Te polskie browary warzą piwo metodą tradycyjną

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Piwowar
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2001.05
    • 2556

Z tego co się ostatnio dowiedziałem, Tucher przestał warzyć metodą HGB i trzeba przyznać, że piwa nie są złe.
    Archiwum piwne

Poznaj
    http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
    Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
    Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"

Comment

• Cooper
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      🍼🍼
      • 2002.11
      • 6056

Tak ogólnie odnośnie tematu wątku.
      Podejrzewam że podział na browary warzące tradycyjnie i nie tradycyjnie ma mniej więcej taki sam sens jak podział na piwa jasne i ciemne.
      Ten drugi dopóki się nie znałem bardziej na piwach wydawał mi się bardzo logiczny gdyż znałem jedynie jasnego pilsa i ciemnego koloru np porter lub karmelowe. Pózniej gdy dowiedizałem się o istnieniu np czerwonych ejli podział ten faktycznie zaczął mi się zacierać bo pojawiły się nagle piwa o barwach pośrednich których nie dało się już tak jednoznacznie zakwalifikować jako ciemne lub jasne i zgodziłem się z opinią że to tylko taki amatorski podział nie mający nic wspólnego np z techniką warzenia oparty na wzrokowej ocenie koloru 2-3 piw.
      Podejrzewam że podobnie jest z oceną tradycyjnych i nowoczesnych technik warzenia. Jako nie będący fachowcem do pierwszych pewnie wrzucił bym tak często wspominaną tu otwartą fermentację, do drugiej pewnie nowoczesne sterowane komputerem srebrnometalowe tankofermentatory pracujące w systemie HGB a czy nie ma czegoś pośredniego ? Warzenie piwa to pozatym nie tylko fermentacja ale i gotowanie i filtracja, pasteryzacja itp. Pewnie i tam wnikając w szczegóły technologii nie ma jakiejś wyrażnej granicy dokąd jest "jeszcze tradycyjnie" a odkąd "już nowocześnie".
      Piwowarstwo rozwija się stopniowo (jak zresztą cały postęp techniczny) małymi krokami od kilku tysięcy lat i wątpię ażeby w jakimś konkretnym roku technologia skoczyła nagle z glinianego pieca w którym gotowano zbożową zupę do najnowszego softu komputerowego obsługującego tankofermentator.
      No ale zawsze można oczywiście sobie popisać bo po to jest forum. Nic konkretnego i tak tu nie ustalimy.
      Last edited by Cooper; 2015-04-11, 16:57. Powód: bo tak ?
      Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
      1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

Comment

• zgoda
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.05
        • 3516

Dla mnie "tradycyjnie" kończy się na fermentacji bezciśnieniowej. HGB, fermentacja pod ciśnieniem, środki do redukcji piany, enzymy przyspieszające fermentację - to wszystko to już dla mnie za wiele. Samo HGB nie jest niczym więcej niż optymalizacją wykorzystania warzelni, ale jego efekt mi nie odpowiada.
        Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

Comment

• coder
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2006.10
          • 1347

Jeżeli za tradycyjny przyjmiemy proces sprzed lat 1960, to większość zmian wpłynęła dodatnio na jakość piwa, czyli browar stosujący technologie nowoczesne może i powinien robić lepsze piwa niż tradycyjny.

- stal nierdzewna - wielki postęp w utrzymaniu higieny, koniec z metalicznym posmakiem
          - nowoczesne warzelnie - krótszy czas warzenia, mniejsze obciążenie cieplne brzeczki i natlenienie, a to możliwe tylko w połączeniu z postępem w technologii słodowania
          - wymienniki ciepła - o wiele mniejsze zagrożenie infekcją w porównaniu z tacą chłodniczą
          - zamknięta fermentacja - czystsze piwo, bez diacetylu
          - tankofermentory - mniej przetaczania piwa, mniej oksydacji, łatwość mycia i dezynfekcji, lepsze chłodzenie i kontrola temperatury

Z ujemnych stron postępu widzę tylko to co wymienił zgoda tzn. HGB i chemia w piwie, może jeszcze brak refermentacji.

Comment

• Krzysiu
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.02
            • 14936

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda Wyświetlenie odpowiedzi
            ... enzymy przyspieszające fermentację ...
            Enzymy wykorzystuje się do rozkładu węglowodanów do cukrów fermentowalnych, nie mają wpływu na przyśpieszenie fermentacji. Ich działanie kończy się na etapie zacierania.

Comment

• zgoda
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.05
              • 3516

No nie tylko. Nie ma w tym nic sztucznego, drożdże mają własną inwertazę, ale jak się doda do zaszczepionej brzeczki, to skraca się fermentacja o cały 1 dzień.
              Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

Comment

Przetwarzanie...
              X