Mi się nie podoba tytuł dyskusji. Od kiedy to "metoda tradycyjna" to tylko taka, która nie stosuje HGB? Jak dla mnie "tradycyjna" to otwarte kadzie.
Te polskie browary warzą piwo metodą tradycyjną
Collapse
X
-
-
To zależy jak bardzo fundamentalnie podchodzimy do pojęcia "metoda tradycyjna". A można pytanie odwrócić: czy metoda HGB jest tradycyjna?Comment
-
No dobra, ale stosując tę wykładnię, to czy jeśli fermentacja nie jest w otwartych kadziach to oznacza "metodę nietradycyjną"?Comment
-
A uzupełniając listę:
Tradycyjna metoda warzenia: Amber, Browar na Jurze, Ciechan, Czarnków, Edi, Fortuna, Gab, Gościszewo, Grybów, Imielin, Jagiełło, Konstancin, Koreb, Kormoran, Racibórz, Staropolski, Zamkowy (Grupa Żywiec), Zodiak, Zwierzyniec (Perła-Royal Unibrew)
Nowoczesna metoda HGB: 4 (z pięciu) browary Grupy Żywiec: Elbląg, Leżajsk, Warka, Żywiec.
Wszystkie browary Kompani Piwowarskiej: Dojlidy (Białystok), Kielce, Lech (Poznań), Tychy.
Wszystkie browary Carlsberg Polska: Okocim (Brzesko), Kasztelan (Sierp), Bosman (Szczecin)
Oba browary Van Pur: Browary Górnośląskie (Zabrze), Van Pur (Rakszawa)
4 z 5 browarów Royal Unibrew: Jędrzejów, Koszalin, Łomża
Browary: Boss Witnica, Głubczyce, Jędrzejów, Namysłów, Perła (Lublin)
Obie metody: Kiper, Krajan
Jabłonowo i Połczyn-Zdrój?
Wstrzymana produkcja: Braniewo, Grudziądz, RelakspolComment
-
Comment
-
Comment
-
To może zamiast "metoda" dajmy "technologia", będzie sensowniej. Ja z chęcią się dowiem, jakim sposobem poszczególne browary wytwarzają swoje piwo. Fajnie by było pokategoryzować też według receptur, ale to chyba zbyt karkołomne zadanie.Comment
-
Metoda HGB też jest tradycyjna. Nic nowego. W historii piwowarstwa zdarzało się, że warzono wysokostężone brzeczki oraz piwa, które później rozcieńczano.
Skąd informacje, że Krajan stosuje HGB
Bossa wydzieliłbym do innej kategorii."You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)Comment
-
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Comment
-
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzieComment
Related Topics
Collapse
-
Miło mi poinformować, że właśnie ukazał się pierwszy tom książki "Browary Ziem Zachodnich i Północnych w latach 1945 - 1951". Właściwie to książka była gotowa na początku grudnia ubiegłego roku (nawet dostępna w formie e-booka), jednak z powodu ograniczonej mocy drukarni...
-
Warto odnotować kolejne wydawnictwo o tematyce piwowarskiej: Wrocławskie browary i słodownie, Tomasz Sielicki, Mariusz Kotkowski, Antoni Arsłanow. Z opisu: "Przez wieki Wrocław słynął z piwowarstwa, a tutejsze napitki można było spotkać w wielu zakątkach Europy. Pod koniec XIX stulecia...2024-11-25, 17:53
-
Najwyższy czas by zapowiedzieć nową książkę pt. "Browary Ziem Północnych i Zachodnich w latach 1945 - 1952" - a w zasadzie dwie książki, bo całe opracowanie będzie składać się z dwóch tomów, które ukażą się odrębnie. Na początek... tom II, czyli katalog. Tom I (synteza)...
-
https://glubczyce.com.pl/nasze-marki/
Piwo Karlik Ciemne
Piwo ciemne typu lager, pasteryzowane.
Ekstr. brak infromacji
Alk. 3,5% obj.
Aromat - karmelowość, paloność, słodycz z charakterystycznym głubczyckim finiszem.
Piana - drobno...-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
https://glubczyce.com.pl/nasze-marki/
Piwo Ciemne Premium
Piwo ciemne typu lager, pasteryzowane.
Ekstr. brak infromacji
Alk. 5,6% obj.
Aromat - nawet przyjemna lekka karmelowość dość dobrze współgra z charakterystyczną słodowścią piw...4 Photos-
Channel: Piwo - konkretnie
2024-09-22, 21:31 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment