopyr
                            • 2004.06
                            • 9475

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                            Czy EDI, który fermentuje w nieotwartej kadzi warzy nietradycyjnie?
                            To ja się pytam?
                            A EDI IMO nie warzy tradycyjnie, bo kiedyś takich świństw do piwa nie dodawano.
                            blog.kopyra.com

Comment

• darko
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2003.06
                              • 2078

Nie sądzę, aby kiper stosował HGB. Wiem, że kilka lat temu z pewnością nie mieli takiego zamiaru, z resztą ALDOX trochę kosztuje

Comment

• Pendragon
                                🥛🥛🥛
                                • 2006.03
                                • 13952

Popieram, dla mnie też. Może wymieńmy te, które nadal je mają...

moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot

Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Comment

Przetwarzanie...
                                X