Te polskie browary warzą piwo metodą tradycyjną

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • skitof
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2007.11
    • 2484

    Te polskie browary warzą piwo metodą tradycyjną

    Właśnie zapoznałem się z nową stroną Browaru Konstancin, który mocno podkreśla (i słusznie), że warzy piwo tradycyjnymi metodami, bez użycia high gravity brewing (HGB). Browarów w Polsce jest 50 plus 16 restauracyjnych. Warto więc tę listę uzupełnić w kolejności alfabetycznej:

    Konstancin
  • delvish
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.11
    • 3508

    #2
    A nie łatwiej wymienić, te które stosują HGB? Tych jest mniej. Po co wymieniać wszystkie browary restauracyjne? Co z browarami, które produkują stosują metodę "HGB dla ubogich", tworząc mniej lub bardziej udane kupaże, np. Witnica, Głubczyce? Tak nawiasem mówiąc mnie się tradycyjna metoda kojarzy z otwartymi kadziami. Tankofermentory to dość nowa "tradycja"
    Last edited by delvish; 2009-03-31, 14:19.
    "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
    (Frank Zappa)

    "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

    Comment

    • skitof
      Major Piwnych Rewolucji
      🍼🍼
      • 2007.11
      • 2484

      #3
      Tradycyjna metoda warzenia: Amber, Browar na Jurze, Ciechan, Czarnków, Edi, Fortuna, Gab, Grybów, Imielin, Jagiełło, Konstancin, Kormoran, Zamkowy

      HGB: Bosman, Browary Górnośląskie Zabrze, Dojlidy, Elbląg, Głubczyce, Leżajsk, Okocim, Perła-Lublin, Warka, Żywiec

      Wątpliwości mam: Boss, Głubczyce, Janów, Jędrzejów, Łomża
      Pozostałe w fazie sprawdzania.

      Comment

      • Lacriferno
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2005.07
        • 783

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skitof Wyświetlenie odpowiedzi
        Wątpliwości mam: Boss, Głubczyce, Janów, Jędrzejów, Łomża
        Pozostałe w fazie sprawdzania.
        Zdjęcia sprzed niemal trzech lat, ale z nowinek technicznych w Janowie pojawiła się jedynie linia do rozlewu butelkowego:




        Wątpliwości miałbym co do warzenia tradycyjnego w Łomży.

        Comment

        • delvish
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2004.11
          • 3508

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skitof Wyświetlenie odpowiedzi
          Wątpliwości mam: ...Janów...
          Pojechałeś po bandzie
          Łomża HGB od zeszłego roku jakoś stosuje. Jędrzejów od 2005r., co z resztą nie przeszkadzało mu produkować w tym samym czasie metodą klasyczną portera w otwartych kadziach.
          HGB to wszystkie browary Wielkiej Trójki (KP, GŻ, CP) poza Cieszynem oczywiście + średniaki: Van Pur (także Rakszawa), Perła, RU, Namysłów. Ekonomii nie da się oszukać.
          Last edited by delvish; 2009-03-31, 19:59.
          "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
          (Frank Zappa)

          "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

          Comment

          • woosaa
            Major Piwnych Rewolucji
            🍼🍼
            • 2005.07
            • 1553

            #6
            Metodą tradycyjną to chyba tez Racibórz?
            mb WOS

            Comment

            • Marecki1410
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2009.01
              • 97

              #7
              Tak, Racibórz też robi tradycyjnie <<osobiście je badałem w browarnym laboratorium tymi ręcami którymi teraz piszę

              Comment

              • skitof
                Major Piwnych Rewolucji
                🍼🍼
                • 2007.11
                • 2484

                #8
                Podsumujmy:

                Tradycyjna metoda warzenia
                : Amber, Browar na Jurze, Ciechan, Czarnków, Edi, Fortuna, Gab, Grybów, Imielin, Jagiełło, Konstancin, Kormoran, Racibórz, Zamkowy (Grupa Żywiec), Zwierzyniec (Perła-Royal Unibrew)

                Nowoczesna metoda HGB: 4 (z pięciu) browary Grupy Żywiec: Elbląg, Leżajsk, Warka, Żywiec.
                Wszystkie browary Kompani Piwowarskiej: Dojlidy (Białystok), Kielce, Lech (Poznań), Tychy.
                Wszystkie browary Carlsberg Polska: Okocim (Brzesko), Kasztelan (Sierp), Bosman (Szczecin)
                Oba browary Van Pur: Browary Górnośląskie (Zabrze), Van Pur (Rakszawa)
                4 z 5 browarów Royal Unibrew: Jędrzejów, Koszalin, Perła (Lublin), Łomża
                Browary: Głubczyce, Jędrzejów (wyjątek: Strzelec Porter), Namysłów

                Zostało jeszcze bodaj 16 browarów do sprawdzenia.

