Te polskie browary warzą piwo metodą tradycyjną

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #31
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
    To ja się pytam?
    A EDI IMO nie warzy tradycyjnie, bo kiedyś takich świństw do piwa nie dodawano.
    99,9% piwowarów domowych nie warzy tradycyjnie, bo zakrywają fermentor deklem szczelnie i wciskaja rurki w otwór.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • abernacka
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2003.12
      • 10861

      #32
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skitof Wyświetlenie odpowiedzi
      Gratuluję!
      A formalnie pozostały: Zodiak (Bierzwienna), Braniewo, Gościszewo, Grudziądz, Imielin, Jabłonowo, Relakspol, Koreb (Łask), Edi, Kiper (PIotrków Tryb.), Połczyn-Zdrój, Krajan (Trzeciewnica), Witnica, Staropolski (Zduńska Wola)

      (...).
      Przecież Braniewa, Relaksopola i Grudziądza już nie ma! Masz jakieś przestarzałe informacje!

      Browary które stosują otwartą fermentacje: Janów, Fortuna, Czarnków, Witnica, Zduńska Wola i Racibórz.
      Last edited by abernacka; 2009-04-01, 12:15.
      Piwna turystyka według abernackiego

      Comment

      • abernacka
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2003.12
        • 10861

        #33
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka Wyświetlenie odpowiedzi
        (...)

        Browary które stosują otwartą fermentacje: Janów, Fortuna, Czarnków, Witnica, Zduńska Wola i Racibórz.
        Najmocniej przepraszam jest jeszcze Ciechanów.
        Piwna turystyka według abernackiego

        Comment

        • delvish
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2004.11
          • 3508

          #34
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka Wyświetlenie odpowiedzi
          Najmocniej przepraszam jest jeszcze Ciechanów.
          oraz Siołkowa i Zwierzyniec.

          P.S. A jeszcze ze dwa lata temu do tej listy można by dopisać Pokrówkę.
          Last edited by delvish; 2009-04-01, 12:26.
          "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
          (Frank Zappa)

          "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

          Comment

          • iron
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2002.08
            • 6717

            #35
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka Wyświetlenie odpowiedzi
            Przecież Braniewa, Relaksopola i Grudziądza już nie ma! Masz jakieś przestarzałe informacje!

            Browary które stosują otwartą fermentacje: Janów, Fortuna, Czarnków, Witnica, Zduńska Wola i Racibórz.
            Ciechanów i chyba Cieszyn
            Last edited by iron; 2009-04-01, 12:27.
            bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
            Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
            Rock, Honor, Ojczyzna

            Comment

            • delvish
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2004.11
              • 3508

              #36
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika iron Wyświetlenie odpowiedzi
              i chyba Cieszyn
              Żadne chyba

              Podsumowując:

              Browary które stosują otwartą fermentacje: BOSS (Witnica), Ciechanów, Czarnków, Fortuna (Miłosław), Grybów (Siołkowa), Janów, Racibórz, Staropolski (Zduńska Wola), Zamkowy (Cieszyn), Zwierzyniec.
              Last edited by delvish; 2009-04-01, 12:33.
              "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
              (Frank Zappa)

              "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

              Comment

              • delvish
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2004.11
                • 3508

                #37
                W kolejce na dopisanie do listy czeka zaś Lwówek
                "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
                (Frank Zappa)

                "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

                Comment

                • Pancernik
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2005.09
                  • 9788

                  #38
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish Wyświetlenie odpowiedzi
                  Żadne chyba

                  Podsumowując:

                  Browary które stosują otwartą fermentacje: BOSS (Witnica), Ciechanów, Czarnków, Fortuna (Miłosław), Grybów (Siołkowa), Janów, Racibórz, Staropolski (Zduńska Wola), Zamkowy (Cieszyn), Zwierzyniec.
                  A co z Konstancinem? Zgłupiałem już do imentu...

                  Comment

                  • abernacka
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛🥛
                    • 2003.12
                    • 10861

                    #39
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish Wyświetlenie odpowiedzi
                    (...)

                    P.S. A jeszcze ze dwa lata temu do tej listy można by dopisać Pokrówkę.

                    Kiedyś już na ten temat dyskutowaliśmy i mam odmienne na ten pogląd zdanie! Ja pokazałem zdjęcia browaru a ty nie
                    Ps. Zamkowy faktycznie o nim zapomniałem a w browarze w Grybowie wstyd sie przyznać nie byłem.
                    Last edited by abernacka; 2009-04-01, 12:46.
                    Piwna turystyka według abernackiego

                    Comment

                    • abernacka
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛🥛
                      • 2003.12
                      • 10861

                      #40
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pancernik Wyświetlenie odpowiedzi
                      A co z Konstancinem? Zgłupiałem już do imentu...
                      Nie przypominam sobie, gdy wizytowałem ten browar, aby stosowali tam otwartą fermentację.
                      Piwna turystyka według abernackiego

                      Comment

                      • Seta
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2002.10
                        • 6964

                        #41
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pancernik Wyświetlenie odpowiedzi
                        A co z Konstancinem? Zgłupiałem już do imentu...
                        z ich www: "Po przejęciu browaru przez nowych właścicieli w 1997 roku zwiększono moce produkcyjne poprzez zakupienie sześciu tankofermentatorów o pojemności około 60 hl każdy, a także trzech o pojemności 120 hl. Wydajność wyniosła wówczas 20 tys. hl piwa rocznie. "

                        Comment

                        • Seta
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2002.10
                          • 6964

                          #42
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish Wyświetlenie odpowiedzi
                          W kolejce na dopisanie do listy czeka zaś Lwówek
                          Razem z Grudziądzem i Braniewem należą do grupy która nie stosuje ani HG, ani tanków, ani otwartych kadzi...

                          Comment

                          • delvish
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2004.11
                            • 3508

                            #43
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka Wyświetlenie odpowiedzi
                            Ja pokazałem zdjęcia browaru a ty nie
                            Ja chciałem się założyć. Ty nie
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
                            Razem z Grudziądzem i Braniewem należą do grupy która nie stosuje ani HG, ani tanków, ani otwartych kadzi...
                            Grudziądz to jak najbardziej tanki.
                            Braniewo to były tankofermentory bez HG.
                            Pamięć nie ta, ale mam przejmujące wrażenie, że widziałem w Lwówku otwarte kadzie na własne oczy
                            "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
                            (Frank Zappa)

                            "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

                            Comment

                            • ART
                              mAD'MINd
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2001.02
                              • 23928

                              #44
                              Ale są to browary tzw. nieczynne
                              - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                              - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                              - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                              Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                              Comment

                              • abernacka
                                Generał Wszelkich Fermentacji
                                🥛🥛🥛🥛
                                • 2003.12
                                • 10861

                                #45
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish Wyświetlenie odpowiedzi
                                Ja chciałem się założyć. Ty nie
                                (...):

                                Proponowałbym się już tobie nie pogrążać się!
                                Zdjęcia to jest dowód a jak na razie tylko o czymś wspominasz a przy okazji nie jest to poparte żadnymi konkretami. Kiedy zobaczymy twoje zdjęcia z jakiekolwiek browaru od środka?
                                Last edited by abernacka; 2009-04-01, 13:51.
                                Piwna turystyka według abernackiego

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X