Te polskie browary warzą piwo metodą tradycyjną

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 23928

    #46
    Namysłów jeszcze okresowo stosował otwarte kadzie w szczycie sezonu jeśli dobrze pamiętam. Ale to było raczej za przedkokaninowych czasów.
    Last edited by ART; 2009-04-01, 13:57.
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

    Comment

    • abernacka
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2003.12
      • 10861

      #47
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish Wyświetlenie odpowiedzi
      (...)
      Braniewo to były tankofermentory bez HG.
      Pamięć nie ta, (...):
      Masz rację, pamięć nie ta:http://www.browar.biz/galeria.php?id=7596
      Piwna turystyka według abernackiego

      Comment

      • szefunio
        Porucznik Browarny Tester
        • 2007.01
        • 481

        #48
        Konstancin nigdy nie posiadał otwartej fermentacji. Co innego Jagiełło - dwa lata temu dopiero kupiono tankofermentory i zmieniono metodę fermentacji.
        Robię to co lubię - produkuję piwo.

        Comment

        • skitof
          Major Piwnych Rewolucji
          🍼🍼
          • 2007.11
          • 2484

          #49
          Na razie są takie dane:

          Tradycyjna metoda warzenia: Amber, Browar na Jurze, Ciechan, Czarnków, Edi, Fortuna, Gab, Gościszewo, Grybów, Imielin, Jagiełło, Janów, Konstancin, Koreb, Kormoran, Racibórz, Staropolski, Zamkowy (Grupa Żywiec), Zodiak, Zwierzyniec (Perła-Royal Unibrew)
          Nowoczesna metoda HGB: 4 (z pięciu) browary Grupy Żywiec: Elbląg, Leżajsk, Warka, Żywiec.
          Wszystkie browary Kompani Piwowarskiej: Dojlidy (Białystok), Kielce, Lech (Poznań), Tychy.
          Wszystkie browary Carlsberg Polska: Okocim (Brzesko), Kasztelan (Sierp), Bosman (Szczecin)
          Oba browary Van Pur: Browary Górnośląskie (Zabrze), Van Pur (Rakszawa)
          4 z 5 browarów Royal Unibrew: Jędrzejów, Koszalin, Łomża
          Browary: Głubczyce, Jędrzejów, Namysłów, Perła (Lublin)
          Obie metody: Boss Witnica, Kiper, Krajan
          Niezidentyfikowane: Jabłonowo i Połczyn-Zdrój?

          Browary które stosują otwartą fermentację
          : BOSS (Witnica), Ciechanów, Czarnków, Fortuna (Miłosław), Grybów (Siołkowa), Janów, Racibórz, Staropolski (Zduńska Wola), Zamkowy (Cieszyn), Zwierzyniec.

          Comment

          • emes
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2003.08
            • 4275

            #50
            Bardzo wartościowy wątek, podsumowanie browarów jak warzą piwo. Zwierzyniec , to chyba już niestety nie warzy piwa w tej czcigodnej formie, a Jabłonowo to chyba o ile pamiętam, stosowało, nie wiem czy dalej to robi , enzymatyczne podbijanie procentów.

            Comment

            • emes
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2003.08
              • 4275

              #51
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skitof Wyświetlenie odpowiedzi
              Na razie są takie dane:

              Kasztelan (Sierp),
              Tutaj drobna poprawka, bo Sierp mi się źle kojarzy, chodzi o Sierpc.

              Comment

              • kishar
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2003.10
                • 1691

                #52
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skitof Wyświetlenie odpowiedzi
                , Zwierzyniec (Perła-Royal Unibrew)
                .
                Perła nie należy do grupy Royal Unibrew, tylko rzeczona grupa ma w Perłe 48% akcji.

                Comment

                • Wujcio_Shaggy
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2004.01
                  • 4628

                  #53
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skitof Wyświetlenie odpowiedzi
                  (...)
                  4 z 5 browarów Royal Unibrew: Jędrzejów, Koszalin, Łomża
                  Browary: Głubczyce, Jędrzejów, Namysłów, Perła (Lublin)
                  (...)
                  RU ma trzy browary w Polsce - te które wymieniłeś jako "4 z 5"
                  Jędrzejów Ci się zdublował w "niezależnych".

                  Brakuje Łodzi (trad.?) i Tarczyna (niezidentyfikowany oczywiście)
                  Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                  Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

                  @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

                  Comment

                  • fidoangel
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🥛🥛🥛
                    • 2005.07
                    • 3489

                    #54
                    Ciągle gdzieś "Bartek" umyka z tej listy. Co do sposobu warzenia to... ?
                    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                    Comment

                    • delvish
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2004.11
                      • 3508

                      #55
                      Witnicy do HGB bym jednak nie dodawał. Mimo wszystko, co innego kupaż Porteru i "ósemki" a co innego rozcieńczanie wodą np. 16o. Z punktu widzenia technologii to są inne tematy.
                      Last edited by delvish; 2009-05-09, 11:31.
                      "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
                      (Frank Zappa)

                      "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

                      Comment

                      • ergie
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2004.05
                        • 1041

                        #56
                        Atlas Polskich Piw Prawdziwych

                        Tak sobie, po kolejnej forumowej, spontanicznej dyskusji na temat: piwa z małych browarów dobre, z koncernów złe, że może by stworzyć na forum spis tych piw, które są warzone, a nie produkowane. Innym (wydaje się lepszym) wariantem jest podawanie w opisie piw do oceny czy stosowane są przy jego powstawaniu nowoczesne sztuczki przemysłowe (nowoczesne metody produkcji, ulepszacze itd itp) Pewnie zaraz ostanę z...kę, że to każdy prawdziwy piwosz wie, ale ja nie wiem, a wiedzieć chciałbym no i myślę, że innym ignorantom i wszystkim nowym się do przyda w doborze piwnego jadłospisu.
                        Lepiej milcząc uchodzić za idiotę, niż odzywając się rozwiać wszelkie wątpliwości.
                        ------------------------------------------------------------------
                        Jasne czy ciemne? Jasne, że ciemne!

                        Comment

                        • Maidenowiec
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2004.07
                          • 2287

                          #57
                          Trąci mi to brygadami robotniczo-chłopskimi
                          Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

                          Thou shallt not spilleth thy beer!

                          Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

                          Comment

                          • jacer
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2006.03
                            • 9875

                            #58
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maidenowiec Wyświetlenie odpowiedzi
                            Trąci mi to brygadami robotniczo-chłopskimi
                            IRCha to się nazywało
                            Milicki Browar Rynkowy
                            Grupa STYRIAN

                            (1+sqrt5)/2
                            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                            No Hops, no Glory :)

                            Comment

                            • żąleną
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2002.01
                              • 13239

                              #59
                              Parę miesięcy temu toś już założył podobny temat (browary warzące tradycyjnie, czy jakoś tak).

                              Comment

                              • Seta
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2002.10
                                • 6964

                                #60
                                Marcinka ma to w podpisie , troszkę nieaktuane już niestety...

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X