                Comment

                • delvish
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2004.11
                  • 3508

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skitof Wyświetlenie odpowiedzi
                  Browary: Głubczyce, Jędrzejów (wyjątek: Strzelec Porter), Namysłów
                  Tego piwa jednak już od ponad roku nie produkują, więc możesz Jędrzejów wyrzucić w tym miejscu. Wpisywanie, że Perła jest browarem RU to lekka przesada, bo będąc mniejszościowym akcjonariuszem ich wpływ na firmę jest w praktyce żaden. Co więcej, zapis stosowany przez Ciebie sugeruje w przypadku Zwierzyńca, że jakaś Perła(?) ma browar fifty-fifty z RU, co nie jest prawdą.
                  Last edited by delvish; 2009-03-31, 20:59.
                  "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
                  (Frank Zappa)

                  "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

                  Comment

                  • Seta
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2002.10
                    • 6964

                    #10
                    Perła nie jest w grupie RU.
                    Namysłów na pewno stosuje HG?
                    Bartek na pewno jest tradycyjny a propos z tym Janowem to naprawdę pojechałeś
                    Ciekawe czy Amber do marketówek nie stosuje, podobnie Łódzkie.
                    Kiper zapewne też 50/50...
                    Kogo brakuje?

                    PS Tak oto powstał mój dwutysięczny czepialski post...
                    Last edited by Seta; 2009-03-31, 21:03.

                    Comment

                    • szefunio
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2007.01
                      • 481

                      #11
                      Janów warzy oczywiście metodą tradycyjną.
                      Robię to co lubię - produkuję piwo.

                      Comment

                      • skitof
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🍼🍼
                        • 2007.11
                        • 2484

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish Wyświetlenie odpowiedzi
                        Wpisywanie, że Perła jest browarem RU to lekka przesada, bo będąc mniejszościowym akcjonariuszem ich wpływ na firmę jest w praktyce żaden. Co więcej, zapis stosowany przez Ciebie sugeruje w przypadku Zwierzyńca, że jakaś Perła(?) ma browar fifty-fifty z RU, co nie jest prawdą.
                        To był taki skrót myślowy, bo akcjonariusz większościowy Southbeach Developments Limited nie jest powszechnie znany, a RU jest współwłaścicielem.

                        Comment

                        • Seta
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2002.10
                          • 6964

                          #13
                          Przepraszam że nie w temacie, ale Szefuniu szanowny - co Ty (za przeproszeniem) za farmazony wypisujesz??? Ty PRODUKUJESZ piwo???? Zawsze sądziłem, że kto jak kto, ale Twój browar nadal warzy, nie produkuje...

                          edit ->
                          O podpisie to było oczywiście...
                          Last edited by Seta; 2009-03-31, 21:13.

                          Comment

                          • skitof
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🍼🍼
                            • 2007.11
                            • 2484

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
                            Tak oto powstał mój dwutysięczny czepialski post...
                            Gratuluję!
                            A formalnie pozostały: Zodiak (Bierzwienna), Braniewo, Gościszewo, Grudziądz, Imielin, Jabłonowo, Relakspol, Koreb (Łask), Edi, Kiper (PIotrków Tryb.), Połczyn-Zdrój, Krajan (Trzeciewnica), Witnica, Staropolski (Zduńska Wola)

                            A osobną kategorią powinny być browary używające obu metod.

                            Comment

                            • delvish
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2004.11
                              • 3508

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
                              Namysłów na pewno stosuje HG?
                              Na pewno. Tak jak jestem pewien, że Amber nawet marketówek nie robi HGB. Za dobre te piwa są na HG
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
                              PS Tak oto powstał mój dwutysięczny czepialski post...
                              Twoje
                              "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
                              (Frank Zappa)

                              "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X